aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΓΙΑ ΝΑΠΑΣε λίστα καταζητούμενων για πολιτικούς λόγους ιδιοκτήτης κυπριακής ομάδας

Σε λίστα καταζητούμενων για πολιτικούς λόγους ιδιοκτήτης κυπριακής ομάδας

TOY ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Σε λίστα καταζητούμενων προσώπων τέθηκε από τις ρωσικές Αρχές ο ιδιοκτήτης της ομάδας B΄ κατηγορίας FREEDOM24 Ε.Ν.Υ. ΔΙΓΕΝΗΣ ΥΨΩΝΑ, Γεβγκένι Σαβίν. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται σε πολιτικά κίνητρα και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι ο 39χρονος είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδησεογραφική ιστοσελίδα της περιφέρειας της Ρωσίας, Τομσκ, σημειώνει ότι «ο πρώην ποδοσφαιριστής, πρώην σχολιαστής στο κανάλι Match TV και νυν μπλόγκερ Εβγκένι Σαβίν τοποθετήθηκε σε λίστα καταζητούμενων από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, στη βάση άρθρου για αμφισβήτηση του ρωσικού στρατού».

Προστίθεται ότι για αυτό το λόγο του είχε επιβληθεί παλιότερα πρόστιμο ύψους 50.000 ρουβλιών και πως πλέον ο Σαβίν «αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο λόγος είναι δυο βίντεο στα οποία συμμετείχε εκφράζοντας την αντίθεσή του με την εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, στο ένα εξ αυτών παρουσίαζε συνεντεύξεις που είχε πάρει από Ουκρανούς ποδοσφαιριστές, ενώ στο άλλο είχε παραχωρήσει ο ίδιος συνέντευξη. Και στις δυο περιπτώσεις είχε φανερώσει την αντίθεσή του με την εισβολή.

Να σημειωθεί ότι ο Σαβίν υποστήριξε ότι μετά από τις επίμαχες τοποθετήσεις του έγιναν αντίποινα ακόμα και σε βάρος της ομάδας της οποίας ήταν πρόεδρος. Ο λόγος για την Κρασάβα που αγωνιζόταν σε όμιλο της γ΄ κατηγορίας της Ρωσίας. Όπως ανέφερε και ο «Φ» σε ρεπορτάζ του τον Ιούνιο του 2022, αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σαβίν αποφάσισε να γίνει ιδιοκτήτης κυπριακής ομάδας, ούτως ώστε να μετεγγραφεί η Κρασάβα από τη Ρωσία στην Κύπρο. Πράγματι, η ΕΝΥ/Διγενής Ύψωνα μετά από λίγο πέρασε στην ιδιοκτησία του Ρώσου επενδυτή Γεβγκένι Σαβίν και μετονομάστηκε σε Freedom 24 Krasava FC.

Την πολιτική δίωξη του Σαβίν και της Κρασάβα, είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2022 η ρωσική εφημερίδα Νοβάγια Γκαζέτα, αρχισυντάκτης της οποίας είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης (2021) Ντμίτρι Μουράτοφ.

Στη συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στη γνωστή εφημερίδα, κατά τον Ιούνιο του 2022 ο Σαβίν, που είναι δημοφιλής «μπλόγκερ», μίλησε για τους λόγους που θεωρεί ότι διώκεται ο ίδιος και κατ΄ επέκταση ο σύλλογος που ίδρυσε.

Αφού πρώτα είχε αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο να διατηρήσει ζωντανό τον σύλλογό του, πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω απόλυτα ότι στη Ρωσία δεν μπορώ να βρω ούτε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο για να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα. Μετά το ζήτημα της Ουκρανίας, μας απέβαλαν από το Krasnogorsk (περιοχή της Μόσχας όπου εδρεύει η ομάδα). Αποκλειστήκαμε σιωπηρά από του να αγωνιζόμαστε σε όλη την επικράτεια της Μόσχας».

Σχολιάζοντας την αποχώρησή του από τη Ρωσία περί τα τέλη Μαΐου του 2022, είχε πει ότι δεν θα επέστρεφε στη χώρα με την οικογένειά του, μέχρι «κάτι ή κάποιος να αλλάξει στο Κρεμλίνο».

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στο κανάλι που διατηρεί η «Κρασάβα» σε γνωστή πλατφόρμα οπτικού υλικού (youtube), δημοσιοποίησε video με Ουκρανούς ποδοσφαιριστές που μίλησαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η καμπάνια ξεκίνησε από τον επιθετικό της Γουέστ Χαμ Αντρέι Γιαρμολένκο, τον αμυντικό της Έβερτον Βιτάλι Μικολένκο, τον πρώην προπονητή της Ντινάμο Μόσχας, Αντρέι Βορονίν, και τον πρώην ποδοσφαιριστή της Λοκομοτίβ Μόσχας Αλεξάντερ Αλίεφ.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η διοίκηση του σταδίου Zorkiy στο Krasnogorsk, τερμάτισε τη συμφωνία που είχε με τον σύλλογό για να το χρησιμοποιεί ως έδρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ