aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΟπαδοί ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας: Τα πάντα από το 1953 έως σήμερα (pics & video)

Οπαδοί ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας: Τα πάντα από το 1953 έως σήμερα (pics & video)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

H ώρα για το πρώτο ντέρμπι Ομόνοιας – ΑΠΟΕΛ στη σεζόν πλησιάζει. Το παιχνίδι που διαχρονικά προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Κύπριων ποδοσφαιρόφιλων είναι προ των πυλών. Από το παλιό στο νέο ΓΣΠ, με ενδιάμεσο σταθμό το Μακάρειο, οι κερκίδες αναστέναζαν. Συνθήματα, ιαχές, τραγούδια, φανατισμός, ενίοτε και παρατράγουδα. Το Goal.com.cy… ταξιδεύει στον χρόνο και θυμάται την εικόνα που παρουσίαζαν τα τρία γήπεδα και τη διάταξη των οπαδών από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Exw 2 2

Στο παλιό ΓΣΠ διεξήχθη το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της Λευκωσίας, την αγωνιστική περίοδο 1953-54 και έως το 1977, οι οπαδοί των δύο ομάδων «παρατάσσονταν» έτσι: Στο κέντρο οι επίσημοι, αριστερά της κεντρικής οι φανατικοί των πρασίνων (φαίνονται στα δεξιά της φωτό) και αριστερά οι φανατικοί του ΑΠΟΕΛ. Το ένα πέταλο, αυτό πίσω από τον Γιαπανά, καλυπτόταν στην πλειονότητά του από φίλους της Ομόνοιας και το απέναντι, αυτό πίσω από τον Κυριλλή, από φίλους των γαλαζοκιτρίνων.

Το σκηνικό από την περίοδο 1978-79 μεταφέρθηκε στο νεόδμητο τότε Μακάρειο. Στη δεκαετία του ’80 από τη μέση της κεντρικής εξέδρας και δεξιά, μέχρι και το μισό πέταλο δίπλα καταλαμβανόταν από οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Όλο το υπόλοιπο γήπεδο, όμως, ήταν ντυμένο στα πράσινα.

Στα 4’ και 25’ του πιο κάτω βίντεο από την περίοδο 1982-83, μπορεί να πάρει κάποιος μία ιδέα για το πώς ήταν τότε τα μεταξύ τους ματς:

Η δεκαετία του ’90 άλλαξε άρδην τα δεδομένα, αφού σημαδεύτηκε από τη μεγάλη των οπαδών του ΑΠΟΕΛ επιστροφή και η διάταξη σιγά-σιγά έφτασε το πενήντα-πενήντα… Ενδεικτικό το πιο κάτω βίντεο:

Η δεκαετία του 2000 χαρακτηρίστηκε από την ανέγερση του νέου ΓΣΠ. Από τα τσιμέντα και τα συρματοπλέγματα του παλιού ΓΣΠ και του Μακαρείου, περάσαμε σε πιο κυριλέ εποχή. Τα πάντα είναι μοντέρνα, από τις εγκαταστάσεις μέχρι και τα δημοσιογραφικά θεωρεία, ενώ οι εξέδρες καλύπτονται από άνετα καθίσματα.

Υπάρχουν αίθουσες για επίσημους προσκεκλημένους, καφετερία και πολλά άλλα κομφόρ. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι σε θέση έχουν χαλάσει την… πολεμική ατμόσφαιρα της μητέρας των μαχών του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Όσο για τη διάταξη των οπαδών στις κερκίδες, πέρασε από τρεις φάσεις. Στα πρώτα χρόνια, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ καταλάμβαναν τη μισή κεντρική εξέδρα, τη νότια (οργανωμένοι) και τη μισή ανατολική. Αυτοί της Ομόνοιας έπαιρναν το άλλο μισό γήπεδο, με τους οργανωμένους να βρίσκονταν στη βόρεια. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από το παρθενικό ντέρμπι στην υφιστάμενη έδρα των δύο ομάδων (18/12/1999):

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 αποφασίστηκε να αλλάξει αυτό. Ο γηπεδούχος έπαιρνε την κεντρική, ο φιλοξενούμενος την ανατολική, ενώ οι μόνες «αξίες» που παρέμειναν σταθερές είναι η νότια και η βόρεια. Τα πρώτα δευτερόλεπτα του επόμενου βίντεο δίνουν πλήρη εικόνα:

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2010, όμως, σημειώθηκε και τρίτη αλλαγή. Πλέον, οι οπαδοί των γηπεδούχων παίρνουν τα τρία τέταρτα των κερκίδων. Η δυτική, η ανατολική και η κερκίδα των οργανωμένων της. Για τους φιλοξενούμενους μένει η εξέδρα των δικών τους οργανωμένων. Έτσι, με αυτή την εξέλιξη, ο όρος έδρα έχει μεγαλύτερο βάρος, καθώς τα αριθμητικά δεδομένα είναι σαφέστατα υπέρ του εκάστοτε γηπεδούχου. Παρακάτω μπορείτε να το διαπιστώσετε:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ