aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜοϊσόφ: Το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ και το όνειρο του!

Μοϊσόφ: Το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ και το όνειρο του!

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΛΑΡΚΟΥ

Αν και βρίσκεται για μια διετία στην Κύπρο αγωνιζόμενος στην ΑΕΚ, ποτέ δεν έτυχε να δώσει συνέντευξη. Ο Ντάνιελ Μοϊσόφ μίλησε για πρώτη φορά στο «Goal» και αναφέρθηκε σε όλα. Για τους λόγους που τον έφεραν στη χώρα μας, το πρωτάθλημα, τον ΠΑΟΚ, τα ματς με την Ομόνοια, το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε, τον κόσμο, τους Ιδιάκεθ, Κρίστιανσεν, Ρόκα, Καραπατάκη και πάει λέγοντας. Τον συναντήσαμε λίγο μετά την προπόνηση της προηγούμενης Παρασκευής στα αποδυτήρια του ΓΣΖ και με χαμόγελο δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε κάθε μας ερώτηση.

Ο λαός μίλησε: Ιδού η κορυφαία ενδεκάδα!

-Ντάνιελ, βρίσκεσαι στην ΑΕΚ δύο χρόνια ακριβώς. Πώς ήταν η απόφαση να φύγεις από το Βέλγιο και να έρθεις στην Κύπρο;

«Είναι ο δεύτερός μου χρόνος. Είμαι πολύ χαρούμενος που αποφάσισα να έρθω εδώ, γιατί είχαμε ίδια γραμμή με τον σύλλογο και ήμουν ικανοποιημένος με αυτά που συμφωνήσαμε».

Πάει για παίκτες πρώτης γραμμής

-Γιατί επέλεξες την ΑΕΚ;

«Γιατί έχει καλό πλάνο, είναι ένας καλός σύλλογος, επαγγελματικός και αναπτύσσεται κάθε χρόνο. Μίλησα και με πολλούς φίλους μου που έπαιξαν εδώ, από τη χώρα μου, και η απόφασή μου ήταν να έρθω».

-Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ανανέωσες για δυο χρόνια το συμβόλαιο, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι εσύ και η οικογένειά σου είστε ευτυχισμένοι.

«Ναι, είμαι χαρούμενος εδώ όπως και η οικογένειά μου. Μίλησα με τον πρόεδρο, τον Τσάβι, τον Εύμαιο και συμφωνήσαμε για ένα νέο συμβόλαιο. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ».

-Πώς βλέπεις φέτος το πρωτάθλημα; Η ΑΕΚ είναι πρώτη, αλλά υπάρχουν ομάδες με λιγότερα παιχνίδια.

«Το πρωτάθλημα είναι πιο δυνατό σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Πολλές ομάδες παλεύουν για την πρώτη θέση και νομίζω ότι στο πρώτο εξάμηνο είμαστε η καλύτερη ομάδα και πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό».

-Τα προηγούμενα χρόνια φτάσατε κοντά στον τίτλο, αλλά δεν τα καταφέρατε. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι φέτος μπορεί να τα καταφέρετε και τι πρέπει να κάνετε;

«Πέρσι ήμασταν πολύ κοντά. Φέτος πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, κυρίως απέναντι στις μικρές ομάδες. Επειδή χάσαμε οκτώ βαθμούς πέρσι με αυτές τις ομάδες και στο τέλος μάς στοίχισαν. Αυτόν τον χρόνο πρέπει να το βελτιώσουμε το συγκεκριμένο σκέλος και σε κάθε παιχνίδι να δίνουμε παραπάνω από το 100% για να κερδίζουμε».

-Χάσατε πέντε βαθμούς με Ερμή και Νέα Σαλαμίνα. Τώρα αντιμετωπίζετε ξανά τη Νέα Σαλαμίνα.

«Στο πρώτο παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα πιστεύω δώσαμε το 100%, αλλά στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αυτά. Είχαν μία ευκαιρία και σκόραραν. Είχαμε πολλές ευκαιρίες και δεν σκοράραμε. Και δεν είχαν καν ευκαιρία. Απλά σούταραν και σκόραραν. Το νέο χρόνο ξεκινάμε με τη Νέα Σαλαμίνα και πρέπει να δείξουμε την ποιότητά μας και αν αποδώσουμε σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές μας, θα κερδίσουμε».

-Δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε άλλους βαθμούς μετά τις δύο ισοπαλίες, έτσι;

«Φυσικά και όχι. Με τον Ερμή χάσαμε πέναλτι, είχαμε ευκαιρίες, το γκολ που σημείωσαν νομίζω ήταν φάουλ, αλλά συμβαίνουν αυτά. Μετά το ντέρμπι ήταν η ισοπαλία με την ΑΕΛ, αποτέλεσμα που δεν ήταν άσχημο».

-Γιατί βλέπουμε την ομάδα στον δεύτερο γύρο να μένει κάπως από δυνάμεις τα τελευταία χρόνια;

«Πιστεύω τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε πιο νωρίς προετοιμασία, αλλά φέτος είχαμε περισσότερες μέρες για ξεκούραση. Έχουμε πολλούς ποιοτικούς παίκτες, θα βελτιωνόμαστε και δεν θα δούμε αυτό το φαινόμενο που είδαμε πέρσι».

-Πολλοί πιστεύουν ότι ο ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλων έχουν τον πρώτο λόγο για τον τίτλο. Εσύ τι πιστεύεις;

«Δεν το νομίζω. Πολλές ομάδες παλεύουν για την πρώτη θέση. Μία εξ αυτών είναι ο ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλων, είναι επίσης η Ανόρθωση, η ΑΕΛ, ακόμη και η Ομόνοια. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια μέχρι το τέλος. Μέχρι τώρα παίζουμε το καλύτερο ποδόσφαιρο και η ΑΕΚ αξίζει να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Ναι, αξίζουμε το πρωτάθλημα…».

-Μίλησες και για την Ομόνοια. Θυμήθηκα το ματς στη Λευκωσία. Ήταν καταστροφικό για σας το 5-2;

«Αυτό το παιχνίδι… δεν ξέρω. Όποτε σούταραν πήγαινε μέσα η μπάλα. Ήταν ένα άτυχο παιχνίδι για μας, αλλά μετά δείξαμε ότι έχουμε καλή ομάδα και αντιδράσαμε».

Η ανέγερση του νέου γηπέδου έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Η διοίκηση όμως δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την προσέλευση του κόσμου. Εσείς οι ποδοσφαιριστές πώς το βιώνετε; «Το νέο γήπεδο είναι πολύ σημαντικό για μας, όπως σημαντικοί είναι και οι φίλαθλοί μας. Χωρίς τους φιλάθλους μας δεν είναι το ίδιο. Τους θέλουμε να έρχονται μαζικά στο γήπεδο. Είναι πιο εύκολο να παίζουμε με μπόλικο κόσμο στην κερκίδα. Γινόμαστε και καλύτερη ομάδα».

Ένιωσες ποτέ στο γήπεδο αδικία; «Απέναντι στον Ερμή. Μπορείς να το δεις. Ήταν αδικία».

Είχες προπονητή για έξι μήνες τον Τόμας Κρίστιανσεν όταν είχες έρθει στην ΑΕΚ και τον τελευταίο 1,5 χρόνο τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ. Ποιες είναι οι διαφορές τους; «Κάθε προπονητής είναι διαφορετικός. Για μένα και οι δυο προπονητές είναι καλοί. Παίζουν διαφορετικά συστήματα. Με τον προπονητή τώρα παίζουμε δύο συστήματα, ενώ με τον Κρίστιανσεν παίζαμε ένα σύστημα, αλλά έχουν την ίδια φιλοσοφία».

Το γεγονός ότι ο Ιδιάκεθ αλλάζει συχνά το σύστημα στην ομάδα είναι κάτι που δημιουργεί προβλήματα στους ποδοσφαιριστές ή δεν παίζει ρόλο; «Για μας είναι το ίδιο. Από τη στιγμή που υπάρχουν ποιοτικοί παίκτες δεν αλλάζει κάτι».

Ποια η άποψή σου για τον Ιδιάκεθ; «Είναι πολύ καλός προπονητής, μου αρέσει. Δείχνει την ποιότητά του και τη δουλειά του στο γήπεδο. Μας έχει βάλει σε ένα καλό επίπεδο και βελτιωνόμαστε».

Πολύ σημαντικός για την ΑΕΚ είναι και ο Τσάβι Ρόκα. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω απ’ όλες τις μετεγγραφές και το χτίσιμο της ομάδας. Η δική σου άποψη; «Παίρνει εξαιρετικές αποφάσεις, τα κάνει όλα καλά. “Μεγαλώνει” όλο και περισσότερο τον σύλλογο. Η ομάδα βελτιώνεται και είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για την ΑΕΚ. Πριν έρθω μιλήσαμε στο τηλέφωνο, δεν τον ήξερα προηγουμένως».

Τεράστιο κεφάλαιο για την ΑΕΚ λέγεται ότι είναι ο πρόεδρος Άντρος Καραπατάκης. Έτσι είναι και για σας τους ποδοσφαιριστές; «Φυσικά, όλοι οι ποδοσφαιριστές μιλούν γι’ αυτόν. Είναι επαγγελματίας, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Έκανε γήπεδο, έκανε τα πάντα για τον σύλλογο. Άκουσα ότι η ομάδα είχε προβλήματα πριν έρθει. Ό,τι λέει το κάνει».

«Ονειρεύομαι ευρωπαϊκούς ομίλους»: Ο αποκλεισμός από τη Βικτόρια Πλζεν, ένα βήμα πριν από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, «πλήγωσε» πάρα πολύ τον Μοϊσόφ. «Ονειρευόμουν την πρόκριση. Μέχρι τώρα δεν τα κατάφερα στην καριέρα μου», σχολίασε σχετικά με το όνειρο να παίξει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Για το παιχνίδι που θυμάται πιο έντονα έως τώρα αγωνιζόμενος στην ΑΕΚ, σχολίασε: «Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που παίξαμε καλά. Αλλά ένα παιχνίδι που αδικηθήκαμε έντονα ήταν με τη Βικτόρια Πλζεν. Στο γήπεδό μας παίζαμε 95 λεπτά μόνο επίθεση. Πιέζαμε-πιέζαμε, δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες, είχα 2-3 εγώ, αλλά δεν σκοράραμε. Αυτό το παιχνίδι ήταν κλειδί. Αν βάζαμε ένα γκολ θα ήταν πιο εύκολο να ερχόταν και ένα δεύτερο. Ήταν σημαντικό ματς για μένα. Αν το κερδίζαμε πηγαίναμε στους ομίλους, αλλά ελπίζω να τα καταφέρουμε τη νέα σεζόν. Ήμασταν πολύ άτυχοι. Στο 0-0 είχαμε τρεις μεγάλες ευκαιρίες, δεν σκοράραμε και μετά σκόραραν ένα γκολ και ήρθε το πέναλτι. Στην Κύπρο… διαλύσαμε τον αντίπαλο, τους παίζαμε στο μισό γήπεδο, δεν μπορούσαν να… αναπνεύσουν, αλλά ατυχήσαμε. Ελπίζω αυτή τη χρονιά να τα καταφέρουμε».

Αναφερόμενος στο φιλαράκι και συμπατριώτη του Τρισκόφσκι, είπε: «Μιλάμε την ίδια γλώσσα, είμαστε μαζί από τις εθνικές κάτω των 17, γνωριζόμαστε πολύ καλά. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, μιλάμε για την ομάδα εντός και εκτός αποδυτηρίων». Ερωτηθείς αν ασχολείται με την πολιτική, η απάντηση του ήταν κοφτή: «Η πολιτική δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν είναι για μένα. Για μένα είναι μόνο το ποδόσφαιρο».

Οι νέοι παίκτες, ο Τολεμές και οι πληρωμές: Οι μετεγγραφές του καλοκαιριού δεν έχουν βοηθήσει τόσο πολύ την ΑΕΚ. Μία άποψη όμως την οποία δεν ενστερνίζεται ο Σκοπιανός κεντρικός αμυντικός. «Δεν το νομίζω. Πιστεύω έχουν βοηθήσει. Η ομάδα πάει καλά, είναι καλύτερη από την περσινή σεζόν. Ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν οι νέοι παίκτες. Όταν αλλάζεις χώρα δεν είναι εύκολο. Είναι άλλο πρωτάθλημα, διαφορετικές προπονήσεις και ίσως χρειάζονται χρόνο».

Για τον ίδιο πάντως δεν υπήρχε πρόβλημα προσαρμογής: «Ξεκίνησα καλά, έπαιζα καλά, είχα έναν τραυματισμό, αλλά το πρώτο εξάμηνο ήταν καλό για μένα». Η κουβέντα μας πήγε και στον Τολεμές, τον οποίο και αποθέωσε: «Σκοράρει πολλά γκολ και είναι σημαντικός για τον σύλλογο. Πρόκειται για πολύ καλό παίκτη. Έχουμε την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι θα σκοράρει και πάντα τα καταφέρνει».

Ο 30χρονος Μοϊσόφ βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Για τον ίδιο όμως δεν είναι η καλύτερη σεζόν της καριέρας του: «Όταν ήμουν στη Σερβία, το 2011, είχα ψηφιστεί στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς. Τότε ήταν η καλύτερή μου χρονιά. Πιστεύω τώρα διανύω τη δεύτερη καλύτερη σεζόν στην καριέρα μου. Θέλω να βελτιώνομαι και να συνεχίσω έτσι μέχρι το τελευταίο παιχνίδι».

Πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τους ποδοσφαιριστές είναι οι πληρωμές από τη διοίκηση που πάντα γίνονται στην ώρα τους: «Έχουμε οικογένειες. Πρέπει να φάμε, να αγοράσουμε κάτι. Αν δεν πληρωνόμαστε τι θα κάνουμε; Αν θέλεις να κερδίσεις κάτι, να γίνεις πρωταθλητής πρέπει να το κάνεις αυτό. Να είσαι επαγγελματίας. Όπως είναι οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές. Η διοίκηση κάνει εξαιρετική δουλειά. Μέχρι τώρα είναι απίστευτοι επαγγελματίες και ό,τι υποσχέθηκε η διοίκηση το έπραξε».

TΑ ΛΑΘΗ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

«Μαθαίνω από τα λάθη μου. Πρέπει να μαθαίνεις από αυτά. Κανείς δεν είναι τέλειος», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Κληθείς να σχολιάσει τι σημαίνει για τον ίδιο η εθνική του ομάδα, δεν το σκέφτηκε καθόλου: «Για μένα η εθνική ομάδα είναι πάνω απ’ όλα. Επειδή όλοι ονειρεύονται να παίξουν στην εθνική».

«Μου αρέσει αυτό, γιατί αν δεν κερδίσουμε μετά πηγαίνω σπίτι απογοητευμένος. Δεν θέλω να χάνω. Θέλω να κερδίσω για να είμαι χαρούμενος. Όταν κερδίζουμε είναι χαρούμενη και η οικογένειά μου. Όταν δεν κερδίζουμε δεν θέλω να μιλώ σε κανέναν», ανέφερε για τους λόγους που πολλές φορές τον βλέπουμε να… τρελαίνεται όταν κερδίζει η ΑΕΚ, πανηγυρίζοντας έντονα.

Τέλος, έστειλε και το δικό του μήνυμα στον κόσμο: «Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη και να τους καλέσω να έρχονται στο γήπεδο πιο μαζικά, επειδή δεν είναι το ίδιο όταν παίζεις μπροστά σε 5.000 κόσμο και σε 2.000. Μας δίνουν μεγαλύτερη δύναμη».

Το μεγαλύτερο βήμα και ο ΠΑΟΚ

Η συζήτησή μας είχε και μετεγγραφικό… χρώμα. Αν και ο ίδιος είναι ξεκάθαρο ότι δεν σκέφτεται τίποτα πέρα από την ΑΕΚ και το πώς θα βοηθήσει την ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

-Ντάνιελ, είναι στο μυαλό σου να κάνεις ένα μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα σου; Εκτός Κύπρου;

«Ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο. Αν παρουσιαστεί η ευκαιρία γιατί να μη δοκιμάσω την τύχη μου σε μεγαλύτερο σύλλογο, σε άλλη χώρα. Τώρα όμως είμαι χαρούμενος εδώ, ανανέωσα το συμβόλαιό μου, αλλά ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο τι θα γίνει στο μέλλον».

-Έχω μία πληροφορία ότι έχεις προταθεί στον ΠΑΟΚ. Το έχεις υπόψη σου;

«Είναι κάτι φυσιολογικό αυτή την εποχή να ακούγονται πολλά, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Εγώ δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση».

-Είναι αλήθεια δηλαδή για τον ΠΑΟΚ;

«Άκουσα για κάποιο ενδιαφέρον…».

-Από τον ΠΑΟΚ;

«Ναι, από τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν ξέρω τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι επίσημο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ