aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚόκκινη κάρτα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα - Πολλά τα προβλήματα

Κόκκινη κάρτα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα – Πολλά τα προβλήματα

Της Ευαγγελίας Σιζοπούλου

Ορατός είναι ο κίνδυνος η νέα αθλητική χρονιά να μας βρει χωρίς γήπεδα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται -καθώς τα προβλήματα που αρκετά από αυτά παρουσιάζουν και τα οποία σχετίζονται με τον τομέα της ασφάλειας αθλητών κι επισκεπτών, είναι πολλά και σοβαρά.

Το θέμα της καταλληλότητας των αθλητικών χώρων απασχόλησε χθες την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ενώπιον της οποίας αναφέρθηκε ότι μόνο δύο στάδια, το ΓΣΠ και το ΑΕΚ Αρένα, επί της παρούσης τουλάχιστον, είναι ασφαλή, καθώς η πλειοψηφία των γηπέδων δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετά γήπεδα να κινδυνεύουν να μη λάβουν την απαραίτητη άδεια για λειτουργία, με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνίζονται σε αυτά, να μένουν μετέωρες. Εντονότερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα για τα προσφυγικά σωματεία, καθώς εκπρόσωποι τους ανέφεραν στην Επιτροπή ότι εκτός των τεράστιων χρηματικών ποσών που χρειάζονται για τις βελτιώσεις που απαιτούνται όσον αφορά κυρίως την ασφάλεια των κτηριολογικών τους εγκαταστάσεων, στοιχίζουν πολύ ακριβά και οι μελέτες στατικότητας που πρέπει να υποβληθούν στην Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, καθώς πρέπει να είναι από δύο πολιτικούς επιστήμονες. Στην Επιτροπή εκπροσώπους είχαν τα προσφυγικά σωματεία της Ανόρθωσης, της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας, σημειώνοντας ότι μόνο οι μελέτες αυτές έχουν κόστος περίπου €70 – €80 χιλιάδες για το γήπεδο της Ανόρθωσης και περίπου €35 χιλιάδες για τα γήπεδα των άλλων δύο ομάδων.

Πάντως, η κατάσταση με την καταλληλότητα των γηπέδων και τις υποχρεώσεις των ομάδων όσον αφορά αυτό το κομμάτι, αναμένεται να αξιολογηθεί εκ νέου στις 30 Ιουνίου (με βάση την ημερομηνία που καθορίζεται από τη νομοθεσία), από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, η οποία είναι αποφασισμένη να μην κάνει εκπτώσεις για κανένα Σωματείο, σε περίπτωση που το γήπεδο του δεν είναι κατάλληλο. Ξεκαθαρίστηκε ότι εάν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, τότε άδειες δεν θα δοθούν ή αναλόγως θα ληφθούν άλλα μέτρα, όπως ξανάγινε και όπως για παράδειγμα κλείσιμο κερκίδων ή άλλων μερών των γηπέδων.

Ο εκπρόσωπος της Ανόρθωσης, Μαρίνος Μήτρου, αναφέρθηκε στις πιέσεις που αναμένεται να έχουν την επόμενη χρονιά τα γήπεδα λόγω της επιστροφής πολύ περισσότερων φιλάθλων, εστιάζοντας στους κινδύνους που υπάρχουν σε αρκετά γήπεδα με κίνδυνο ακόμη να καταρρεύσουν κερκίδες ή να πέσουν στέγαστρα. Ο πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας, Γιάννος Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες εστιάζοντας και στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια των ομάδων και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν γήπεδα, με βουλευτές μάλιστα να μιλούν για ενδεχόμενο προσφυγοποίησης ομάδων για δεύτερη φορά. Ο κ. Χρυσοστόμου έκανε λόγο για έργα που κοστολογούνται και για τα τρία αυτά γήπεδα περίπου στα €11 εκατομμύρια, λέγοντας ότι «δεν πήραμε ούτε σεντ».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Άχνας, Κίκης Φιλίππου, αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσά που απαιτούνται, στον κίνδυνο η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων να κλείσει τα γήπεδα των προσφυγικών ομάδων καθώς επίσης και σε δεσμεύσεις από την Πολιτεία που εδώ και χρόνια δόθηκαν περί βελτιώσεων σε όλα τα γήπεδα αλλά δεν υλοποιήθηκαν.

Τόσο οι εκπρόσωποι των σωματείων, όσο και βουλευτές κάλεσαν το Κράτος μέσω του ΚΟΑ, όπως γίνουν προσπάθειες για ενίσχυση και στήριξη των σωματείων αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, καθώς πέραν από το χώρο του ποδοσφαίρου, προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα αθλήματα. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του στίβου, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι έχουν να διεξαχθούν αγώνες εκτός του Τσιρείου στη Λεμεσό εδώ και αρκετά χρόνια. Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων, τα ταρτάν είναι ακατάλληλα. Ένα από τα γήπεδα που έχει ακατάλληλο συνθετικό τάπητα για στίβο είναι και το ΓΣΠ, με αποτέλεσμα να μην έχουν διεξαχθεί αγώνες από το 2019 και μετά.

Την ίδια ώρα, λέχθηκε ότι υπάρχουν γήπεδα ακόμα και με έλλειψη τουαλετών, ενώ για πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες… ούτε λόγος. Θέμα, το οποίο έθιξε και ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο οποίος επιπρόσθετα, ανέφερε ότι και οι αθλητές με αναπηρίες δυσκολεύονται στην εξεύρεση κατάλληλων αιθουσών για τα αθλήματά τους.

ΚΟΑ: Κόστος πέραν των €30 εκατ.

Από πλευράς ΚΟΑ, η γενική του διευθύντρια, Μαίρη Παπαμιλτιάδους, ανέφερε ότι σαφώς και υπάρχουν θέματα με αθλητικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε αυτές που δεν ανήκουν στον ΚΟΑ. Αναφέρθηκε σε επιτροπή που συστάθηκε για αξιολόγηση αυτών των χώρων, η οποία κοστολόγησε τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν περί τα €30 εκατ. Κόστος όμως που αναμένεται να είναι μεγαλύτερο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η κ. Παπαμιλτιάδους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, την επιτροπή Παιδείας για τις αναβαθμίσεις που ο ΚΟΑ έκανε και κάνει σε διάφορα γήπεδα, για τις βελτιώσεις σε υποδομές και συστήματα και για την προσβασιμότητα ΑμεΑ, η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης εμφανίστηκε λάβρος κατά του ΚΟΑ και του προέδρου του, Ανδρέα Μιχαηλίδη, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι έργα δεν γίνονται παρά μόνο για το θεαθήναι και ακούγονται «θα, θα, θα». Είπε ότι δεν μπορεί ο κ. Μιχαηλίδης να διοικεί τον ΚΟΑ και να παραμείνει προπονητής, ενώ έθιξε το γεγονός ότι ως πρόεδρος του ΚΟΑ παρουσιάζεται στη Βουλή μόνο στους προϋπολογισμούς. Αναφερόμενος στο γήπεδο «Στέλιος Κυριακίδης» της Πάφου, ο κ. Σαββίδης ξεσπάθωσε κατηγορώντας τον ΚΟΑ ότι για πάρα πολύ καιρό υπήρχαν κολώνες χωρίς μπετόν, άκρως επικίνδυνες, και διορθώθηκαν εν μέρει αφού ανήρτησε φωτογραφίες στο διαδίκτυο. «Τώρα», είπε, ο κ. Σαββίδης, «κρέμονται καλώδια και δεν ξέρω τι θα κάνετε εάν κάποιον τον πιάσει το ρεύμα». Χρησιμοποιώντας τη λέξη «αχούρι», ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι το παφιακό γήπεδο είναι ακατάλληλο, έχει όμως άδεια, και έκανε λόγο για ευτύχημα που πρόσφατα ο οπαδός που έπεσε στην καταπακτή δεν έχασε τη ζωή του.

Απαντώντας η κ. Παπαμιλτιάδους ανέφερε ότι οι κολώνες του γηπέδου ήταν χωρίς μπετόν στο πλαίσιο της μηνιαίας συντήρησης που γίνεται καθώς έπρεπε να αφαιρεθεί για να τοποθετηθεί ειδικό φάρμακο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ