aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΔιαφάνεια και πλιάτσικο σε αθλητικές ομοσπονδίες

Διαφάνεια και πλιάτσικο σε αθλητικές ομοσπονδίες

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ([email protected])

Αθλητικοί παράγοντες, διοικητικοί σύμβουλοι, προπονητές, αθλητές και κάθε λογής συνεργάτες πρωταγωνιστούν στο πλιάτσικο που μαίνεται για χρόνια σε αθλητικές ομοσπονδίες, τις οποίες παρεμπιπτόντως, το κράτος επιχορηγεί μέσω του ΚΟΑ με εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Υποθέσεις κακοδιαχείρισης, διασπάθισης δημόσιου χρήματος, φοροδιαφυγής και διαπλεκόμενων συμφερόντων που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα από τους οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους που διεξάγει ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος για λογαριασμό του ΚΟΑ οδηγήθηκαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΑ ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις υποθέσεις χρονολογούνται από το 2012. Και όμως, δεν ακούσαμε μέχρι σήμερα για ποινικές διώξεις. Οι εμπιστευτικές εκθέσεις του ελεγκτικού οίκου είναι αρκούντως αποκαλυπτικές.

Ιδού μερικές από τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια:  

* Μεγάλος αριθμός αγορών γίνεται χωρίς να ζητούνται προσφορές.

* Διενεργούνται πληρωμές σε τρίτους για διάφορες υπηρεσίες όπως γραφειακή υποστήριξη, οργάνωση αγώνων, φυσιοθεραπεία και υπηρεσίες από προπονητές χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη έγκριση και γραπτές συμφωνίες για τις συνεργασίες αυτές. Για την πληρωμή των ποσών αυτών δεν εκδίδονται τιμολόγια, ούτε και αποδείξεις.

* Δεν έχουν συναφθεί συμβόλαια συνεργασίας με ομοσπονδιακούς προπονητές ενώ δεν υπάρχουν επίσημα καταγραμμένα και εγκεκριμένα κριτήρια για το πώς επιλέγονται οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν συμφωνίες με ομοσπονδιακούς προπονητές που προνοούν διάφορα ωφελήματα σε είδος, όπως αυτοκίνητο, διαμονή κτλ, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

* Μέλη διοικητικών συμβουλίων προωθούν τα δικά τους συμφέροντα ή και έχουν συγγενικές σχέσεις με αθλητές τους οποίους, μάλιστα, επιχορηγούν ή με υπαλλήλους και συνεργάτες που προσλαμβάνονται για να προσφέρουν υπηρεσίες σε ομοσπονδίες. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση ομοσπονδίας που προμηθεύτηκε εξοπλισμό από εταιρεία της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας. Μάλιστα, το εν λόγω πρόσωπο, σύμφωνα με τα πρακτικά της ομοσπονδίας, ήταν παρών στη συνεδρίαση για αξιολόγηση των προσφορών και κατακύρωση της προσφοράς στην εταιρεία του! Στο πλιάτσικο και αθλητές, οι οποίοι, παρόλο που αμείβονται από τις ομοσπονδίες τους δεν εμφανίζονται καθόλου για εργασία ή δεν απασχολούνται πλήρως. Σε αρκετές ομοσπονδίες διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Μέρος των απολαβών των ομοσπονδιακών προπονητών και των βοηθών τους δεν δηλώνονται ως απολαβές, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι ανάλογες εισφορές για κοινωνικές ασφαλίσεις και να μην συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση τους προς τον Φόρο Εισοδήματος.

Οι συγκεκριμένες εκθέσεις του ελεγκτικού οίκου βαφτίστηκαν εμπιστευτικές και παραμένουν καταχωνιασμένες στα συρτάρια του ΚΟΑ. Αλήθεια, γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα; Γιατί φοβούνται τη διαφάνεια; Γιατί να μην υπάρχει δημόσια λογοδοσία από τη στιγμή που οι αθλητικές ομοσπονδίες λειτουργούν με δημόσιο χρήμα; Η κρατική χορηγία που μοιράζονται κάθε χρόνο και αγγίζει το ποσό των €6 εκατ. δεν αποτελεί σοβαρός λόγος για θεσμοθέτηση της δημόσιας λογοδοσίας; Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κακώς κείμενα που διαπιστώνονται σε αθλητικές ομοσπονδίες, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης και η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Μαίρη Χαραλάμπους-Παπαμιλτιάδη ετοίμασαν ένα Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης.

Στόχος, να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνει τις ομοσπονδίες να εξαλείψουν αθέμιτες πρακτικές και να αυξήσουν την χρηματοοικονομική τους διαφάνεια και λογοδοσία προς όφελος του αθλητισμού. Δεν αρκεί, όμως, η πιστή εφαρμογή του Κώδικα. Θα πρέπει να καθιερωθεί η δημόσια λογοδοσία στις ομοσπονδίες, με τα διοικητικά συμβούλια να είναι υποχρεωμένα να δίνουν στη δημοσιότητα, κάθε τέλος του χρόνου, τις πληρωμές που έγιναν και προπαντός, σε ποιούς έγιναν και γιατί. Και επιτέλους, θα πρέπει να τεθεί περιορισμός στις θητείες των προέδρων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων. Μόνο έτσι θα χάσει τη δύναμή του το κατεστημένο.

Ας διερωτηθούν εκεί στον ΚΟΑ γιατί σχεδόν τα ίδια άτομα βρίσκονται για χρόνια στο πηδάλιο αθλητικών ομοσπονδιών. Νομίζετε κύριοι και κυρίες εκεί στον ΚΟΑ ότι αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τις θέσεις εξαντλείται μόνο στη διάθεση τους για προσφορά στον τόπο;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ