aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: «Aχ Ευρώπη εσύ μας μάρανες…»

Ομόνοια: «Aχ Ευρώπη εσύ μας μάρανες…»

ΤΗΣ ΑΓΑΘΗΣ ΚΛΩΝΑΡΗ

Αν είσαι Ομονοιάτης και ακούς να παίζει τυχαία στο ραδιόφωνο ή κάπου αλλού το παλιό, αλλά διαχρονικό τραγούδι (1985) του μεγάλου Τζίμη Πανούση που λέει «αχ Ευρώπη εσύ μας μάρανες», τότε είναι που σκέφτεσαι τον εαυτό σου να λέει στον εν λόγω Έλληνα τραγουδοποιό και ηθοποιός «βαλτός είσαι και εσύ τώρα ρε φίλε;».

Υπάρχουν ωστόσο δύο τρόποι να ερμηνεύσεις αυτόν τον στίχο όταν πρόκειται να τον συνδυάσεις με την περίπτωση των πρασίνων. Η πρώτη… εξήγηση είναι ότι η Ευρώπη μαραίνει την Ομόνοια, αφού πέρσι για παράδειγμα το πράσινο οικοδόμημα δεν ήταν έτοιμο για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αφού ο πρώτος ημιτελικός του Γιουρόπα Λιγκ άρχιζε 30 Ιουνίου, ενώ ο τεχνικός Τζον Κάρβερ ανακοινώθηκε στις 4 του ίδιου μήνα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στην περσινή σεζόν 2015-16 εξασφάλισε την ευρωπαϊκή της συμμετοχή μέσω της 4η θέσης, έτσι ο χρόνος προετοιμασίας ήταν περιορισμένος.

Η δεύτερη ερμηνεία που μπορεί κάποιος να δώσει, είναι ότι η Ευρώπη μαραίνει το «τριφύλλι» και οι αποτυχίες σε αυτήν κατά τα τελευταία χρόνια δεν το αφήνουν να… ανθίσει με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ομάδα στους εγχώριους τίτλους. Αμ, το σημαντικότερο; Πολλά εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν λόγω ευρωπαϊκών αποτυχιών του «τριφυλλιού» (κάποιες από αυτές στέρησαν -και- συμμετοχή σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ). Εάν η Ομόνοια τα κατάφερνε και έμπαινε ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα στο ταμείο της, αφενός τα χρέη της θα μειώνονταν αισθητά και αφετέρου ο προϋπολογισμός θα ήταν πιο ψηλός με αποτέλεσμα να υπάρχει ευχέρεια για κτίσιμο καλύτερης ομάδας.

Όπως και να’ χει, η Ομόνοια στα εναπομείναντα τρία ματς για την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν, καλείται να βαδίσει με ό,τι όπλα διαθέτει για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της εξόδου στο Γιουρόπα Λιγκ. Πρωτίστως για οικονομικούς λόγους και κατά δεύτερον, για το πρεστίζ της αφού η μη εξασφάλιση συμμετοχής στην Ευρώπη θεωρείται πέρα για πέρα αποτυχία για την Ομόνοια, βάσει του ονόματος και της τεράστιας ιστορίας που «κουβαλάει».

Υπάρχει, όμως και μία σημαντική μερίδα του κόσμου της Ομόνοιας, που υποστηρίζει πως ίσως ήταν καλύτερα για το «τριφύλλι» να μείνει εκτός Ευρώπης, ώστε ο χρόνος να μην πιέσει τον Πάμπο Χριστοδούλου να κτίσει μία δυνατή και πιο ανταγωνιστική ομάδα που να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει στη νέα σεζόν.

Η υγιής λειτουργία που πιστεύεται πως θα έχει το σωματείο στη νέα σεζόν και η δημιουργία οικογενειακού κλίματος ανάμεσα σε παίχτες-τεχνική ηγεσία-κόσμο λόγω της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον Πάμπο Χριστοδούλου είναι επιβεβλημένη. Και αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για να μπορέσει το «τριφύλλι» να διεκδικήσει μελλοντικά κάτι καλύτερο σε Κύπρο και Ευρώπη και με σταθερά βήματα να καταγράψει μια αξιόλογη πορεία.

Μιας και εμπνευστήκαμε το πιο πάνω ρεπορτάζ-σχόλιο από τον Τζίμη Πανούση, απολαύστε τον πιο κάτω!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ