aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Κάνουν παιχνίδι οι «Γιούγκο»

ΑΠΟΕΛ: Κάνουν παιχνίδι οι «Γιούγκο»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Βασικό «υλικό» στα θεμέλια των επιτυχιών του ΑΠΟΕΛ δίχως αμφιβολία αποτέλεσαν οι πορτογαλόφωνοι ποδοσφαιριστές. Πραγματοποιήθηκαν σπουδαίες προσθήκες Βραζιλιάνων και Πορτογάλων κατά την τελευταία κυρίως 10ετία, με τον σύλλογο να ξεπερνά προ οκταετίας το «ταβάνι» των δυνατοτήτων, καρφώνοντας τη σημαία στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ρόστερ, τότε, βρίσκονταν οι Νούνο Μοράις, Γκουστάβο Μαντούκα, Έλιο Πίντο, Αΐλτον Αλμέιδα, Πάολο Ζόρζε, Γιούλιαμ Μποαβεντούρα, Μαρσίνιο, Μαρσέλο Ολιβέιρα και Κακά.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Οι σκέψεις για τον Αλ Τάαμαρι

Αν και πολύ δύσκολα θα υπάρξει αγωνιστική περίοδος χωρίς έστω κι έναν Βραζιλιάνο ή Πορτογάλο ποδοσφαιριστή στο έμψυχο δυναμικό, η αλήθεια είναι πως με το πέρασμα του χρόνου παρατηρήθηκε μία μάλλον συνειδητή αλλαγή όσον αφορά στις κινήσεις στη μετεγγραφική σκακιέρα. Μέχρι που φτάσαμε στη φετινή σεζόν, κατά την οποία στο ρόστερ βρίσκεται μόλις ένας Πορτογάλος (Ζοαοζίνιο) και δύο Βραζιλιάνοι (Λούκας Σόουζα, Αντρέ Βιντιγκάλ). Δηλαδή, πλέον, δεν αποτελούν την «πρώτη ύλη», με τον βασικό κορμό να απαρτίζουν ποδοσφαιριστές μίας άλλης τεράστιας σχολής ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Ο Ντολ προσμετρά δύο παράγοντες

Και αναφερόμαστε, ασφαλώς, στη μεγάλη των Πλάβι (μπλε) σχολή. Ούτε τέσσερις, ούτε πέντε, αλλά επτά συνολικά «Γιούγκο» αποτελούν κομμάτι του φετινού ΑΠΟΕΛ, δείχνοντας αυτομάτως προς το πού κοιτάζει η πυξίδα. Οι πλείστοι εξ αυτών, μάλιστα, έδωσαν μέχρι στιγμής αρκετές λύσεις, συγκροτώντας ένα σύνολο με συγκεκριμένη αγωνιστική κατεύθυνση.

Από τη γνωστή στον αθλητικό κόσμο πρώην Γιουγκοσλαβία, προήλθαν το περασμένο καλοκαίρι οι Αντρίγια Πάβλοβιτς, Ούρος Μάτιτς, Βουγιαντίν Σάβιτς (Σέρβοι), Βιντ Μπέλετς (Σλοβένος) και Ντράγκαν Μιχαΐλοβιτς (Ελβετός με καταγωγή από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη), ενώ συνεχίζουν από τη λήξασα σεζόν οι Αντόνιο Γιάκολις (Κροάτης), Ρομάν Μπέζιακ (Σλοβένος). Ως χαρακτήρες «έδεσαν» μεταξύ τους, κάνοντας την παραμονή τους στη χώρα μας πολύ πιο ευχάριστη και το σπουδαιότερο, «συνεννοούνται» αγωνιστικά, με τον ΑΠΟΕΛ να βγαίνει εν τέλει κερδισμένο.

Ο Μπέλετς αποτελεί αράχνη κάτω από τα δοκάρια και ο Μιχαΐλοβιτς, ακραίος αμυντικός, δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο σε 11 αγώνες. Ο Μάτιτς είναι μηχανάκι στον χώρο του κέντρου και ο Πάβλοβιτς αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ομάδας (6 γκολ). Οι Γιάκολιτς και Μπέζιακ δίνουν σημαντικές λύσεις στη μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ ο Σάβιτς όσες φορές αγωνίσθηκε στην άμυνα φανέρωσε την αξία του.

Στο εν λόγω «μοντέλο», προφανώς, θέλουν να χτίσουν περαιτέρω στον ΑΠΟΕΛ, χωρίς ασφαλώς να αδιαφορούν για άλλης καταγωγής ποδοσφαιριστές. Τα «ραντάρ» ήταν και παραμένουν ανοιχτά, με τους υπεύθυνους για θέματα προγραμματισμού να προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει της μετεγγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ