aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Προς τι η έκπληξη; Ήταν απλώς ο Τιμούρ…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Να πιάσει άλλος προπονητής που παρουσιάζεται από την Ανόρθωση στο στόμα του τις λέξεις πρωτάθλημα και κύπελλο, ειδικά μετά από σεζόν που τη βρίσκει στο β’ γκρουπ; Θα τον λέγαμε τολμηρό, πέραν του κανονικού. Ο Τιμούρ Κετσπάγια, όμως, δεν θα μπορούσε να πει τίποτα διαφορετικό στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Πρώτον, επειδή αυτό έδειξε στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής και προπονητικής καριέρας του. Πάντα είχε πνεύμα νικητή, πάντα ήταν φιλόδοξος, πάντα στόχευε ψηλά, πάντα τολμούσε. Δεύτερον, ο κόσμος των κυανόλευκων της Αμμοχώστου τον περίμενε χρόνια να επιστρέψει σαν Μεσσία και από την ημέρα που ανακοινώθηκε το γεγονός, ανέκτησε την ελπίδα του για καλύτερο αύριο. Ο Γεωργιανός δεν ήθελε με τίποτα να χαλάσει το κλίμα, γι’ αυτό και απέφυγε να μιλήσει για μακροπρόθεσμο πλάνο επιτυχίας.

Έτσι, επανέλαβε τον εαυτό του σχεδόν 15 χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2004. Τότε, και πάλι τόλμησε να μιλήσει για κατάκτηση του πρωταθλήματος, παρά τα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν και τότε την Ανόρθωση. Περίπου δέκα μήνες αργότερα, η σεζόν έκλεισε πανηγυρικά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους, ο Κετσπάγια δεν έταξε την κατάκτηση κανενός τίτλου στη συνέντευξη Τύπου. Επιχείρησε, όμως, να στείλει το μήνυμα σε φίλους και αντιπάλους ότι η «Μεγάλη Κυρία» δεν θα είναι πια κομπάρσος, αλλά πρωταγωνίστρια.

Σίγουρα, το ανέβασμα των προσδοκιών του κόσμου αποτελεί ρίσκο, καθώς πολλές φορές κάτι τέτοιο γυρίζει μπούμερανγκ. Ωστόσο, ορθότατα ανεβάζει ψηλά τον πήχη ο Γεωργιανός προπονητής. Διότι πάνω απ’ όλα, το μήνυμα του πρωταθλητισμού πάει στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είτε όσοι θα παραμείνουν είτε όσοι θα έρθουν, θα πρέπει να καταλάβουν ότι αγωνίζονται σε ομάδα υπό πίεση. Διότι, πολύ απλά, αυτό κάνουν οι μεγάλες ομάδες.

Όσο για το ενδεχόμενο αποτυχίας; Υπάρχει πάντοτε, ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες. Άλλωστε, το έγραψα και πριν από μερικούς μήνες, το ξέρει ο Κετσπάγια, το ξέρει ο κόσμος της Ανόρθωσης, το ξέρουν και… οι πέτρες. Η επιτυχία δεν εξαρτάται ποτέ από έναν άνθρωπο. Ακόμα και αν ευστοχήσει σε υψηλό ποσοστό στις επιλογές του, ακόμα και αν δημιουργήσει την ομάδα που ονειρεύεται, ρόλο θα αποτελέσουν και άλλοι παράγοντες. Όπως για παράδειγμα η διαχείριση του οικονομικού προβλήματος ή η ανταπόκριση της διοίκησης της Ανόρθωσης στις υποχρεώσεις της στους ποδοσφαιριστές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ