aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΟι ακριβότερες μετεγγραφές στην ιστορία της Ανόρθωσης

Οι ακριβότερες μετεγγραφές στην ιστορία της Ανόρθωσης

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Ως η πιο δαπανηρή μετεγγραφή ξένου ποδοσφαιριστή και δεύτερη συνολικά στην ιστορία της Ανόρθωσης καταγράφεται ο Μίχαλ Γκιουρίς. Η «Κυρία» έπειτα από διαπραγματεύσεις ημερών, με ανατροπές και συσκέψεις επί συσκέψεων ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης την απόκτηση του Σλοβάκου επιθετικού. Η συμφωνία με την Όρενμπουργκ έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Goal», στις €540.000 με την ομάδα της Αμμοχώστου να κάνει την οικονομική υπέρβαση για χάρη του πρώτου σκόρερ της στη λήξασα σεζόν, με τον 29χρονο φορ να υπογράφει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες απολαβές €250.000.

«Το Δ.Σ. της Ανόρθωσης θα ήθελε να διαβεβαιώσει τον κόσμο της ομάδας πως οι οποιεσδήποτε ενέργειες, γίνονται χωρίς να ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής και με σκοπό η ομάδα να διατηρήσει την απαιτούμενη αίγλη που της επιβάλλει η ιστορία της να έχει. Την ίδια στιγμή επιθυμούμε να σημειώσουμε ότι ως Διοίκηση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την οποιαδήποτε ευθύνη μας αναλογεί τόσο για το αγωνιστικό όσο και για το οικονομικό κομμάτι», τονίζεται ανάμεσα σε άλλα από τη διοίκηση της Ανόρθωσης.

Ο Γκιουρίς έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ρόστερ και κατέχει τα «σκήπτρα» της πιο δαπανηρής μετεγγραφής ξένου ποδοσφαιριστή στην ιστορία της ομάδας. Στο παρελθόν, στην ομάδα της Αμμοχώστου αγωνίστηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές με υψηλό κασέ (Σάβιο, Μπαρτόν, Δέλλας είναι μερικοί εξ αυτών), όμως ουδέποτε η Ανόρθωση δεν δαπάνησε μεγαλύτερο ποσό για μετεγγραφή από άλλη ομάδα. Τα πρωτεία, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης κατείχαν οι Εουγκέν Τρίκα και Ρικάρντο Λαβόρδε. Ο Ρουμάνος επιτελικός μέσος κόστισε στην ομάδα της Αμμοχώστου €250.000 τον Δεκέμβρη του 2008, ενώ ο Κολομβιανός αγοράστηκε το καλοκαίρι του 2012 για το ίδιο ποσό από την Ουίλα. Λίγο πιο κάτω- €230.000- πλήρωσε η «Κυρία» για να πάρει τα δικαιώματα του Γιάν Ρέζεκ από τη Βικτόρια Πλζεν το 2011 με τη διοίκηση Σάββα Κάκου να δίνει στην ίδια μετεγγραφική περίοδο €150.000 για να πάρει τον Εβάντρο Ρονκάτο. Πιο πρόσφατη μετεγγραφή που κόστισε αρκετά χρήματα στην Ανόρθωση ήταν αυτή του Ισμαέλ Γκονσάλβες. Ο επιθετικός από τη Γουινέα-Μπισάου αποκτήθηκε για €200.000 από τη Ρίο Άβε και πωλήθηκε λίγους μήνες αργότερα έναντι €350.000 στην Αλ- Ετιφάκ, της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε επίσης: To ακριβές ποσό της μετεγγραφής Γκιουρίς

Κερδοφόρες ήταν οι πλείστες επενδύσεις της Ανόρθωσης, η οποία αποκόμισε κέρδος από τις πωλήσεις των Λαβόρδε (€1.600.000 στην Κρασνοντάρ) και Ρέζεκ (€300.000 στην Τσανγκτσούν Γιατάι), κάτι που ευελπιστεί να συμβεί και με τον Γκιουρίς.

«Ηχηρές» μετεγγραφές, σε ονόματα και χρήμα, έκανε η Ανόρθωση τη δεκαετία του ’90 επί ημερών Κίκη Κωνσταντίνου. Το καλοκαίρι του 1995 οι κυανόλευκοι αγόρασαν €300.000 από τον Απόλλωνα τον Δημήτρη Ιωάννου, με την ομάδα της Λεμεσού να βάζει στο ταμείο της άλλες €50.000 λόγω της χρησιμοποίησης του δυναμικού αμυντικού σε αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Διαβάστε επίσης: «Το μπάσιμο του ΑΠΟΕΛ για Γκιουρίς και οι 18.000.000 κορώνες»

Δύο χρόνια αργότερα η Ανόρθωση τάραξε τα «νερά» του κυπριακού ποδοσφαίρου με τις μετεγγραφές των Γιώτη Εγκωμίτη και Γιάννη Οκκά. Η «Κυρία»… άρπαξε τον Εγκωμίτη μέσα από τα χέρια της Ομόνοιας για το ποσό ρεκόρ της εποχής των 400.000 λιρών (680.000 ευρώ), που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για την ομάδα της Αμμοχώστου. Το αντίτιμο της συμφωνίας μεταξύ Ανόρθωσης-Νέας Σαλαμίνας για τη μετεγγραφή Οκκά ήταν 300.000 λίρες (510.000 ευρώ). Οι δυο τους (Εγκωμίτης-Οκκάς) πωλήθηκαν πακέτο στον ΠΑΟΚ το 2001 για περισσότερο από €2.500.000.

Για 390 χιλιάδες λίρες πωλήθηκε από την ΑΕΛ στην Ανόρθωση το καλοκαίρι του 1999 ο Μάριος Νεοφύτου. Σημαντικό κονδύλι δαπάνησε η Ανόρθωση για την απόκτηση του Ανδρέα Αβραάμ από την Ομόνοια το καλοκαίρι του 2012 με τον αριστεροπόδαρο άσο να κοστίζει €275.000.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ