aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΈνας ήρωας της ζωής... Χριστόδουλος Καϊρίνος

Ένας ήρωας της ζωής… Χριστόδουλος Καϊρίνος

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ

Σήμερα η «ΛΕΜΕΣΟΣ» είναι πολύ περήφανη γιατί φιλοξενεί ένα ήρωα. Περήφανη είναι και η Λεμεσός που έχει στις τάξεις της αυτόν τον λεβέντη. Είναι η πρώτη του κουβέντα, «είμαι ευτυχισμένος». Φίλοι αναγνώστες, παρακαλώ υποκλιθείτε. Χριστόδουλος Καϊρίνος.

Είκοσι έξι χρονών, εκεί, όταν το άστρο του πέρασε τους πρόποδες και ανέβαινε τα Ιμαλάϊα, να πιάσει κορυφή. Στην ιδιωτική του ζωή, στην ποδοσφαιρική του καριέρα. «Ήμουν ο αρχηγός της ομάδας του σχολείου». Σε διακόπτει κάθε λίγο, να παραμένει όσο πιο πολύ γίνεται μέσα σε ένα γήπεδο, με μια μπάλα στα πόδια. «Θα μπορούσε το πρόβλημα μου να είναι από τη μέση και πάνω, να μη βλέπω, να μην ακούω, να μην πιάνουν τα χέρια μου».

Θεέ μου! πόση δύναμη έχει αυτός ο άνθρωπος. Δεν μπορείς εύκολα να συνέλθεις αντικρίζοντας το απίστευτο κουράγιο, τη δύναμη της ψυχής, την παλικαρίσια αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος όσο αυτό που αντιμετωπίζει ο Καϊρίνος. Ήταν μόλις 26 χρονών στο απόγειο της απόδοσης του.

«Κατά πλάκα σκλήρυνση», ήταν η γνωμάτευση των γιατρών. Από τότε, στα 26 του χρόνια και μέχρι σήμερα στα εβδομήντα του, ο Καϊρίνος, ο ποδοσφαιριστής υπόδειγμα, αυτός που αλώνιζε τα γήπεδα παραμένει καθισμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.

«Είμαι ευτυχισμένος»… Και προχωρά και πιο πέρα με το χαμόγελο στα χείλη. «Είναι σαν να κάθομαι στον πάγκο των αναπληρωματικών και περιμένω τον Λοΐζο Παντελίδη να με βάλει να παίξω»… Και, μέχρι να συνέλθεις από το σοκ, σου πετάει ακόμα μια μπαλιά…, «πως αλλιώς θα έβρισκα τόσο χρόνο να απολαμβάνω τα τραγούδια που μ’ αρέσουν».

Λάτρης της Ιταλικής μουσικής ο Καϊρίνος έμαθε απ’ έξω τον Αλ Μπάνο με την Ρομίνα Πάουερς, τον Αντριάνο Τσελεντάνο, τον Adamo, και όλους της εποχής εκείνης. Μια κεραυνοβόλα συμπάθεια του προπονητή, αείμνηστου Κώστα Μαυρόκωλου βρήκε την ανταπόκριση στο ποδοσφαιρικό ταλέντο του Καϊρίνου.

Μόλις δεκαέξι χρονών έδειχνε από τις πρώτες προπονήσεις, με τα προσόντα του, την τεχνική του κατάρτιση, την ικανότητα, το ήθος, την πειθαρχία, την εργατικότητα του, και το ξεχωριστό του προσόν να διαβάζει το παιχνίδι, έφτασε σαν ένας φτιαγμένος, ώριμος και έτοιμος ποδοσφαιριστής να αγωνιστεί στην Α’ ομάδα.

Πήρε αμέσως τη θέση του αριστερού μπακ και στη συνέχεια για τρία χρόνια τη θέση του αριστερού χαφ. Στον χρόνο που του δόθηκε να φορέσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, πριν αποσυρθεί οριστικά λόγω προβλήματος υγείας, ευτύχισε ο Καϊρίνος να αγωνιστεί στο κυπριακό πρωτάθλημα, να στεφτεί πρωταθλητής, να αγωνιστεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα απέναντι σε ποδοσφαιριστές, που η αναφορά και μόνο του ονόματος τους προκαλούσε ρίγος, Δομάζος, Παπαϊωάννου, Κούδας, Σιδέρης.

Ίσος προς ίσον στάθηκε και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, και στο Καυταντζόγλειο, και στο Καραϊσκάκη, εκείνο το κοπελλούϊ που ήρθε από το χωριό Πολεμίδια της Κύπρου για να κατακτήσει τους ποδοσφαιρόφιλους της Ελλάδας. Γράφοντας αυτό το κείμενο προσπάθησα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται να απαντήσω και στο ερώτημα: «Δεν μπορεί ρε παιδί μου, ένα ψεγάδι, μια αδυναμία θα είχε αυτός ο άνθρωπος».

Απεγνωσμένα προσπαθούσα μέσα στη συζήτηση να διακόψω τον Χάρη Παπαδόπουλο από τις πολλές αναφορές για τον Καϊρίνο. Αν κάποιος σκέφτεται να γράψει βιβλίο με θέμα τη φιλία, απαραίτητα να μιλήσει με αυτούς τους δυο. Σε όλα αυτά τα χρόνια ο Χάρης δεν έλειψε ούτε μια μέρα, και κυριολεκτώ, ούτε μια μέρα, από το πλευρό του φίλου του. Άφησα τον Καϊρίνο να τα λέει με τόση απλότητα και άνεση σαν και να βρισκόταν στην αμμουδιά, στα Δημοτικά Λουτρά απέναντι από το ΓΣΟ.

«Είμαι ευτυχισμένος». Και, διευκρίνισε την ευτυχία του. «Αλήθεια, πόσοι ποδοσφαιριστές πάτησαν το Μπερναμπέου;». Θυμάται εκείνο το ταξίδι στην Ισπανία… Αν και είναι αρκετά χρόνια που ο Καϊρίνος εγκατέλειψε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και την κοσμική ζωή, μετά που έχασε και την γυναίκα του, την αγαπημένη του Αντωνία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις συζήτηση με παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και να μη σου μιλήσει για τον Καϊρίνο. Λίγος ο χρόνος του στα γήπεδα, τεράστια η αγάπη που απεκόμισε.

Είναι πολλοί που τον επισκέπτονται, ο δε καλός του φίλος ο Παμπουλλής τον παίρνει και τα λένε στο τηλέφωνο με τις ώρες. Όλα τα όμορφα της ζωής του τα θυμάται ο Καϊρίνος. Ένας κόσμος, ο κόσμος του, να περιφέρεται γύρω από ένα κρεβάτι. «Να σου πω και για τον Κουρέα». Για πες… Τον μήνα του μέλιτος τους, Χριστόδουλος και Αντωνία, τον πέρασαν στην Ελλάδα. Ήταν τότε που ο Κυριάκος Κουρέας μεσουρανούσε στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Πληροφορήθηκε ότι ο Καϊρίνος της ΑΕΛ είναι στην Ελλάδα για μήνα του μέλιτος, τον πήρε τηλέφωνο και τον φιλοξένησε για όσο διάστημα έμεινε εκεί. Το σημαντικό σε τούτη την αναφορά είναι ότι Κουρέας και Καϊρίνος δεν είχαν από την Κύπρο ιδιαίτερα φιλική σχέση.

Η κίνηση του Κουρέα είναι και μια απόδειξη του πόσο αγαπητός ήταν ο Καϊρίνος μεταξύ των ποδοσφαιριστών όλων των ομάδων, είναι όμως και μια ένδειξη του απαράμιλλου χαρακτήρα του Κυριάκου Κουρέα. Φίλε αναγνώστη, κάνε ένα τηλεφώνημα, μια επίσκεψη στον Χριστόδουλο Καϊρίνο και σε διαβεβαιώνω, τότε θα πεις, «Είμαι ευτυχισμένος»…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ