aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜέρος του παιχνιδιού (και) οι διαιτητές

Μέρος του παιχνιδιού (και) οι διαιτητές

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Το πρωτάθλημα της περιόδου 2019-20 βρίσκεται προ των πυλών. Δυο βδομάδες μας χωρίζουν από την πρεμιέρα, την πρώτη σέντρα, το πρώτο σφύριγμα. Οι ομάδες εισήλθαν στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους, με τις ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ και Απόλλων να έχουν το μυαλό τους πρώτα στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ακολούθως θα επικεντρωθούν στις εγχώριες διοργανώσεις. Τα ρόστερ των ομάδων έχουν σχεδόν συμπληρωθεί, παρόλο που η μετεγγραφική περίοδος εκπνέει στις 31 Αυγούστου και ίσως μέχρι τότε να προκύψουν προσθαφαιρέσεις.

Την ίδια ώρα, τη δική τους προετοιμασία κάνουν και οι διαιτητές. Μέσα από προπονήσεις αλλά και τα φιλικά παιχνίδια αυτής της εποχής, στοχεύουν να παρουσιαστούν απόλυτα έτοιμοι για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Ομοσπονδίας, των συλλόγων αλλά και του κόσμου που πάει στο γήπεδο, πληρώνει και θέλει να βλέπει θέαμα. Σ’ αυτό έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η διαιτησία. Γιατί, κακά τα ψέματα, ένας από τους λόγους που απέχει ο κόσμος από τα γήπεδα είναι και η διαιτησία και γενικότερα η αξιοπιστία στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ναι, οι διαιτητές είναι μέρος του παιχνιδιού και θα κάνουν λάθη, όπως οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές. Είναι σημαντικό, όμως, να είναι όσο το δυνατό λιγότερα και τέτοια που να μην επηρεάζουν την εξέλιξη και πιθανόν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Είναι αναπόφευκτο να γίνουν διαιτητικά λάθη, εάν όμως είναι τέτοια που ξεκάθαρα θα θεωρηθούν ως ανθρώπινα, σίγουρα οι ομάδες και ο κόσμος θα τα ξεπεράσουν, δεν θα ασχοληθούν ιδιαίτερα και θα τα δικαιολογήσουν. Όταν όμως είναι τέτοια που «βγάζουν μάτι», που φανερώνουν πως οι διαιτητές δεν γνωρίζουν τους κανόνες, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Διαπιστώνεται πως γίνονται συνεχείς προσπάθειες από την ΚΟΠ για βελτίωση του προϊόντος και ένας σημαντικός τομέας είναι και η διαιτησία, με συνεχή επιμόρφωση και αναβάθμιση. Απομένει και οι διαιτητές να δείξουν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και να συμβάλουν ούτως ώστε να κερδίσει τουλάχιστον ώς ένα βαθμό την αξιοπιστία του το ποδόσφαιρό μας. Ευχόμαστε ότι στην επικείμενη σεζόν δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε σε μεγάλο βαθμό με τη διαιτησία, η οποία αξίζει να σημειώσω ότι στην προηγούμενη σεζόν παρουσίασε σημάδια βελτίωσης. Ας δοθεί και συνέχεια…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ