aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Φωλιά» ξένων και «γερασμένων» παικτών η Κύπρος – Ευρωπαϊκή πρωτιά για Ερμή, 8ος ο ΑΠΟΕΛ

«Φωλιά» ξένων και «γερασμένων» παικτών η Κύπρος – Ευρωπαϊκή πρωτιά για Ερμή, 8ος ο ΑΠΟΕΛ

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για το κυπριακό ποδόσφαιρο προκύπτουν από την 59η έρευνα του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου (CIES), στην οποία αναλύονται δεδομένα συλλόγων από τα 31 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Για το 2020, το δείγμα αποτελείται από 12.088 ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε 479 ομάδες. Για να συμπεριληφθούν οι παίκτες έπρεπε να είναι παρόντες την 1η Οκτωβρίου του έτους αναφοράς στην πρώτη ομάδα των ομάδων που αναλύθηκαν. Επιπλέον, έπρεπε να έχουν ήδη παίξει σε εγχώριους αγώνες πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν.

Δεύτερο πιο «γερασμένο» στην Ευρώπη

Mε μέσο όρο τα 27,33 χρόνια το κυπριακό πρωτάθλημα είναι το δεύτερο πιο γερασμένο της Ευρώπης. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 υπάρχει μείωση 0,12 όμως δεν είναι αρκετή για να ξεκολλήσει το εγχώριο πρωτάθλημα από τις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα.

Μοναδικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας από το κυπριακό είναι η Τουρκία με 27,91 χρόνια. Πιο νεανικό πρωτάθλημα είναι της Σλοβακίας με μέσο όρο τα 23,78 χρόνια και ακολουθούν Κροατία (24,66 χρόνια) και Ολλανδία (24,70).

«Φωλιά» ξένων παικτών η Κύπρος

Η ξενομανία στο κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Η χώρα μας, όπως και πέρσι, κατατάσσεται στην κορυφή του πίνακα με την εισαγωγή ξένων ποδοσφαιριστών. Μάλιστα, με ποσοστό 67,8% υπάρχει αυξητική τάση σε σχέση με πέρσι (66,8%). Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 65,3% ακολουθεί η Τουρκία και τρίτη κατατάσσεται η Πορτογαλία με 63,7%.

Φύγε εσύ, έλα εσύ

Το ράβε – ξήλωνε στα ρόστερ των ομάδων αποτελεί άλλη μία κακή συνήθεια των κυπριακών ομάδων. Κάτι τέτοιο εξακριβώνεται και στην έρευνα του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου, καθώς το 53% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα αποκτήθηκαν μέσα στο 2020! Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Κύπρο ως το δεύτερο πρωτάθλημα με τους περισσότερους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές. Η Σερβία κατέχει οριακά την αρνητική πρωτιά με ποσοστό 53,4%.

Πρώτος στην Ευρώπη ο Ερμής, όγδοος ο ΑΠΟΕΛ

Από την στιγμή που η Κύπρος είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα με τις περισσότερες προσθαφαιρέσεις ήταν επόμενο να εμφανίζονται κυπριακές ομάδες στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας. Ο Ερμής Αραδίππου είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό αλλαγών στο ρόστερ της απ’ όλη την Ευρώπη. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι «φτεροπόδαροι» άλλαξαν το 86,7% του ρόστερ τους.

Η όγδοη ομάδα της Ευρώπης με τις περισσότερες αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της είναι ο ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι διαφοροποίησαν το 74,1% του ρόστερ τους. Όπως σημειώνεται στην έκθεση του CIES το φαινόμενο των πολλών αλλαγών παρατηρείται κυρίως στα πιο αποδυναμωμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης και λιγότερο στα κορυφαία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ