aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαWorld Cup 2018Καταπολέμησε τα συμπτώματα της αρρώστιας κι όχι τον ιό

Καταπολέμησε τα συμπτώματα της αρρώστιας κι όχι τον ιό

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας οργανώθηκε άρτια και ουδείς ασχολήθηκε με έκτροπα, εντός ή εκτός των ολοκαίνουργιων και πανάκριβων γηπέδων. Από το 2016 ώς το 2018 όμως οι ζυμώσεις στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο υπήρξαν έντονες.

Το 2017 το BBC πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο στρατός των Ρώσων χούλιγκαν», με τον περίφημο αρχηγό των «σκληρών» της Σπαρτάκ, Βασίλι Στεπάνοφ ή αλλιώς «The Killer», να φαίνεται σε κρυφά μαγνητοσκοπημένο βίντεο να ομολογεί πως οι χούλιγκαν των ομάδων της Μόσχας αποτελούν τον «στρατό» ασφαλείας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Ρωσία οι αποκαλύψεις περιγράφηκαν ως «μια βόμβα που μόλις εξερράγη» και πλέον στόχος ήταν η απρόσκοπτη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Η ρωσική Αστυνομία κάλεσε όλους όσοι αποτυπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ να κάνουν καταγγελία πως το BBC τους ανάγκασε να πουν ψέματα, ενώ οι οπαδοί της Σπαρτάκ σε παιχνίδι εντός έδρας έκαναν λογοπαίγνιο με το όνομα της βρετανικής τηλεόρασης, αποκαλώντας το «Blah Blah Channel». Το Κρεμλίνο, καταλαβαίνοντας πως τα πράγματα δεν ήθελαν πολύ για να εκτραχυνθούν, προσέλαβε τα «κεφάλια» των οργανωμένων από κάθε ομάδα και τους ανέθεσε τον έλεγχο της κερκίδας, ώστε ουδείς να παραστρατήσει ενόψει της «γιορτής» που θα φιλοξενούσε η χώρα. Τον έλεγχο ανέλαβε η FSB, η πρώην θρυλική υπηρεσία πληροφοριών KGB, χρησιμοποιώντας μεθόδους άκρως επαγγελματικές.

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017 αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεσταριστούν οι αντοχές του κράτους και όποιος δεν ήθελε να συνεργαστεί, απειλείτο με «ξεκουκούλωμα» της δράσης του τα προηγούμενα χρόνια και σκληρές ποινές φυλάκισης. Συνολικά, με το διακύβευμα των τεράστιων κερδών και των εντυπώσεων να έρχεται στο προσκήνιο, η Κυβέρνηση σταμάτησε να τους στηρίζει, κάτι που οι «στρατοί» εξέλαβαν ως προδοσία. Περίπου 1.800 σεσημασμένοι χούλιγκαν μπήκαν στη λίστα των «ανεπιθύμητων» του Μουντιάλ, με την εντολή του Πούτιν να περιλαμβάνει μέχρι και… ταξίδια εκτός χώρας κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως θα μείνουν εκτός δράσης.

Στο ντοκιμαντέρ εξηγήθηκε πως πολλοί «εχθροί» στις μάχες των συνδέσμων γίνονται «σύντροφοι» στον ακροδεξιό ακτιβισμό εκτός αυτών, όπως στις ομάδες κρούσης που τραμπούκιζαν κάθε μη Σλάβο στους δρόμους των πόλεων, που έκαναν δολοφονικές επιθέσεις στους μετανάστες και αναπόφευκτα υμνούσαν κάθε ναζιστικό απομεινάρι του παρελθόντος. «Χουλιγκανισμός και ναζισμός πάνε μαζί. Δεν γίνεται να είσαι μάχιμος ultra χωρίς να ασπαστείς τις θέσεις όσων σε βάζουν στον χορό». Φυσικά, όλοι αυτοί υπάρχουν ακόμα. Ούτε εξαφανίστηκαν ούτε «εξαγνίστηκαν» ούτε αλλαξοπίστησαν.

Το Μουντιάλ πλέον ανήκει στο παρελθόν και η ποδοσφαιρική κανονικότητα είναι προ των πυλών στη Ρωσία. Ο Πούτιν, του οποίου τις καλές προθέσεις ουδείς έχει λόγο να πιστέψει, καταπολέμησε τα συμπτώματα της αρρώστιας και όχι τον ίδιο τον ιό. Άλλωστε, αυτή ήταν και η πρόθεσή του, αφού σκοπός δεν ήταν η εξάλειψη της βίας και της ναζιστικής σιχαμάρας, αλλά το «φαίνεσθαι». Με τις «εξετάσεις» να έχουν ολοκληρωθεί, μένει να φανεί αν και πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν οι παλιές κακές συνήθειες, αυτές που καθιστούν τη Ρωσία «κόλαση» για κάθε μαύρο, μουσουλμάνο, γκέι ή πολιτικά αντίθετο ποδοσφαιριστή και ξεχειλίζει από τις εξέδρες φασιστικό δηλητήριο.

Προσηλυτίζονταν σε ηλικία 13 ή 15 ετών

Στο ντοκιμαντέρ του BBC υπήρξαν πάντως ξεκάθαρες μαρτυρίες από τους πρωταγωνιστές του χάους της βίας που ταλάνιζε το ρωσικό ποδόσφαιρο, μέχρι να πέσουν πάνω τους τα φώτα. Πολλοί επιφανείς χούλιγκαν ομολογούσαν πως οι σχέσεις με την Ακροδεξιά και τη ναζιστική ιδεολογία ήταν παραπάνω από υπαρκτές.

«Μεγάλος αριθμών μελών των συνδέσμων συμπαθεί τον νεοναζισμό και χαρακτηρίζεται από ρατσιστικές απόψεις, που εφαρμόζουν και ως πολίτες, όχι μόνο ως οπαδοί. Οι δε νεότεροι προσηλυτίζονταν άμεσα και σε ηλικία 13 ή 15 ετών, δεν είχαν και πολλά περιθώρια αντίδρασης ή εναλλακτικής σκέψης», παραδέχθηκε σε συνέντευξη στον Guardian ο Αλεξάντερ Σπρίγκιν, Ρώσος χούλιγκαν της Ντιναμό Μόσχας, που παλαιότερα είχε καταγραφεί από τον φακό να χαιρετά ναζιστικά και να υμνεί την ανωτερότητα της «λευκής/σλάβικης φυλής».

Πηγή: FourFourTwo

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ