aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαEUROΙσπανοί, Ιταλοί και Δανοί είναι αδύνατον να προλάβουν τον ημιτελικό της ζωής τους

Ισπανοί, Ιταλοί και Δανοί είναι αδύνατον να προλάβουν τον ημιτελικό της ζωής τους

Ιταλία, Ισπανία και Δανία κέρδισαν το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Euro. Για τους οπαδούς τους, όμως, το εισιτήριο του «Γουέμπλεϊ» θα μείνει απλά σουβενίρ, αν η ομάδα τους δεν προκριθεί στον τελικό.

Όταν η Αγγλία ανακοίνωσε τη διατήρηση των ημιτελικών και του τελικού του φετινού EURO, που λόγω… VIP και καραντίνας λίγο έλειψε να μεταφερθούν στη Βουδαπέστη, επιβεβαίωσε και την αύξηση του ορίου προσέλευσης στις 60-65.000. Αριθμός που συνιστά το μεγαλύτερο αθλητικό event με παρουσία κόσμου από την έναρξη της πανδημίας στο Νησί.

Τι καλύτερος οιωνός, λοιπόν, για τα Λιοντάρια του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και τους φανατικούς υποστηρικτές τους, οι οποίοι ελπίζουν πως θα δουν από το… σπίτι τους, από τον ναό του αγγλικού ποδοσφαίρου, να ζωντανεύει το έργο του «it’s coming home».

Ωστόσο, όσο οι φίλοι της Αγγλίας προετοιμάζονται για sold-out κόντρα στη Δανία, οι φίλοι των Σκανδιναβών, όπως κι εκείνοι της Ισπανίας και της Ιταλίας στον πρώτο ημιτελικό (6/7, 22:00), πρέπει να συμβιβαστούν με το σενάριο ότι θα χάσουν το μεγάλο ματς. Ακόμη κι αν ταξιδέψουν στην αγγλική πρωτεύουσα, το πρωτόκολλο είναι τόσο αυστηρό, που δεν τους επιτρέπει παρά να δώσουν το παρών-στην καλύτερη των περιπτώσεων-στον μεγάλο τελικό. Αν, φυσικά, η ομάδα τους καταφέρει να πάρει την πρόκριση.

Η υποχρεωτική 10ήμερη καραντίνα που επιβάλλεται στους ταξιδιώτες από τα τρία αυτά κράτη καθιστά αδύνατον να προλάβουν οι φίλαθλοι τον ημιτελικό στις 6 ή 7 Ιουλίου.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς οι προημιτελικοί διεξήχθησαν στις 2 και 3 του μήνα. Είναι ευνόητο, τα μαθηματικά δεν… βγαίνουν. Συνεπώς, βάσει του πρωτοκόλλου στην Αγγλία, μόνο η UEFA θα μπορούσε να έχει βρει λύση, είτε με εναλλακτικό πρόγραμμα είτε με εναλλακτική έδρα για τα ημιτελικά.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο
Τόσο η Ισπανία (εκτός από τις Βαλεαρίδες Νήσους) όσο και η Δανία με την Ιταλία, ανήκουν στην κόκκινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας για τις πτήσεις από εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι οι ταξιδιώτες που καταφτάνουν στην Αγγλία, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για να τους επιτραπεί η είσοδος κι έπειτα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών, με απαράβατο όρο την υποβολή νέου τεστ τη 2η και την 8η ημέρα. Παράλληλα, για την είσοδο στο γήπεδο επιβάλλεται αρνητικό τεστ που θα έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν από το άνοιγμα των θυρών.

Από το πρωτόκολλο προβλέπεται μείωση της καραντίνας στις πέντε ημέρες, αν και μόνο αν ο ταξιδιώτης παρουσιάσει αρνητικό μοριακό τεστ (PCR), το οποίο θα πρέπει να έχει προγραμματίσει πριν από την αναχώρησή του. Όπως καταλαβαίνει κανείς, τα διαδικαστικά ζητήματα πολλαπλασιάζονται ακόμη και για εκείνους που είχαν… διαίσθηση και άμεσα αντανακλαστικά, κλείνοντας το εισιτήριό τους για Αγγλία και «Γουέμπλεϊ» πριν καν προκριθεί η ομάδα τους στα ημιτελικά.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, τα πρόστιμα για τους αρνητές της καραντίνας φτάνουν ως και τα 11.650 ευρώ.

«Σύμμαχος» οι μόνιμοι κάτοικοι Αγγλίας, με την ελπίδα για τελικό
Ημιτελικοί με 60.000 φιλάθλους, λοιπόν, από τους οποίους ζήτημα αν θα είναι μερικές εκατοντάδες οι… σκληροπυρηνικοί και των τριών χωρών που θα βρίσκονται στην Αγγλία και θα περάσουν την καραντίνα στην ώρα τους. Άρα, τι απομένει σε Ισπανία, Ιταλία και Δανία για να μην παλέψουν χωρίς τον πολύτιμο 12ο παίκτη στο πλευρό τους;

Οι συμπατριώτες τους που διαμένουν μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία. Και στην περίπτωση της Δανίας, η Πρεσβεία συμφώνησε με το Υπουργείο και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να χορηγήσει 5.000 εισιτήρια σε Δανούς κατοίκους της χώρας, οι οποίοι στο σύνολό τους υπολογίζονται περίπου στους 30.000.
Με τον ίδιο τρόπο θα δώσουν το δικό τους χρώμα στις εξέδρες και οι φίλοι των Ατζούρι και των Φούριας Ρόχας. Πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα γήπεδο με όριο προσέλευσης τις 60.000, οι φίλαθλοι των δύο άμεσα ενδιαφερόμενων ομάδων πολύ πιθανόν να μην ξεπεράσουν τις 5.000.

Όσο αφορά τον τελικό, τα χρονικά περιθώρια είναι λίγο πιο ελαστικά (13 Ιουλίου), μόνο αν οι φίλαθλοι έχουν κλείσει από κοινού τα εισιτήρια ημιτελικού και τελικού. Κάτι που σημαίνει ότι θα βρίσκονται στον… αέρα. Σε περίπτωση που η ομάδα τους αποκλειστεί, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της κάθε χώρας θα επιστρέψει τα χρήματα του εισιτηρίου, όπως στην περίπτωση της Δανίας που θα χορηγήσει 1.000 εισιτήρια. Ωστόσο, όσοι οπαδοί επιδιώξουν να ταξιδέψουν μόνοι τους, εκτός του γκρουπ της κάθε ομοσπονδίας, τότε κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα χρήματά και τον χρόνο τους για το απόλυτο τίποτα.

Αυτά τα δεδομένα καθορίζουν το αποκορύφωμα της γιορτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Συνέπεια του Covid-19, του πολύπλοκου φορμάτ των 11 χωρών και κυρίως του πλάνου που εκπόνησε η UEFA. Το «μπαλάκι» για γεμάτες κερκίδες βρίσκεται αποκλειστικά στο χέρι των Άγγλων φιλάθλων και των… 2.500 VIP’s. Όπως και το ακράδαντο αβαντάζ για τα Τρία Λιοντάρια, που θα διεκδικήσουν το πρώτο Euro της ιστορίας τους υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ