aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑρχίζει η πιο μεγάλη γιορτή της Ευρώπης

Αρχίζει η πιο μεγάλη γιορτή της Ευρώπης

Το 16ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η κορυφαία διοργάνωση εθνικών ομάδων της «γηραιάς ηπείρου» μας, θα διεξαχθεί το 2021 (από σήμερα μέχρι τις 11 Ιουλίου), αλλά θα εμφανίζεται ως Euro 2020. Στο στάδιο «Ολίμπικο» της Ρώμης, η Ιταλία και η Τουρκία θα τραβήξουν απόψε (22:00) τις κουρτίνες της «αυλαίας» για ένα μοναδικό τουρνουά. Από τη μία, η αναβολή ενός χρόνου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που δεν έχει εξαφανιστεί και αποτελεί μια παράμετρο που διαμόρφωσε και διαμορφώνει δεδομένα και συνθήκες στη διοργάνωση. Και από την άλλη, επειδή το Euro δεν έχει διεξαχθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης.

Πενήντα μία συνολικά αναμετρήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε διάστημα 31 ημερών, εκ των οποίων στις 22 θα έχουμε αγωνιστική δράση, ενώ στις 9 θα υπάρχει ξεκούραση. Έντεκα πόλεις και όχι δώδεκα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, από τη Γλασκώβη στο Μπακού και από την Αγία Πετρούπολη έως τη Σεβίλλη, θα φιλοξενήσουν ένα τουρνουά που ήδη έγινε 60 ετών. Από τις έντεκα αυτές πόλεις, οι οκτώ είναι πρωτεύουσες (Ρώμη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκώβη, Μπακού και Βουκουρέστι), με 4.240 χιλιόμετρα να είναι η απόσταση μεταξύ των πιο απομακρυσμένων σταδίων και τρεις να είναι η μέγιστη διαφορά ώρας μεταξύ των πόλεων.

Την παρουσία τους στον τελικό της 11ης Ιουλίου στο Λονδίνο, πόλη που θα φιλοξενήσει και τους δύο ημιτελικούς, θα διεκδικήσουν 24 ομάδες και εννέα από τις δέκα πρωταθλήτριες Ευρώπης. Μόνο η Ελλάδα, που κατέκτησε το τρόπαιο το 2004 στην Πορτογαλία, θα λείψει από αυτό το… πολυεθνικό ραντεβού. Μπροστά από όλες εμφανίζονται οι Γερμανία και Ισπανία, έχοντας κερδίσει από τρία τρόπαια στις 15 έως τώρα διοργανώσεις, ενώ ακολουθεί η Γαλλία, η μοναδική που έχει κερδίσει περισσότερα από ένα.

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο, τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα είναι η ομάδα που θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το στέμμα που κατέκτησε στη Γαλλία, με μια εξαιρετική γενιά στην οποία τα ταλέντα των Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Φέλιξ αλλά και του Ρούμπεν Ντίας έρχονται να αθροιστούν στις δυνάμεις και φιλοδοξίες του CR7. Ακόμα καλύτερη από τότε, πριν από πέντε χρόνια, που θριάμβευσε στο Παρίσι επί της Γαλλίας.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η Αγγλία παρουσιάζεται ως φαβορί σε ένα τουρνουά. Τα «Τρία Λιοντάρια» μαζί με τη Γαλλία είναι τα δύο μεγάλα φαβορί των γραφείων στοιχημάτων, με την ομάδα του Ντεσάν να ελπίζει να «μιμηθεί» το κατόρθωμα 1998/2000 που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο (1998) πριν κατακτήσει την Ευρώπη δύο χρόνια αργότερα. Ενισχυμένη φυσικά και με τον Καρίμ Μπενζεμά, που επιστρέφει στην Εθνική μετά από έξι χρόνια. Κοντά τους το Βέλγιο, του Ρομπέρτο Μαρτίνες, Νο1 στην κατάταξη της FIFA, θα μπορούσε να τερματίσει την αναμονή για ένα μεγάλο διεθνές τρόπαιο μετά από μια τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Η Γερμανία μπαίνει στο τουρνουά με ερωτηματικά σχετικά με την κατάστασή της, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί απειλή. Γνωρίζοντας ότι η επόμενη ημέρα θα τη βρει χωρίς τον Γιοακίμ Λεβ στον πάγκο της, που αποχωρεί μετά από 15 χρόνια. Η Ισπανία ελπίζει, επίσης, να επιστρέψει στην κορυφή των διεθνών τουρνουά, ξανά μετά από απογοητευτικές παρουσίες στις τρεις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Η Ιταλία, απούσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο την τελευταία φορά, το 2018 στη Ρωσία, επέστρεψε στις μεγάλες διοργανώσεις και έχει μια ομάδα μείγμα νέων και έμπειρων παικτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ