aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΤραΐκοβιτς: Άλλη μία «χρυσή» κυπριακή μοναδικότητα σε ατομικό επίπεδο

Τραΐκοβιτς: Άλλη μία «χρυσή» κυπριακή μοναδικότητα σε ατομικό επίπεδο

Άλλη μία τεράστια επιτυχία κατεγράφη με χρυσά γράμματα το βράδυ της Κυριακής (3/3) στις σελίδες της ιστορίας του Κυπριακού αθλητισμού και μοναδική στο είδος της. Αυτό καθότι το χρυσό μετάλλιο το οποίο κατέκτησε (διαβάστε εδώ) ο Μίλαν Τραΐκοβιτς στα 60μ. με εμπόδια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη (Σκωτία), θεωρείται η μεγαλύτερη κυπριακή επιτυχία στην εν λόγω διοργάνωση, δηλαδή, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενά μας ρεπορτάζ, το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου!

O τελικός ήταν συγκλονιστικός (κρίθηκε στο photofinish) και ο αθλητής μας πήρε την πρωτιά όντας μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου πιο γρήγορος από τον Γάλλο Μαρτινό-Λαγκάρντ που κατετάγη δεύτερος (7.61), ενώ τρίτος τερμάτισε ο επίσης Γάλλος, Μανγκά Ορέλ με 7.63.

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε πως πέταξε στην κορυφή της Ευρώπης ο Μίλαν Τραΐκοβιτς!

Ο Τραΐκοβιτς άργησε να αντιληφθεί πως κέρδισε νομιζόμενος πως είχε χάσει την πρωτιά, από τα νεύρα του κτυπούσε τις διαφημιστικές πινακίδες κι ακολούθως ξάπλωσε απογοητευμένος στο έδαφος, ενώ μόλις κατάλαβε πως κέρδισε, ξαφνιάστηκε προσφέροντας ένα απολαυστικό στιγμιότυπο, αφού τρέχοντας στην σύντροφό του, γλίστρησε, έπεσε χάμω, σηκώθηκε γέλασε και ακολούθως την αγκάλιασε και τη φίλησε με πάθος. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο Κύπριος πρωταθλητής Ευρώπης εξέφρασε την τεράστια χαρά του και ομολόγησε πως, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, δεν πίστευε ότι είχε κερδίσει. Για όλα αυτά επίσης αναφερθήκαμε σε ρεπορτάζ προηγούμενα.

Διαβάστε επίσης: Γλίστρησε, έπεσε και γέλασε ο Μίλαν όταν έτρεξε στη σύντροφό του (vid)

Ο 27χρονος πρωταθλητής μας, στην καριέρα του έχει να επιδείξει, επίσης, την κατάκτηση δύο χρυσών μεταλλίων στο δρόμο με εμπόδια 110μ. στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης το 2013 και το 2015 με χρόνους 14.03 και 13.86 αντίστοιχα. Παράλληλα, θα βλέπει στο εξής το όνομά του γραμμένο με κεφαλαία δίπλα από άλλες τεράστιες επιτυχίες που σημείωσαν αθλητές μας σε ατομικό επίπεδο σε διεθνείς διοργανώσεις.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η ιστορία του κυπριακού αθλητισμού σε ατομικό επίπεδο περιλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο! Όπως το αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), ενώ ο Λεμεσιανός ιστιοπλόος στέφθηκε δις και Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Στον στίβο του Άαρχους της Δανίας το 2008, είχε στεφθεί για δεύτερη συνεχή φορά Πρωταθλητής Κόσμου στους Νέους, ενώ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας του 2018, υπερασπιζόμενος το παγκόσμιο πρωτάθλημα των Laser που κέρδισε πρόπερσι στο Σπλιτ. Επίσης, κατέκτησε και αργυρό μετάλλιο στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα. Μέσα από τον αγώνα στο Άαρχους, ο Κοντίδης έγινε κι ο πρώτος Κύπριος αθλητής που εξασφάλισε πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020.

Διαβάστε επίσης: «ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ» ΜΙΛΑΝ

Από εκεί και πέρα, ο κορυφαίος αθλητής που ανέδειξε (έως τώρα) το νησί μας στον στίβο, είναι ο Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος είναι κάτοχος δύο παγκόσμιων τίτλων στο άλμα σε ύψος. Χάλκινος παγκοσμιονίκης στην Οσάκα το 2007 και αργυρός παγκοσμιονίκης στο Βερολίνο το 2009. Κι όμως, οι ατυχίες που χτύπησαν τον Ιωάννου στην πορεία της καριέρας του, με τους συχνούς τραυματισμούς, τού στέρησαν τη δυνατότητα για πολύ πιο σημαντικές διακρίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Ιωάννου έχει λάβει μέρος μόλις σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και αυτά στις Ολυμπιακές χρονιές, 2012 και 2016, χωρίς τη μεγάλη επιτυχία. Ακόμα και ο Απόστολος Παρέλλης, ο οποίος κατέλαβε την 6η θέση στο Παγκόσμιο του Πεκίνου (2015) και την 8η στους Ολυμπιακούς του Ρίο (2016), δεν μπόρεσε ποτέ να περάσει σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

Διαβάστε επίσης: Αναστασιάδης, ΚΟΑ και ΚΟΕ συγχαίρουν κι αποθεώνουν τον Τραΐκοβιτς

Σε ένα άλλο άθλημα στο οποίο καταγράφηκαν μεγάλες κυπριακές επιτυχίες και μπορεί να υπερηφανεύεται η χώρα μας, είναι η σκοποβολή με τον Γιώργο Αχιλλέως να έχει στη συλλογή του έξι Κοινοπολιτειακά μετάλλια (τα πέντε χρυσά / ένα αργυρό), ξεπερνώντας την Χρυσταλλένη Τρικωμίτη (κατέκτησε πέντε), για να γίνει ο πιο πετυχημένος Κύπριος στην ιστορία των Κοινοπολιτειακών Αγώνων. Ο Αχιλλέως είναι ο σπουδαιότερος σκοπευτής ανάμεσα στις 71 χώρες και περιοχές της Κοινοπολιτείας, τα τελευταία είκοσι χρόνια (εδώ οι δεκάδες επιτυχίες του Αχιλλέως), καθώς και κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ μετά τη λήψη 125/125 στο Παγκόσμιο Κύπελλο ISSF της Λάρνακας το 2015.

Διαβάστε επίσης: Συγκινημένος ο Τραΐκοβιτς: «Είναι απίστευτο»

Πάμε τώρα στην Άντρη Ελευθερίου η οποία μετράει κι αυτή ουκ ολίγα μετάλλια στη συλλογή της στο σκητ σε Κοινοπολιτειακούς αγώνες, ενώ τεράστια επιτυχία θεωρείται κι η κατάκτηση δύο χρυσών μεταλλίων στη ρυθμική γυμναστική από τον Μάριο Γεωργίου ο οποίος «έβαλε κάτω» πολύ σπουδαίους αθλητές παγκοσμίου επιπέδου.

Εν κατακλείδι: H Κύπρος «γέννησε» και αρκετούς άλλους σπουδαίους αθλητές οι οποίοι τοποθέτησαν το όνομά τους στην κορυφαία δεκάδα Ολυμπιάδων και Παγκόσμιων-Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στον στίβο, ή σε άλλα αθλήματα που δεν εντάσσονται στον κλασσικό αθλητισμό. Κάποιοι είναι εν ενεργεία αθλητές, κάποιοι άλλοι… έβγαλαν εδώ και χρόνια τις αθλητικές φόρμες τους. Πιο πάνω γίνεται αναφορά σε αυτούς οι οποίοι ανέβηκαν στο βάθρο! Μετάλλια, κατέκτησαν κι άλλοι Κύπριοι αθλητές στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες (Διαμάντω Ευρυπίδου, Παναγιώτα Ανδρέου, Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, Ηρόδοτος Γιωργαλλάς κ.ά.), μία διοργάνωση στην οποία καταγράφουμε διαχρονικά σημαντικές επιτυχίες, καθώς οι χώρες τις οποίες ανταγωνιζόμαστε είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο από άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Ας μην ξεχνάμε επίσης τις επιτυχίες των Κυριακής Κουττούκη και Ανδρέα Στυλιανού στο τάε κβο ντο, του Μάρκου Παγδατή στο τένις.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: XΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ