Κάποιοι θα μπορούσαν να πουλήσουν την ψυχή τους στο… διάβολο για να πανηγυρίσουν έναν τίτλο κυπέλλου, αλλά κάποιοι λίγοι και εκλεκτοί είχαν την τύχη και την τιμή να κάνουν γύρο του θριάμβου ως κυπελλούχοι πέντε και έξι φορές! Στην κορυφή της λίστας ξεχωρίζουν τρία ονόματα.
Πέντε πολύ μεγάλα ονόματα του κυπριακού ποδοσφαίρου, που έχουν στην τροπαιοθήκη του σπιτιού τους από έξι μετάλλια νικητή ο καθένας! Και δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν αν πούμε ότι οι «5» προέρχονται από τον ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια, τις ομάδες δηλαδή που κατέκτησαν περισσότερες φορές από κάθε άλλη το τρόπαιο. Με χρονολογική σειρά, ο πρώτος που κατάφερε κάτι τέτοιο ήταν ο μεγάλος γκολτζής της Ομόνοιας (και της Κύπρου) Σωτήρης Καϊάφας (δεκαετία ’70 και ’80), καθώς επίσης και ο Ανδρέας Κανάρης. Ακολούθησε ο μετέπειτα συμπαίκτης τους Ανδρέας Κάντηλος (δεκαετία ’80) και το σερί «έκλεισε» με τον «μίστερ γκολ» του ΑΠΟΕΛ, Γιάννο Ιωάννου (δεκαετία ’80 και ’90) και τον Άριστο Αριστοκλέους (δεκατία ’90).
Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο, τεράστιο επίτευγμα και μεγάλη τιμή για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή να κατέχει αυτό το ρεκόρ. Οι Καϊάφας, Κανάρης Κάντηλος και Ιωάννου έγραψαν τη δική τους ιστορία και πολύ πιθανόν το ρεκόρ των έξι κατακτήσεων σε Κύπελλα να μείνει για κάμποσα χρόνια άθικτο. Ίσως για πάντα. Και πώς θέλετε να αλλάξουν τα πράγματα όταν οι ομάδες μας αλλάζουν κατά μεγάλο ποσοστό το ρόστερ τους κάθε χρόνο;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΝΤΗΛΟΣ
Έτρεχε σαν… Κάντιλακ
Όταν ήταν μικρός, του «κόλλησαν» το προσωνύμιο Κάντηλος επειδή έτρεχε πολύ γρήγορα, σαν… Κάντιλακ (γρήγορο αυτοκίνητο της εποχής). Άλλωστε, αυτό έγινε και το επίθετό του λίγα χρόνια μετά. Και σαν γρήγορος που ήταν, έτρεξε πολύ για να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο στο Κύπελλο. Ήταν μόλις 17 χρόνων το 1981, όταν η Ομόνοια κέρδισε σε επαναληπτικό το Παραλίμνι και ο νεαρός τότε Κάντηλος άρχισε να γράφει τη δική του ιστορία.
Ακολούθησαν άλλα δυο «κολλητά» τρόπαια (το 1982 με τον Απόλλωνα και το 1983 πάλι με το Παραλίμνι), ενώ πέντε χρόνια αργότερα ήρθε το τέταρτο Κύπελλο με αντίπαλο την ΑΕΛ. Στη δεκαετία του ’90, ο Κάντηλος ευτύχησε να πανηγυρίσει άλλα δυο Κύπελλα (το 1991 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και το 1994 με την Ανόρθωση), ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πήρε μέρος και σε άλλους δυο τελικούς, χαμένους για την Ομόνοια (1990 με τη Σαλαμίνα και 1992 με τον Απόλλωνα).
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΪΑΦΑΣ
Ήταν πράγματι μεγάλος
Δεν τον λένε «μεγάλο» για το τίποτα. Ο μεγαλύτερος γκολτζής που πέρασε ποτέ από τα κυπριακά γήπεδα, δεν ήταν δυνατό να λείπει από τη λίστα των πολυνικών στο Κύπελλο Κύπρου. Ο Σωτήρης Καϊάφας (κεντρική φωτογραφία) δεν μοιράζεται όμως με τους Ανδρέα Κάντηλο και Γιάννο Ιωάννου μόνο αυτό το βραβείο αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα (παρέα με τον στράικερ της ΑΕΛ της δεκαετίας του ’30 και ’40, Πανίκο Αραδιππιώτη) ο πρώτος σκόρερ σε τελικούς.
Πήρε μέρος σε επτά τελικούς κυπέλλου και κέρδισε τους έξι, ενώ πέτυχε επτά τέρματα. Κι όμως, η αρχή ήταν τραυματική, αφού το 1971 η Ομόνοια έχασε σε επαναληπτικό (στο ΓΣΕ) από την Ανόρθωση. Απ’ εκεί και πέρα όμως, ο Καϊάφας και η Ομόνοια πήραν φόρα και πανηγύρισαν έξι κύπελλα: Το 1972 με τον Πεζοπορικό, το 1974 με το Παραλίμνι, το 1980 με την Αλκή, το 1981 με το Παραλίμνι, το 1982 με τον Απόλλωνα και το 1983 με το Παραλίμνι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΝΑΡΗΣ
Ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Ομόνοιας

Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και εξαίρετος χαρακτήρας. Στη 17χρονη παρουσία του στο τριφύλλι κατέκτησε 12 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 5 ασπίδες, καταγράφοντας 503 συμμετοχές και 190 τέρματα. Ο Ανδρέας Κανάρης είναι πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της Oμόνοιας. Ο πολυπρωταθλητής Κανάρης είχε τη δική του πολύτιμη συμβολή στη δημιουργία της πράσινης δυναστείας όντας και ο αρχηγός επί σειρά ετών. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της Ομορφίτας και στα 18 του χρόνια πρωτοεμφανίστηκε στην πρώτη ομάδα της Ομόνοιας, αφού προηγουμένως έπαιξε για δύο σεζόν στην εφηβική ομάδα με την οποία κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα.
ΓΙΑΝΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Ο μίστερ γκολ του ΑΠΟΕΛ

Ο Γιάννος Ιωάννου και τα Κύπελλα Κύπρου είναι ιστορία γεμάτη αγάπη. Ο «μίστερ γκολ» του ΑΠΟΕΛ μπορεί να πέτυχε ένα μόνο γκολ σε τελικό (κόντρα στον Απόλλωνα το 1993) αλλά συνολικά πανηγύρισε έξι φορές το τρόπαιο έναντι μόνο μιας ήττας (το 1986 από τον Απόλλωνα στο Τσίρειο).
Η αρχή έγινε το 1984 με αντίπαλο τον Πεζοπορικό. Ο Ιωάννου ήταν μόλις 18 χρόνων κι ένιωσε τι σημαίνει να κάνεις γύρο του θριάμβου κυπελλούχος. Η «χρυσή» του όμως περίοδος στο θεσμό έμελλε να είναι η δεκαετία του ’90, όταν φόρεσε πέντε φορές στο λαιμό το μετάλλιο του νικητή. Το 1993 και το 1995 «θύμα». του ΑΠΟΕΛ ήταν ο Απόλλωνα, ενώ το 1996 πανηγυρίστηκε το νταμπλ με αντίπαλο την ΑΕΚ. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε η νίκη πάνω στον «αιώνιο» αντίπαλο, την Ομόνοια, και το 1999 στο Μακάρειο γράφτηκε ο επίλογος των επιτυχιών του Ιωάννου στο Κύπελλο, με νίκη πάνω στην (πρωταθλήτρια, τότε) Ανόρθωση.
Άριστος Αριστοκλέους
Πέντε με τον ΑΠΟΕΛ και ένα κόντρα στον ΑΠΟΕΛ!

Ο Άριστος Αριστοκλέους αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή του κυπριακού ποδοσφαίρου, με σπουδαία πορεία και σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ξεχωρίζει ως ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν έξι Κύπελλα Κύπρου, επίδοση που τον κατατάσσει στους πλέον πολυνίκεις στην ιστορία της διοργάνωσης.
Από αυτά, τα πέντε τα πανηγύρισε με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, όπου αγωνίστηκε για σειρά ετών και αποτέλεσε βασικό στέλεχος σε μια εποχή επιτυχιών (τρία πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα) για τον σύλλογο της Λευκωσίας. Το έκτο τρόπαιο ήρθε με τη φανέλα της ΑΕΚ Λάρνακας, επισφραγίζοντας την καριέρα του με επιτυχία και σε άλλη μεγάλη κυπριακή ομάδα, στον τελικό του 2003/04 με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ!
Πίσω από τους «πρωταθλητές» των Κυπέλλων βρίσκουμε άλλους εφτά ποδοσφαιριστές που δικαιούνται κι αυτοί να περηφανεύονται για τους δικούς τους αριθμούς, αφού πανηγύρισαν από πέντε φορές το τρόπαιο. Τέσσερις απ’ αυτούς έπαιξαν στον ΑΠΟΕΛ (Στεφανής, Ν. Παντζιαράς, Πετρίδης), ένας στην ΕΠΑ λίγο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Χειμωνίδης), ένα στην Ομόνοια (Μαυρής) κι ένας στο Τραστ και την ΕΠΑ (Αγκόπ).
ΟΙ ΠΟΛΥΝΙΚΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
| ΟΝΟΜΑ | ΤΡΟΠΑΙΑ | ΧΡΟΝΙΕΣ |
| Ιωάννου (ΑΠΟΕΛ) | 6 | 1984, 1993, 1995, 1996, 1997, 1999 |
| Καϊάφας (Ομόνοια) | 6 | 1972, 1974, 1980, 1981, 1982, 1983 |
| Κάντηλος (Ομόνοια) | 6 | 1981, 1982, 1983, 1988, 1991, 1994 |
| Κανάρης (Ομόνοια) | 6 | 1972, 1974, 1980, 1981, 1982, 1983 |
| Αριστοκλέους (ΑΠΟΕΛ / ΑΕΚ) | 6 | 1993, 1995, 1996, 1997, 1999, 2004 |
| Στεφανής (ΑΠΟΕΛ) | 5 | 1968, 1969, 1973, 1976, 1978 |
| Ν. Παντζιαράς (ΑΠΟΕΛ) | 5 | 1973, 1976, 1978, 1979, 1984 |
| Πετρίδης (ΑΠΟΕΛ) | 5 | 1993, 1995, 1996, 1997, 1999 |
| Χειμωνίδης (ΕΠΑ) | 5 | 1945, 1946, 1950, 1953, 1955 |
| Μαυρής (Ομόνοια) | 5 | 1980, 1981, 1982, 1983, 1988 |
| Αγκόπ (Τραστ / ΕΠΑ) | 5 | 1935, 1936, 1938, 1945, 1950 |
ΟΙ ΠΟΛΥΝΙΚΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Άρσοφ και Μουσκάλλης έχουν τα ρεκορ!
Ο Χουάν Κάρλος Καρσέδο θα προσπαθήσει απόψε να ζευγαρώσει τα μετάλλια του ως κυπελλούχος, ενώ ο Μπεργκ θα διεκδικήσει το πρώτο του. Τα περισσότερα κύπελλα στον πάγκο πανηγύρισε ο αείμνηστος προπονητής της Ομόνοιας Ιόντσο Άρσοφ, (τέσσερα: 1980, 1988, 1994, 2000), αλλά ο Ανδρέας Μουσκάλλης έχει ένα φοβερό ρεκόρ. Πανηγύρισε τρία τρόπαια με διαφορετικές ομάδες (1990 – Νέα Σαλαμίνα, 2001 – Απόλλωνα, 2004 – ΑΕΚ).

Το παλιό ΓΣΠ και η μοναδικότητα του ΓΣΕ
Κατά καιρούς, πολύς λόγος γίνεται για την έδρα του τελικού Κυπέλλου Κύπρου. Παλαιότερα, μάλιστα, αποτελούσε σημείο αντιπαράθεσης. Το Παλιό ΓΣΠ φιλοξένησε 37 τελικούς (από το 1935 μέχρι το 1978). Το Νέο ΓΣΠ θα περάσει απόψε στη 2η θέση με 19 τελικούς (από 2000 μέχρι), αφήνοντας το Τσίρειο στους 18 τελικούς. Το Μακάρειο φιλοξένησε 7 τελικούς, το νέο ΓΣΖ 5, ενώ το μοναδικό γήπεδο στις κατεχόμενες περιοχές που φιλοξένησε τελικό ήταν το ΓΣΕ! Κι αυτός ήταν επαναληπτικός, επειδή Ομόνοια και Ανόρθωση, έμειναν στην ισοπαλία στο πρώτο ματς στο ΓΣΠ!

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
⇒ Περισσότερες παρουσίες σε τελικό: Ο ΑΠΟΕΛ έχει αγωνιστεί σε 33 τελικούς, κατακτώντας το τρόπαιο 21 φορές, αριθμοί που τον καθιστούν πολυνίκη της διοργάνωσης.
⇒ Περισσότερες κατακτήσεις: Ο ΑΠΟΕΛ έχει 21 ενώ η Ομόνοια ακολουθεί με 16 κατακτήσεις σε 24 συμμετοχές, παρουσιάζοντας ποσοστό επιτυχίας 66%!
⇒ Μεγαλύτερο σερί κατακτήσεων: Η Ομόνοια κατέκτησε το Κύπελλο τέσσερις συνεχόμενες φορές από το 1979 έως το 1983, επίδοση που παραμένει αξεπέραστη.
⇒ Περισσότερες παρουσίες χωρίς κατάκτηση: Η Αλκή Λάρνακας έχει φτάσει σε 5 τελικούς χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο.
Το ρεκόρ του Μάκη Παπαϊάωννου
Δεν αποτελεί είδηση ότι ο Μάκης Παπαϊωάννου πέτυχε τρία γκολ σε δύο τελικούς Κυπέλλου. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, είναι ότι ο νυν τεχνικός διευθυντής του Απόλλωνα, αποτελεί τον μοναδικό παίκτη που σκόραρε σε διαδοχικούς τελικούς με διαφορετικές ομάδες, πανηγυρίζοντας μάλιστα και τον τίτλο: Το 2004 με την ΑΕΚ και την επόμενη χρονιά με την Ομόνοια!















