aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤο κυπριακό ποδόσφαιρο και οι προκλήσεις - Ιδέες, απόψεις, εισηγήσεις

Το κυπριακό ποδόσφαιρο και οι προκλήσεις – Ιδέες, απόψεις, εισηγήσεις

Η πανδημία σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο και δοκίμασε τα δημόσια συστήματα Υγείας και την οικονομική βιωσιμότητα των ανθρώπων και κρατών, ακόμα και των πιο πλούσιων και προηγμένων χωρών του κόσμου. Η πανδημία φτωχοποίησε ακόμα περισσότερο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και έστειλε στο περιθώριο ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Μέσα σ’ αυτό το ανασφαλές επικίνδυνο και αβέβαιο περιβάλλον, το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι ένα διαρκές κοινωνικό αγαθό, μετά την πρώτη ισχυρή και πρωτόγνωρη δοκιμασία άρχισε να βρίσκει τους βηματισμούς του, τραυματισμένο και αποκαμωμένο. Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε τεράστια προβλήματα και αγωνιστικά και οικονομικά στις ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες έφθασαν τα έσχατα όρια τους. Παρ’ όλα τα τεράστια προβλήματα και την βαριά σκιά του κορονοϊού το ποδόσφαιρο κράτησε συντροφιά τον φοβισμένο και ταλαιπωρημένο κόσμο. Έδωσε ψυχαγωγία, χαρά, ευχαρίστηση, κουράγιο, ελπίδα, έδωσε το ποδόσφαιρο στην κοινωνία οξυγόνο για να αντέξει την μεγάλη αυτή δοκιμασία.

Στην Κύπρο το ποδόσφαιρο συνέχισε την δράση του μέσα σε πολλά προβλήματα και ανισορροπίες. Διεξάγεται ένα πρωτάθλημα έκτακτου ανάγκης, ένα ειδικό πρωτάθλημα στην σκιά της πανδημίας. Ένα πρωτάθλημα έκτακτης ανάγκης στο οποίο ακόμα συνεχίζεται η έκτακτη αυτή και προσωρινή ανάγκη.

Δεν είναι ένα φυσιολογικό ορθολογικό, το συνηθισμένο πρωτάθλημα που βλέπαμε και συνηθίσαμε για τόσα χρόνια.

Περισσότερο από ένα χρόνο, ο πλανήτης ζει σε απελπιστική κατάσταση. Τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκάλεσαν και προκαλούν διάφορα συναισθήματα, στους ανθρώπους, κόπωση, άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, ανασφάλειες.

Οι ποδοσφαιριστές, βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό, την κατάσταση αυτή, έχοντας να εκπληρώσουν ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο απαιτεί κυρίως καλή ψυχολογία, πνευματική καθαρότητα, διάθεση, καθαρό μυαλό , αυτοπεποίθηση και σωματική υγεία. Στις δύο αυτές ποδοσφαιρικές περιόδους που διεξάγοντα κάτω από την σκιά και ασφυκτική πίεση του κορονοϊού , παρακολουθήσαμε ένα ποδοσφαιρικό θέαμα αλλοιωμένο, βασανισμένο, υποβαθμισμένο και παράξενο. Είναι μεγάλο επίτευγμα και επιτυχία, η διεξαγωγή πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου σε τέτοιες ανελεύθερες, δύσκολες και αφύσικες συνθήκες.

Εύχομαι και ελπίζω, το νέο πρωτάθλημα τα ΚΟΠ, να διεξαχθεί σε κανονικές και ομαλές συνθήκες μακριά από το φόβο και την ανασφάλεια της Πανδημίας, με τους φιλάθλους και πάλι, στα γήπεδα μας και στην πλήρη κανονικότητα του.

Η ΚΟΠ, τα σωματεία μας, πρέπει να προγραμματιστούν έγκαιρα, για την νέα περίοδο. Με τις απόψεις, ιδέες και εισηγήσεις τους, να αποφασίσουν τους τρόπους και τις ενέργειες τους, δίνοντας στο ποδόσφαιρο μας, την θέση που του αξίζει στην κοινωνία και στους πολίτες.

Το Ποδόσφαιρο πάντα πρωταγωνιστούσε στην ανακούφιση των ανθρώπων. Το 1974 μετά την βάρβαρη Τουρκική Εισβολή και την καταστροφή του τόπου μας, διεξήχθην Ειδικό Ποδόσφαιρο Πρωτάθλημα. Tο ποδόσφαιρο έδωσε στους ανθρώπους, χαρά, κοινωνικοποίηση, θάρρος και ελπίδα. Μέσα στα ερείπια του πολέμου, άνθισε η προοπτική και το όραμα για καλύτερες μέρες.

Το Ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό, πνευματικό και ψυχολογικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει όλοι μας να το εκτιμούμε και να το χειριζόμαστε.

Τα πρωταθλήματα της ΚΟΠ ολοκληρώνονται. Μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε την νέα ποδοσφαιρική χρονιά, γενομένης από τον Τελικό Κυπέλλου Κύπρου ο οποίος θα διεξαχθεί στις 15 Μαϊου 2021, είναι ισχυρά δυνατή, με την παρουσία φιλάθλων στον αγώνα αυτό , με όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις τα πρωτόκολλα την εποπτεία και έλεγχο ακόμα και για τον αριθμό των φιλάθλων. Θεωρώ ότι θα είναι μια σημαντική στιγμή για όλους τους Κυπρίους, κυρίως ψυχολογική από όλες τις απόψεις.

Προτρέπω όλο το κόσμο, τους φιλάθλους να εμβολιασθούν και να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας για τους εαυτούς μας και την κοινωνία και για να ανταμώσουμε ξανά όλοι μαζί ελεύθεροι στα ποδοσφαιρικά μας γήπεδα. Ο εμβολιασμός είναι το τελευταίο και πιο αποτελεσματικό όπλο που έχει η ανθρωπότητα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Είναι με αυτές τις σκέψεις που εισηγούμαι την διεξαγωγή του νέου κανονικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος με 14 ομάδες στην Α’ κατηγορία και με την ισχυρή πεποίθηση ότι δεν θυματοποιούμε ομάδες, συλλόγους, κόσμο μέσα στην παράξενη και απρόβλεπτη αυτή αβέβαιη ποδοσφαιρική συγκυρία. Οι έκτακτες καταστάσεις, πάντοτε απαιτούν έκτακτες και δραστικές αποφάσεις. Η συλλογική σοφία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη και αφού μελετήσει διεξοδικά, την βαθύτερη επίπτωση του ποδοσφαίρου μας, την τελευταία χρονιά με το κορονοϊο, όλες τις παραμέτρους της, πάρει τις πιο δίκαιες, σωστές, νούσιμες αποφάσεις της, για το καλό όλων των Συλλόγων και ομάδων μας και του Κυπριακού Ποδοσφαίρου στο σύνολο του.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η διεξαγωγή του πρωταθλήματος με 14 ομάδες έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα.

Οι δυο τελευταίες αγωνιστικές περίοδοι λόγω κορονοϊού αρκετά συμπεράσματα ξεπήδησαν.

1.Διατηρά το Ποδόσφαιρο μας την λαϊκή του μορφή και ενδιαφέρον.
2.Υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σ’ όλες τις κατηγορίες πρωταθλημάτων.
3.Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, παρά τις σχετικές έντονες αμφιβολίες που υπήρχαν. Η διάψευση υπήρξε καταλυτική.
4.Σε κανένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ευρώπης με πολλές ομάδες, δεν λείπει το στοιχείο του ενδιαφέροντος και του ανταγωνισμού.
5.Συμμετοχή και ανάδειξη περισσότερων Κυπρίων Ποδοσφαιριστών.
6.Συμμετοχή και ανάδειξη περισσότερων Κυπρίων Προπονητών Ποδοσφαίρου.
7.Ισχυροποίηση Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.
8.Το ποδόσφαιρο αγκαλιάζει όλη την επικράτεια.

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με συμμετοχή 14 ομάδων, εξέπληξε ευχάριστα όλους. Ποτέ στην Κυπριακή ποδοσφαιρική πραγματικότητα δεν υπήρχε τόσος έντονος ανταγωνισμός όλων των ομάδων.

Η δυνατότητα όλων των ομάδων, ανεξαρτήτως οικονομικών δεδομένων, να έχουν στις τάξεις τους, πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές και ταλαντούχους νέους Κύπριους, δημιούργησε ποδοσφαιρική ανάπτυξη, διαφοροποίησε νοοτροπίες και δημιούργησε ανταγωνισμό και έντονο συναγωνισμό. Το φαινόμενο αυτό παρουσιαζόταν σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και ομολογουμένως δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον. Το φαινόμενο αυτό, παρουσιάζεται τώρα και στην Κύπρο, ανεξάρτητα αν στην Α’ κατηγορία αγωνίζονται 14 ομάδες. Ο φόβος της αποτυχίας για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα το οποίο να προσελκύει το ενδιαφέρον των φιλάθλων θεωρώ ότι εξέλιπε πλέον.

Τελειώνοντας επιθυμώ να αναφέρω ότι δεν έχει καμιά σχέση ο πληθυσμός μιας χώρας με τον αριθμό των ποδοσφαιρικών της ομάδων. Σημασία έχει η ποιότητα των Συλλόγων της, η αντιπροσώπευση του συνόλου του πληθυσμού της, η οικονομική ευρωστία και Διοικητική Οργάνωση τους και το Αθλητικό πνεύμα που τις διακρίνει.

Το Ποδόσφαιρο της Κύπρου πέρασε από διάφορα στάδια: Ερασιτεχνικό, Ημιεπαγγελματικό και τώρα λειτουργεί με πλήρη επαγγελματισμό.

Θεωρώ ότι το στο τελευταίο αυτό στάδιο δημιουργούνται συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης μέσα από πολλές ομάδες και όχι μέσα σ’ ένα μικρό κύκλο ποδοσφαιρικών ομάδων.

Προηγουμένως στα πρωταθλήματα της UEFA αγωνίζονταν μια και δύο ομάδες. Τώρα από το Κυπριακό Ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύονται 5 ομάδες κάθε χρόνο στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις. Πολύ αξιόλογος αριθμός. Θεωρώ ότι είναι ιδανικό και σωστό, όπως τα 5 εισιτήρια για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις προέρχονται από τον ανταγωνισμό 14 ποδοσφαιρικών ομάδων και όχι μέσα από τον ανταγωνισμό 12 ποδοσφαιρικών ομάδων.

Εύχομαι καλό και κανονικό νέο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα 2021 – 2022.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ