aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟ ρόλος των ΜΜΕ στα κυπριακά αθλητικά δρώμενα

Ο ρόλος των ΜΜΕ στα κυπριακά αθλητικά δρώμενα

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους αρθρογραφεί στο blog του sportdebate.wordpress.com για τον ρόλο των ΜΜΕ στα κυπριακά αθλητικά δρώμενα.

Αναλυτικά: «Η τέταρτη εξουσία. Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτή ήταν πάντοτε η δική μου προσέγγιση, ασπαζόμενος τη «Φιλελεύθερη Προσέγγιση» πραγμάτων. Σέβομαι και υποστηρίζω την τέταρτη εξουσία και τη θεωρώ απολύτως απαραίτητη, όχι μόνο για την ομαλή λειτουργία, αλλά και τη βελτίωση και ανάπτυξη του αθλητισμού της χώρας μας.

Αφορμή για το σημερινό μου σχόλιο αποτέλεσε η στενή μου παρακολούθηση της δράσης της τέταρτης εξουσίας στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο και ειδικά τον τελευταίο καιρό. Ασχολήθηκαν με θέματα χειραγώγησης αγώνων, με διορισμούς στελεχών στη ΦΙΦΑ, με διαφθορά στις τάξεις των προπονητών, όπου οι αναφορές οδήγησαν σε καθαίρεση του προπονητή της εθνικής ανδρών. Έφεραν στην επιφάνεια θέμα σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων ποδοσφαιριστών και οδήγησαν σε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που αδιαμφησβήτητα θα οδηγήσει σε λήψη υποστηρικτικών και αποτρεπτικών μέτρων.

Έχοντας ιδίαν άποψη για το λειτούργημα του αθλητικού δημοσιογράφου, θεωρώ ότι οι αρμόδιοι και η επαγγελματική ένωση (ΕΑΚ) οφείλουν να θωρακίσουν περαιτέρω τον τομέα και να τον ενισχύσουν. Η εισδοχή στη βιομηχανία μόνο καταρτισμένων ατόμων είναι μια αρχή. Η εξασφάλιση καλών όρων εργασίας, επίσης μια αναγκαιότητα, δεδομένης της φύσης της υπηρεσίας τους, που τους αναγκάζει να εργάζονται όταν όλοι οι άλλοι ξεκουράζονται και απολαμβάνουν τις οικογένειες τους.

Συνήθως με ανταλλάγματα, που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική προσφορά τους. Ταυτόχρονα, απόλυτα αναγκαία η προάσπιση της ακεραιότητας της υπηρεσίας τους, έτσι ώστε να μην υπόκεινται σε απειλές, σε μεθοδεύσεις και τετελεσμένα, που τρίτοι επιβάλλουν. Όσοι δεν έτυχε ποτέ να λάβουν απειλή ότι κάποιος άγνωστος «Χ» θα επέμβει να τους απολύσει, τάχα διότι δεν συμφωνούν με εκφρασθείσα θέση, ας μην βιαστούν να κρίνουν τα γραφόμενα μου ως υπερβολές.

Από την άλλη, το αγγλικό παράδειγμα, έχει σκοπό να αναδείξει το πολύ σημαντικό ρόλο, που οφείλουν τα ΜΜΕ να επιτελέσουν. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω την αμεροληψία της τέταρτης εξουσίας στη χώρα μας και δη στον αθλητισμό. Όμως παρατηρώ, και το καταθέτω έντιμα, υπεύθυνα και επώνυμα, μια μερική αποστασιοποίηση από «καυτά» και «επικίνδυνα  θέματα». Ταυτόχρονα, ενώ μας κατατρώει η καθημερινότητα και η ρουτίνα του ποδοσφαίρου, έχουμε παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό τα υπόλοιπα αθλήματα. Παντού διαβάζω για το αριστερό πόδι και αν ήταν δεξί και αν ήταν μπροστά ή πίσω. Τι δεν είδα και θα ήθελα να δω, με ρωτάτε;

Θα ήθελα να δω εκτενή και ισόποση κάλυψη όλων των αθλημάτων και αθλητικών δραστηριοτήτων. Θα ήθελα περαιτέρω διερεύνηση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κυπριακό αθλητισμό και σημειώνω τη μεγάλη εξαίρεση περί χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, όπου η πίεση και η προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ λειτούργησε αρκούντως ευεργετικά και το σημειώνω ως παράδειγμα και συγχαίρω όλους σας για αυτό. Θα ήθελα να δω περισσότερη πίεση, εποικοδομητική πάντοτε, προς τις αθλητικές αρχές για περαιτέρω πρόοδο του κυπριακού αθλητισμού.

Θα ήθελα τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης να προβάλουν και να προωθήσουν έννοιες (concepts) όπως την εμπλοκή γυναικών στη διοίκηση του αθλητισμού, τη δημιουργία αθλητικών προτύπων, την αξιοποίηση του αθλητισμού ως «όχημα» κοινωνικής αλλαγής και αλλαγής κουλτούρας. Ταυτόχρονα να αναδείξουν και να περιθωριοποιήσουν τα κακώς έχοντα όπως τον ερασιτεχνισμό, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, την πολιτικοποίηση και πολλά άλλα κακώς έχοντα στον κυπριακό αθλητισμό.

Θα ήθελα να σταματήσουν την υπερπροβολή του κάθε τουίτ, της κάθε ποδοσφαιρικής τοποθέτησης, να φιλτράρουν τα ωφέλιμα και από μόνα τους τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης της χώρας να καθορίσουν μια κοινή και συντονισμένη πολιτική, μια «γραμμή», η οποία σιγά σιγά θα δημιουργήσει τη σωστή νοοτροπία και κουλτούρα στον αθλητισμό μας. Τόσο σημαντικό θεωρώ το λειτούργημα, τόσο «δυνατή» θεωρώ την τέταρτη εξουσία.

ΥΓ: Τελειώνοντας, σημειώνω (μεταξύ σοβαρού και αστείου) ότι όσο μου αρέσουν τα καλλίγραμμα και ημίγυμνα θηλυκά ξενόφερτα κορμιά, που παρελαύνουν από όλες ανεξαιρέτως τις αθλητικές ιστοσελίδες μας, άλλο τόσο με κάνουν να διερωτώμαι για την πραγματική ανάγκη να συμπεριλαμβάνονται ειδικά σε αυτές».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ