aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΝεοφυτίδης: «Αν δεν έχουν έσοδα οι ομάδες να παίξουν με παίκτες ακαδημιών»

Νεοφυτίδης: «Αν δεν έχουν έσοδα οι ομάδες να παίξουν με παίκτες ακαδημιών»

Εμμένει στη θέση της καταβολής όλων των μισθών στους ποδοσφαιριστές ο ΠΑΣΠ. Σε δηλώσεις του στον Super Sport FM (104,0) o Σπύρος Νεοφυτίδης τόνισε πως οι μήνες βάσει συμβολαίων προχωρούν κανονικά και πρέπει να πληρώσουν οι ομάδες. Ο εκτελεστικός πρόεδρος του συνδέσμου ποδοσφαιριστών ανέφερε ότι κοντά στο Πάσχα θα μπορεί να γίνει μία πρόβλεψη για το μέλλον του πρωταθλήματος, ενώ έστειλε το μήνυμα στους παράγοντες πως προτού εργοδοτούν υπαλλήλους πρώτα να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Αν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το μέλλον του πρωταθλήματος: «Είναι νωρίς, οι ημερομηνίες κοντά στο Πάσχα θα δείξουν που βαδίζουμε. Αν έχει πορεία ανοδική ο ιός δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Εκπροσωπηθήκατε σαν FIFpro στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη; «Δεν νομίζω, αλλά εκπρόσωποι υπάρχουν καθημερινά σε working groups, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με την UEFA και με την FIFA. Το ένα θέμα που ήταν σοβαρό με το έγγραφο που διέρρευσε για παγκόσμια αποκοπή μισθού παικτών μέχρι και 50%, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υφίσταται και ότι η FIFA δεν θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Αυτό αν γίνει θα γίνει μόνο μέσα από διαβούλευση της κάθε Ομοσπονδίας με τους τοπικούς συνδέσμους. Στην Κύπρο είναι πιο ξεκάθαρη η νομοθεσία που αφορά το εργασιακό καθεστώς, οι ποδοσφαιριστές είναι εξασφαλισμένοι όσον αφορά τα συμβόλαιά τους και τα σωματεία θα πρέπει να προχωρήσουν στην καταβολή της μισθοδοσίας, ειδικά τον μισθό του Φεβρουαρίου. Δούλευαν μέχρι μέσα Μαρτίου. Είναι άνθρωποι και έχουν ανάγκες, δεν έχουμε στην Κύπρο τα συμβόλαια των Μέσι και Ρονάλντο. Ο μέσος όρος είναι 2.500 ευρώ και στην Β΄ κατηγορία ο μέσος όρος είναι χίλια ευρώ».

Για το θέμα με το επίδομα, συζητήσατε με την κυβέρνηση; «Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και πριν από τον κορωνοϊό και έπρεπε να ξεκαθαρίσουν πράγματα όσον αφορά το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή. Θωρώ ότι αυτό είναι περισσότερο δουλειά των εργοδοτών και των ομάδων. Οι ποδοσφαιριστές δουλεύουν κανονικά, δεν απολύθηκαν».

Οι ομάδες θεωρούν ότι δεν δουλεύουν παρά το γεγονός ότι ακολουθούν πρόγραμμα προπόνησης στο σπίτι: «Το παιχνίδι είναι ένα μέρος της δουλειάς τους. Απαιτούν από τους ποδοσφαιριστές να κάνουν πρόγραμμα στο σπίτι, να διατηρηθούν στα κιλά τους και να συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις. Άρα δουλεύουν κανονικά. Δεν είναι οι ποδοσφαιριστές που είπαν ότι δεν πάμε να παίξουμε εμείς, δεν είναι ευθύνη των παικτών το ότι δεν διεξάγονται οι αγώνες. Αυτό δεν αφορά μόνο τους παίκτες, αλλά όλο το προσωπικό. Υπάρχουν φροντιστές, προπονητές, γυμναστές και άλλοι. Αν καλυπτόταν ένα ποσό από το κράτος θα λυνόταν ένα σημαντικό πρόβλημα. Είναι καιρός να βλέπουμε πιο μπροστά όχι μόνο το σήμερα και ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Όταν θέλεις να είσαι εργοδότης σε 30-40 άτομα πρέπει να έχεις και κάποιες αποδείξεις ότι θα αντεπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Για τις δηλώσεις του τερματοφύλακα της Ομόνοιας Παντίλιμον στην Ρουμανία ότι πολλές ομάδες στην Ευρώπη προχώρησαν άμεσα σε περικοπές μισθών πριν καν έρθει η οικονομική κρίση: «Υπάρχει μια λογική σε αυτό. Ακόμα δεν έχει επέλθει κάποια μεγάλη κρίση. Μέσα σε 20 μέρες αφότου σταμάτησε το πρωτάθλημα δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι έπαθε ζημιά για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξει το πρόβλημα και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να το λύσουμε το πρόβλημα. Μέσα από αυτή την πανδημία είναι η ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τις δομές του ποδοσφαίρου μας, να φτιάξουμε τα κακώς έχοντα και να πάμε σε μια νέα ανάπτυξη με ένα πιο μοντέρνο μοντέλο».

Πότε θα γίνει τηλεδιάσκεψη με την ΚΟΠ; «Δεν έχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση αλλά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την οποιαδήποτε πρόταση. Αν όχι αυτή την εβδομάδα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει επαφή. Οι μέρες περνάνε μπήκε και ο Μάρτης και πρέπει να πληρωθούν τα χρωστούμενα προς τους ποδοσφαιριστές».

Τι θα γίνει με τον Μάρτιο; Κάποιοι λένε να πληρώσουν τον μισό, κάποιοι καθόλου: «Οι μήνες βάσει συμβολαίων προχωρούν κανονικά και πρέπει να πληρώσουν. Αν κάποιες ομάδες θέλουν να δώσουν έναντι κάποια λεφτά και πως θα μπορέσουν μετά να δώσουν και τα υπόλοιπα είναι καλοδεχούμενο. Κάποια σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και κατέβαλαν και τον μισθό του Φεβρουαρίου. Είναι ανθρωπιστικό το θέμα και ειδικά στην Β΄ κατηγορία κάποιοι βιάστηκαν να κλείσουν τις ομάδες. Δεν μπορείς να λες σε έναν παίκτη ξένο που παίρνει χίλια ευρώ να είναι απλήρωτος από τον Ιανουάριο και να μην ασχολείσαι μαζί του. Δεν λέω ότι τα σωματεία έχουν τα λεφτά και δεν τα δίνουν, αλλά είναι πρόβλημα. Όταν δεν έχεις έσοδα μείνε με τους ποδοσφαιριστές της ακαδημίας σου και προχωρά με αυτούς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ