aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΜεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο, το ανθρώπινο δυναμικό

Μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο, το ανθρώπινο δυναμικό

TOY ANΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Ερευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2015 αναφέρει ότι ο αθλητισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η γενεσιουργός αιτία για 4.5 εκατομμύρια θέσης εργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μεταφράζεται σε 2.12% των θέσεων εργασίας που υπήρχαν τη δεδομένη χρονική στιγμή διαθέσιμες. Με μια απλή μαθηματική πράξη, δε, συγκεκριμενοποιούμε το γεγονός ότι κατά μέσο όρο, μεταξύ των 27 κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν σχεδόν 167,000 θέσεις εργασίας ανά κράτος-μέλος.

Μάλιστα, αναφέρεται περαιτέρω ότι ο αθλητισμός έχει την ευθύνη για το 1.76% της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 173 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες, ο αθλητισμός εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγει προστιθέμενη αξία πιο μεγάλη από ότι οι τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας μαζί.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, o αθλητισμός είναι αφενός μεγάλος πυλώνας ανάπτυξης και προόδου, στους κόλπους της ενιαίας Ευρώπης, αφετέρου ως βιομηχανία, ο αθλητισμός έχει μεγάλη ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακής απασχόλησης, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παράγει. Με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας, αναφέρω όμως ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν τόσες πολλές θέσεις εργασίας στην αθλητική βιομηχανία, σε σχέση με όσες ενδικτεικά θα μπορούσαμε να είχαμε με βάση τον πιο πάνω μέσο όρο ανά κράτος-μέλος. Και το αναφέρω αυτό με λύπη και δυσαρέσκεια.

Η πρώτη μου σκέψη, όταν κάποιος με ρωτήσει “τι να τις κάνουμε”, απευθύνεται στους φοιτητές στο τμήμα Διοίκησης Αθλητισμού, όχι μόνο στο πανεπιστήμιο που διδάσκω, αλλά και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας για να δημιουργήσουμε ένα ευοίωνο εργασιακό μέλλον για νέους επαγγελματίες και τεχνοκράτες στον αθλητισμό.

Χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας για να στεγάσουμε νέες ιδέες, νέους μεθόδους εργασίας. Για να αναπτύξουμε μια νέα και διαφορετική κουλτούρα στον κυπριακό αθλητισμό, που να σέβεται και να υιοθετεί τον εθελοντισμό, αλλά να μην τον ιεραρχεί ως βιώσιμη προτεραιότητα, όπως πλειστάκις συμβαίνει σήμερα, κατά ομολογία των ίδιων των στελεχών του αθλητικού κινήματος. Χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας για να παράξουμε ερευνητικό και επιστημονικό έργο στον αθλητισμό, πάνω στο οποίο θα βασίσουμε μελλοντικές στρατηγικές για ανάπτυξη και πρόοδο του αθλητισμού, καθώς και θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και εμπειρίες των στελεχών του αθλητισμού.

Χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας για να μην χάνουμε αξιόλογα και ταλαντούχα ταλέντα της χώρας, τα οποία σήμερα είτε αναγκάζονται να αλλάξουν τομέα και βιομηχανία δραστηριοποίησης, ή ψάχνουν εργοδότηση στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας διότι, πολύ απλά, το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον πλέον βασικό δείκτη απόδοσης (key performance indicator). Εν τη απουσία στελεχών, εν τη απουσία της δημιουργικής απασχόλησης και αποδοτικότητας, πολύ απλά αδυνατούμε να πάρουμε τον κυπριακό αθλητισμό μπροστά.

Εισηγούμαι σε όλους τους αθλητικούς οργανισμούς και σε όλους τους έχοντες τη δυνατότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων, να αναλογιστούν τις ανάγκες των οργανισμών τους και να τις προσδιορίσουν με βάση την ποσοτική και ποιοτική ανάγκη ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού. Η, δε, χρηματοδότηση της ύπαρξης του ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να προκύψει από καλύτερη διαχείριση της υφιστάμενης οικονομικής τους θέσης.Εάν ήταν δική μου η απόφαση, θα επένδυα στο ανθρώπινο δυναμικό γνωρίζοντας ότι έχει την ευκαιρία να μου επιστρέψει την επένδυση σε πολλαπλάσιο βαθμό, κάτι που μάλλον δεν κερδίζω σε τέτοιο βαθμό από άλλες επενδύσεις εντός αθλητισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ