aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤOP10: Οι «γέροι» των κυπριακών γηπέδων

ΤOP10: Οι «γέροι» των κυπριακών γηπέδων

Ποδοσφαιριστές από οκτώ διαφορετικές ομάδες περιλαμβάνει η δεκάδα με τους πιο μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν έστω κι ένα λεπτό στις έντεκα πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Στη σχετική λίστα δεν συναντάμε κανένα νεοφερμένο ποδοσφαιριστή. Αντιθέτως, οι πλείστοι εξ αυτών «ρίζωσαν» στην Κύπρο και ορισμένοι πανηγύρισαν τίτλους και επιτυχίες.

Εφτά παίκτες της δεκάδας με τους «γέρους» των κυπριακών ομάδων διανύουν το 38ο έτος της ηλικίας τους. Ο Φώτης Παπουλής της Ομόνοιας έπαιξε στη νίκη 4-0 επί του Ολυμπιακού σε ηλικία 37 ετών, 9 μηνών και 20 ημερών και είναι κατά έξι μήνες μεγαλύτερος του Άμπραχαμ Γκονσάλες του Ακρίτα. Δύο ποδοσφαιριστές έχουν στη λίστα οι ομάδες της Αμμοχώστου, Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα, με τους κυανόλευκους να είναι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών και του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητήριου (CIES) η πιο γερασμένη ομάδα στον κόσμο!

Η παρουσία μεγάλων σε ηλικία ποδοσφαιριστών σε μια ομάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία, αλλά ούτε την αποτυχία. Προφανώς και η εμπειρία παίζει καθοριστικό ρόλο, όμως όπως είναι λογικό η παρουσία σε μια ομάδα αρκετών παικτών που βρίσκονται στο λυκόφως της ποδοσφαιρικής τους καριέρας εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Άλλωστε το ποδόσφαιρο στη σημερινή εποχή βασίζεται κυρίως στις αντοχές, το τρέξιμο και τη δύναμη.

Το κυπριακό πρωτάθλημα σύμφωνα με την έρευνα του CIES είναι το τρίτο πιο… ηλικιωμένο, με μέσο όρο τα 27,40 χρόνια. Δηλαδή, σχεδόν τρία χρόνια ψηλότερο από το πρωτάθλημα Σλοβενίας (24,53), το οποίο αναδείχθηκε ως το πιο νεανικό στον κόσμο. Όσο για το πιο γερασμένο πρωτάθλημα η ελληνική Σούπερ Λιγκ κατέχει τα πρωτεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 27,59 χρόνια.

Αναλυτικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες του κυπριακού πρωταθλήματος

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ ΗΛΙΚΙΑ
Φώτης Παπουλής Ομόνοια 37 χρονών, 9 μηνών και 20 ημερών
Άμπραχαμ Γκονσάλες Ακρίτας 37 χρονών, 3 μηνών και 27 ημερών
Ρενάτο Μαργκάσα Νέα Σαλαμίνα 37 χρονών, 3 μηνών και 25 ημερών
Καλέτ Αντενόν Δόξα 37 χρονών, 3 μηνών και 15 ημερών
Αντριάν Λουσέρο ΕΝΠ 37 χρονών, 2 μηνών και 13 ημερών
Τόμας Χούμποτσαν Καρμιώτισσα 37 χρονών, 1 μηνός και 26 ημερών
Μικέλ Γκονθάλεθ ΑΕΚ 37χρονών, 1 μηνός, 14 ημερών
Γκιόργκι Λόρια Ανόρθωση 36 χρονών, 9 μηνών και 14 ημερών
Φλοριάν Τολεμές Νέα Σαλαμίνα 36 χρονών, 9 μηνών και 11 ημερών
Τζέισον Πάντσεον Ανόρθωση 36 χρονών, 4 μηνών και 23 ημερών

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ