aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΣενάρια εκτός πραγματικότητας για το πρωτάθλημα

Σενάρια εκτός πραγματικότητας για το πρωτάθλημα

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Λίγο πολύ, η ιεραρχία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι γνωστή: Σωματεία, oμοσπονδία, ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Και συγκεκριμένα για την Κύπρο: Σωματεία, ΚΟΠ, ΟΥΕΦΑ. Μια αλυσίδα με σημαντικούς κρίκους. Με τη σημείωση ότι ο βαθμός εξάρτησης με τον αμέσως επόμενο κρίκο, είναι στα ύψη…

Το κάθε σωματείο μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά την απόφαση θα την πάρει η ΚΟΠ. Κι οι εθνικές ομοσπονδίες μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, αλλά στο τέλος θα ακολουθήσουν πιστά τη γραμμή της ΟΥΕΦΑ. Η εξάρτηση που λέγαμε… Δεν υπάρχει σύλλογος σε όλη την Ευρώπη που να μην κρέμεται από τις αποφάσεις (και τα… χοντρά πακέτα σε ευρώ) της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Οπόταν, θέλοντας και μη, σωματεία και εθνικές ομοσπονδίες ακολουθούν ευλαβικά τις προσταγές της ΟΥΕΦΑ.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και φυσιολογικά, ακόμη και στους επιμέρους τομείς της ζωής και καθημερινότητάς μας, αποφασίζουν άλλοι. Για παράδειγμα, στον χώρο του αθλητισμού, ο πρώτιστος λόγος ανήκει, πλέον, στις κυβερνήσεις και τα υπουργικά διατάγματα. Με απλά λόγια, και να θέλουν όλα τα αθλήματα και οι παράγοντές τους να αρχίσει και πάλι η αθλητική δραστηριότητα, αν δεν δώσει το οκέι η κυβέρνηση της χώρας δεν πρόκειται να ακουστεί το σφύριγμα της έναρξης, ούτε το «μπαμ» στην αφετηρία.

Στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου, ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά τον τελευταίο καιρό όσο αφορά στην… επανέναρξη της δράσης. Ακούσαμε και διαβάσαμε για σενάρια πρόωρης διακοπής του πρωταθλήματος, ακούσαμε και διαβάσαμε ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και ποιοι στο Γιουρόπα Λιγκ. Τα πλείστα, μάλλον, άνευ αντικειμένου. Απλούστατα, διότι είναι εκτός πλαισίου των οδηγιών της ΟΥΕΦΑ προς την ΚΟΠ και πιθανότατα εκτός πλαισίου του… σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα; Για τη συνέχιση (ή όχι) του ποδοσφαιρικού μαραθώνιου, απαιτείται διάταγμα από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ντιρεκτίβα από την ΟΥΕΦΑ και στη συνέχεια θα μετρήσει η βούληση των σωματείων μας. Στην παρούσα φάση, οι οδηγίες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι σαφέστατες: «Η διακοπή των διοργανώσεων θα έπρεπε πραγματικά να είναι η τελευταία λύση». Κι αυτό διότι στην ΟΥΕΦΑ πιστεύουν ακράδαντα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να επιστρέψει στους επόμενους μήνες, μέσα σε συνθήκες που θα υποδείξουν οι δημόσιες Aρχές. Κι επειδή η ΟΥΕΦΑ είναι η διοργανώτρια Aρχή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που σε χώρες όπως η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης, ο Τσεφερίν και οι συνεργάτες του αποφάσισαν ότι «ένας πρόωρος τερματισμός θα θέσει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Με απλά λόγια η… «μαμά ΟΥΕΦΑ», στην παρούσα φάση, όχι μόνο δεν συμφωνεί με σενάρια πρόωρης διακοπής των εθνικών πρωταθλημάτων, αλλά προειδοποιεί ότι όποια χώρα βγει εκτός γραμμής (βλέπε Βέλγιο) θα έχει βαριές κυρώσεις. Ακόμη και χθες βράδυ, η ΟΥΕΦΑ διέψευσε ότι ο πρόεδρος της, Αλεκσάντερ Τσεφερίν είπε (στο «ZDF») πώς τόσο το Τσάμπιονς Λιγκ όσο και το Γιουρόπα Λιγκ θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 3 Αυγούστου και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες!

«Μελετώνται επιλογές για να διεξαχθούν τα ματς Ιούλιο και Αύγουστο εάν κριθεί απαραίτητο, κάτι που εξαρτηθεί από τις ημερομηνίες επανεκκίνησης και την άδεια των εθνικών Aρχών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η ΟΥΕΦΑ. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δηλαδή, σενάρια τύπου πρόωρης διακοπής των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, σενάρια λίστας ευρωπαίων και σενάρια αύξησης των ομάδων, μάλλον είναι επικίνδυνα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ