aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟ λόγος που φοράνε μπουστάκια οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας (vid)

Ο λόγος που φοράνε μπουστάκια οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας (vid)

Η Ομόνοια ανάρτησε στα Social Media ένα βίντεο, αναφέροντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και το «Catapult GPS System». Συγκεκριμένα, ο αναλυτής ποδοσφαίρου της Ομόνοιας, Αθανάσιος Αγγελή, αλλά και ο εργοφυσιολόγος, Δρ.Γιώργος Παναγιώτου μας εξηγούν την αξία αυτού του συστήματος, ενώ παράλληλα αναφέρουν τους διάφορους τρόπους χρήσεων του.

Αναλυτικά: «Θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να χρησιμοποιούμε ένα εξοπλισμό καταγραφής απόδοσης, ο οποίος είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγόρα. Αυτό δείχνει την πρόθεση της ομάδας να επενδύσει στον επιστημονικό τομέα και είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα;

«Είναι σημαντική η καταγραφή της απόδοσης για δύο λόγους, αρχικά μέσω της καταγαφής μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ποδοσφαιριστές μας έχουν την μέγιστη δυνατή απόδοση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσα από την καταγραφή είμαστε σε θέση να μειώσουμε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να είναι υπερπροπόνηση ή το κάψιμο των ποδοσφαιριστών. Και σίγουρα μπορούμε να μειώσουμε κάποιους τραυματισμούς».

«Στην αρχή της κάθε προπόνησης τοποθετούμε της συσκευές μέσα σε γηλέκα στους ποδοσφαιριστές και κατά τη διάρκεια της προπόνησης καταγράφονται τα δεδομένα μέσω δορυφορικών σημάτων και μέσω κάποιων άλλων σημάτων που λαμβάνουν οι ασθητήρες που έχει η συσκευή. Η ανάλυση των δεδομένων γίνονται μετά το τέλος της προπόνησης όπου μπορούμε να ετοιμάσουμε τα reports στους προπονητές της φυσικής κατάστασης της ομάδας».

Ποιες παραμέτρους παρακολουθείς ώστε να γίνεται σωστή δουλειά;

«Καταγράφονται δεκάδες παράμετροι, ενδεικτικά να αναφέρω ότι καταγράφεται η απόσταση που διανύθηκε και το προφίλ της απόστασης (δηλαδή με ποιες ταχύτητες κάλυψαν τις αποστάσεις), τις επιταχύνσεις, των αριθμό σπριντ και άλματων αλλά και κάποιους άλλους παραμέτρους που αφορούν τον μεταβολισμό».

Πώς το είδαν οι ποδοσφαιριστές;

«Κάποιοι το έχουν χρησιμοποιήσει ήδη, ενώ οι πιο νεαροί εντυπωσιάστηκαν γιατί είναι σημαντικό και ενδιαφέρον για ένα ποδοσφαιριστή να χρησιμοποιεί αυτά τα συστήματα. Γενικότερα, θεωρώ ότι είναι ένα βήμα μπροστά για την ομάδα».

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο εργοφυσιολόγος της ομάδας Δρ. Γιώργος Παναγιώτου ο οποίος τόνισε:

«Έχει πολλές χρήσεις αυτό το σύστημα, αυτό που μας εξυπηρετεί εμάς είναι το γεγονός ότι, αφού αξιολογήσουμε τον κάθε ποδοσφαιριστή σε όλες τις διαφορετικές παραμέτρους της απόδοσης, αναλύουμε τα στοιχεία αυτά και προκύπτει μετά ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προπονήσης σε συγκεκριμένες εντάσεις. Αυτές οι εντάσεις, λοιπόν μας καταγράφονται στο σύστημα και το σύστημα μας πληροφορεί σε ζωντανό χρόνο αν ο κάθε ποδοσφαιριστής είναι εντός της προκαθορισμένης για τον ίδιο προπονητικής ζώνης. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο για να βλέπουμε αν εργάζονται οι ποδοσφαιριστές, αναλόγως βέβαια με τα δεδομένα του καθενός».

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Το δεύτερο στοιχείο είναι εξίσου σημαντικού γιατί μας καταγράφει τον προπονητικό φόρτο που ο κάθε ένας θα υποστεί. Είναι σημαντικό να το καταγράφουμε, καθώς πέρα από την προσπάθεια μεγιστοποίησης της απόδοσης, υπάρχει και μια προσπάθεια περιορισμού της μείωσης της απόδοσης και ένας από τους λόγους είναι η κόπωση. Συνεπώς, η χρήση αυτών των συστημάτων έχει μετατρέψει την προπόνηση σε μια πιο επιστημονική βάση. Ωστόσο, από μόνα τους τα συστήματα δεν κάνουν δουλειά, αυτά συνδυάζονται με ειδικές κλίμακες που οι ποδοσφαιριστές μας παρουσιάζουν για τον εαυτό τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ