aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟ Αγκάγιεφ, ο «ρόμβος», η διαιτησία

Ο Αγκάγιεφ, ο «ρόμβος», η διαιτησία

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Ο Νίκος Νταμπίζας μίλησε αποκλειστικά στο «Goal» και είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Μετά το part 1 με τίτλο: «Η πίεση είναι το κίνητρο μου» και το part 2: Ανθρωποφαγία και στοχοποιήση, το part 3: «Δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας», δημοσιεύουμε το τελευτάιο κομμάτι της συνέντευξης του Ελλαδίτη τεχνικού διευθυντή της Ομόνοιας.

Ο Κάρβερ αμφισβητήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις. Ακόμη και σήμερα πιστεύεις ότι το καλοκαίρι έγινε η καλύτερη δυνατή επιλογή; «Για να κρίνεις κάποιον θα πρέπει να κάνεις μια αποτίμηση μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για μένα η αποτίμηση γίνεται στο τέλος της σεζόν. Μετά από 4-5 παιχνίδια ο προπονητής κρίθηκε αποτυχημένος για κάποιους. Για μένα αυτό δεν είναι αξιολόγηση. Ο κάθε προπονητής, όπως και ο κάθε ποδοσφαιριστής και ο κάθε άνθρωπος που έχει έναν υπεύθυνο ρόλο, κρίνεται σ’ ένα χρονικό ορίζοντα. Ο προπονητής, λοιπόν, όταν θα γίνει αξιολόγηση της σεζόν θα κριθεί με βάση τι είχε στη διάθεσή του και τι πέτυχε. Πρέπει να είσαι σταθερός και ταυτόχρονα ευέλικτος αλλά δεν μπορείς να παρεκκλίνεις από τις βασικές σου αρχές, υπό το βάρος 2-3 άσχημων αποτελεσμάτων».

Για την επιμονή του προπονητή στο 4-4-2 σε ρόμβο; «Δεν πιστεύω σε σχηματισμούς, πιστεύουμε στην ομάδα, στη φιλοσοφία παιχνιδιού, είτε παίζεις με 4-2-3-1 είτε με 4-4-2. Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε στην ομάδα ποδοσφαιριστές με χαρακτηριστικά που μπορούν να υπηρετήσουμε διαφορετικούς σχηματισμούς. Πιο πειστικές εμφανίσεις και με βαθμό δυσκολίας ήταν με το 4-4-2. Με την ΑΕΚ, που ήταν και πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, ήταν μια πολύ καλή εμφάνιση. Και με τη Σαλαμίνα εκτός έδρας το ίδιο. Αυτό που έχει σημασία είναι, η Ομόνοια να είναι κυρίαρχος στο παιχνίδι, με όποιο σχηματισμό κι αν αγωνίζεται». «Δεν επιλέγει, διαχειρίζεται παιχνίδια».

Δεχθήκατε κριτική ότι δώσατε έμφαση στο ματς του κυπέλλου και με τον Απόλλωνα η ομάδα παρουσιάστηκε με σημαντικές αλλαγές… «Όταν έχεις να δώσεις έξι παιχνίδια σε 18 ημέρες είναι αδύνατο να παίξουν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, με τον ίδιο βαθμό αγωνιστικότητας. Λαμβάνουμε υπόψη ότι  έχουμε ποδοσφαιριστές που έκαναν πέντε ή δέκα ημέρες διακοπές και κατευθείαν ξεκίνησαν την προετοιμασία στις 3 Ιουνίου. Αφού είχαν 7 μήνες φορτίο, φθάσαμε στον Ιανουάριο και καταστρώθηκε ένα πλάνο από την προπονητική ομάδα. Για να έχεις άποψη για κάτι πρέπει να έχεις και γνώση των δεδομένων.

Ο κόσμος έχει ως κύριο δεδομένο ό,τι βλέπει στα 90 λεπτά του αγώνα. Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους. Με τη Δόξα έγιναν 2-3 αλλαγές, κερδίσαμε το ματς και δεν ειπώθηκε το παραμικρό. Εκεί ήταν επιτυχημένο το πλάνο; Όλα αυτά δημιουργήθηκαν όταν χάσαμε το ματς με τον Απόλλωνα. Το προπονητικό επιτελείο επέλεξε ένα πλάνο με γνώμονα τις αιματολογικές εξετάσεις, την κατάσταση που ήταν οι ποδοσφαιριστές καθ΄ όλη τη διάρκεια της βδομάδας, εάν είχαν κάποιο τραυματισμό ή εάν κινδυνεύουν να τραυματιστούν εάν αγωνιστούν.

Αν η μπάλα πάει στο δοκάρι και έξω και χάσουμε, αυτό δεν κρίνει εάν είναι πετυχημένο ή αποτυχημένο το πλάνο. Η ομάδα δεν επιλέγει παιχνίδια, αλλά διαχειρίζεται παιχνίδια. Δεν έδωσε βαρύτητα στο ματς με τον Εθνικό και παρουσίασε πιο αδύνατη ομάδα με τον Απόλλωνα. Μας ενδιαφέρει το κύπελλο αλλά και να έχουμε σε κάθε ματς την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα. Π.χ. ο Κωνσταντινίδης προφυλάχθηκε με την Καρμιώτισσα και τελικά έβγαλε τραυματισμό».

Η απόφαση του προπονητή να στηριχθεί στο 4-4-2 σε ρόμβο ήταν ο λόγος για να φύγει ο Αγκάγιεφ; Αυτός είναι ένας από τους λόγοuς που αποχώρησε ο Αμίρ. Δεν θα αποχωρούσε εάν μπορούσε να υπηρετήσει και αυτό το σύστημα. Θεώρησε ότι δεν έπαιρνε τον χρόνο που ήθελε και ζήτησε να φύγει. Στην ομάδα δεν θέλουμε και δεν έχουμε ποδοσφαιριστές που στέκονται στο συμβόλαιό τους.

Είναι ποδοσφαιριστές που έχουν φιλοδοξίες και θέλουν να παίξουν μπάλα και το καταλαβαίνω απόλυτα να θέλει να αποχωρήσει. Δεν μπορεί να τους έχεις όλους χαρούμενους και ικανοποιημένους, κάτι θα πάρεις και κάτι θα χάσεις. Το ίδιο ισχύει για τον Παντελιάδη που δεν έπαιρνε χρόνο συμμετοχής και πήγε δανεικός στον Ατρόμητο, κάτι που δεν έχει να κάνει με τον σχηματισμό, αλλά με τη φιλοδοξία του να αγωνίζεται».

Για την παρουσία Κυπρίων ποδοσφαιριστών; «Θέλουμε να είναι έντονο το κυπριακό στοιχείο στην ομάδα. Θα πρέπει να αντιληφθούν και τα παιδιά ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, ο κόσμος περιμένει πολλά απ’ αυτούς και πρέπει να είναι υπεύθυνοι απέναντι στην ομάδα. Πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση οι ποδοσφαιριστές μας, είτε είναι 18 χρονών είτε 30. Είναι σημαντικό να έχουμε στην ομάδα παιδιά από την ακαδημία, που έχουν μεγαλώσει μέσα στον σύλλογο».

Υπήρξε έντονη αντίδραση από τη διοίκηση για το κεφάλαιο διαιτησίας. Ποια η θέση σου; «Το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν πρέπει να έχει άλλοθι το οποιοδήποτε διαιτητικό λάθος, είτε είναι ανθρώπινο είτε όχι. Είναι θέμα της διοίκησης πως θα χειριστεί το κεφάλαιο διαιτησία».

Έπαιξε το όνομα σου για τον Παναθηναϊκό, με τα σχόλια για το πρόσωπό σου να είναι κολακευτικά. «Είμαι μέρος ενός πλάνου, σ’ ένα πολύ σημαντικό πόστο και αυτό με απασχολεί και τίποτα άλλο. Στον Παναθηναϊκό έκανα το πρώτο μου βήμα, αλλά τη δεδομένη στιγμή η Ομόνοια είναι το σπίτι μου και είμαι ψυχή και σώματι εδώ. Είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι συνεπείς και ηθικοί σ’ αυτά που έχουν δεσμευτεί».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ