aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΟλυμπιακός: Στα όρια της τραγικής ειρωνίας…

Ολυμπιακός: Στα όρια της τραγικής ειρωνίας…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

«Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε», ακούγεται κατ’ επανάληψη από ποδοσφαιράνθρωπους. Κάποιες φορές, όμως, δεν είναι μόνο ότι σπάει προϊστορία από «ατσάλι», όπως το προψεσινό 2-0 του Ολυμπιακού απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, είναι και η συγκυρία που κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της τραγικής ειρωνείας.

Να το πάρουμε από την αρχή. Ήταν 29 Μαΐου 1993, στο παλιό ΓΣΠ, όταν ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την παραμονή του στην Α’ Κατηγορία, νικώντας (3-2) τον ΑΠΟΕΛ στην 26η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ποιος να το είχε φανταστεί, όμως, ότι οι φίλοι του θα έπρεπε να περιμένουν σχεδόν 26,5 χρόνια για να χαρούν ξανά νίκη επί των συμπολιτών τους σε ματς πρωταθλήματος!

Πριν από το προψεσινό ματς, οι δυο ομάδες συναντήθηκαν έκτοτε 36 φορές, με τους γαλαζοκίτρινους να διατηρούν συντριπτική υπεροχή στις νίκες (30) και έως προψές να έχουν παραχωρήσει μόνο έξι ισοπαλίες (1994-95, 2000-01, 2002-03, 2005-06, 2007-08, 2011-12).

Σε αυτή τη διαδρομή, υπήρχαν περίοδοι που το ισοζύγιο δυνάμεων δεν ήταν χαοτικό, ενώ υπήρχε και σεζόν (2000-01), που ο Ολυμπιακός μπορούσε να υποστηρίξει ότι είχε πιο πλούσιο ρόστερ. Σίγουρα, στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, στην πρώτη θητεία του Χριστόφορου Τορναρίτη, δεν θα αποτελούσε βόμβα μεγατόνων ενδεχόμενη νίκη επί των γαλαζοκιτρίνων.

Πέρασαν παικταράδες από τον Τακτακαλά, όπως οι Κώστα Κώστα, Γιόσεφ Κόσλεϊ, Ρόμικ Χατζιατριάν, Μίλαν Πάβλιν, Πάουλο Ρινκ, Άγγελος Τσολάκης και άλλοι. Μα και αργότερα, επί προεδρίας Πέτρου Σάββα, με ποδοσφαιριστές όπως οι Ζοάο Πάολο Πίντο, Τσίντι, Κεκνμόνιε και Έλντερ Σόουζα, υπήρχε πολύ καλή ομάδα.

Και όμως, δεν νίκησαν όλοι αυτοί τον ΑΠΟΕΛ και τα κατάφερε προψές μία ενδεκάδα, που είχε πολλά «θέματα». Κατ’ αρχάς, ένας τερματοφύλακας που τελεί υπό αμφισβήτηση και απλώς, βελτιώθηκε στα τελευταία παιχνίδια (Πάβελ Μπάιζα). Έπειτα, στο κέντρο της άμυνας χρησιμοποιήθηκαν οι εφεδρικοί Κωνσταντίνος Σωτηρίου και Νάνι (ο Σαμπίνια ήταν «κιτρινισμένος» και ο Ουσμάν Σιντιμπέ ανέτοιμος, μπήκε στο 89’).

Επίσης, ο συνήθως βασικός Παναγιώτης Ζαχαρίου, προφυλάχτηκε επειδή ήταν χρεωμένος με δύο κίτρινες και υπήρχε ο φόβος να χάσει το ντέρμπι με τη Δόξα (τελικά, μπήκε στο 74’). Στη θέση του αγωνίστηκε για πρώτη φορά βασικός ο Ροζέριο Σίλβα, ο οποίος προηγουμένως είχε δύο συμμετοχές σε σύνολο 24 λεπτών. Από εκεί και πέρα, ήταν παροπλισμένοι οι Ραφαέλ Ακόστα, Φαμπρίς Κα και Τιάγκο Αζουλάο (έτσι κι αλλιώς, θα επιστρέψει γύρω στον Ιανουάριο). Σε όλα αυτά, προστέθηκε και η υποχρεωτική αλλαγή του Εγιόνγκ Ενόχ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ