aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΝάτοι οι πρώτοι των πρώτων!

Νάτοι οι πρώτοι των πρώτων!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Στη χθεσινή έκδοση του «Goal» δημοσιεύσαμε τη στατιστική αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημά μας, συνολικά και ανά θέση (διαβάστε ΕΔΩ). Με εργαλείο τις αναλύσεις που γίνονται στην πλατφόρμα του διεθνούς οργανισμού «Instat», θα παρουσιάσουμε κάποιες επιμέρους κατηγορίες που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ομαδικές και ατομικές.

Με τη σημείωση ότι για το κυπριακό πρωτάθλημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, από την «Instat» δεν έχουν περάσει στο σύστημα όλοι οι αγώνες, αλλά μόνο οι 19 πρώτες αγωνιστικές. Έχουμε δηλαδή τη στατιστική ανάλυση στα 19/23 της διαδρομής του μαραθωνίου μας.

Στα ατομικά στατιστικά, Ρούβεν Ράγιος, Ιβάν Τρισκόφσκι και Ματ Ντάρμπισαϊρ ήταν ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν στη λήξασα σεζόν. Πρωτίστως, λόγω της παρουσίας τους και στις πρώτες θέσεις στον πίνακα των σκόρερ. Ο (πρώην μάλλον) άσος της Ανόρθωσης συνδύασε την αποτελεσματικότητά του στο σκοράρισμα με τις ασίστ, ενώ ο επιθετικός της ΑΕΚ σκόραρε 1,2 γκολ ανά ματς, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του Ντάρμπισαϊρ ήταν 0,6. Ο Άγγλος επιθετικός, όμως επιχείρησε τα περισσότερα σουτ (62) εκ των οποίων τα 25 ήταν στο στόχο (ποσοστό 40%, όσο και ο Ράγιος με 22/55). Ο αντίστοιχος δείκτης του Τρισκόφσκι ήταν  35/58 που εκτόξευσε το ποσοστό του στο 60%. Είναι ενδεικτικό ότι ποσοστό πάνω από 50% είχαν μόνο ο Θεοδώρου της Ένωσης με 57% (15/27) και ο Ζελάγια του Απόλλωνα με 51% (18/35).

Μια περήφανη πρωτιά, ενδεικτική της εξαιρετικής σεζόν που έκανε, έχει και ο Σίτο Ριέρα της Ένωσης που μέτρησε 9 ασίστ, όσες και Ζοάο Πέδρο, ενώ στα ποσοστά Ριέρα (0,6 ασιστ ανά παιχνίδι) ήταν ο επίσης (πρώην) Απόλωνιστας, Φώτης Παππουλής. Μια αρνητική πρωτιά είχε ο Λαμπό της Νέας Σαλαμίνας, ο οποίος υπέπεσε σε 13 λάθη που στοίχισαν γκολ στην ομάδα του. Ακολουθούν με 12 και 11 λάθη που στοίχισαν γκολ, οι παίκτες της Δόξας Ντερβιτ και Μουκτάρης αντίστοιχα.

Ο Σάβιτς του ΑΠΟΕΛ εμφανίζεται με το πιο ψηλό ποσοστό σωστής πάσας με 92%, αλλά πολύ ψηλά ήταν και τα ποσοστά των Λανγκ (Ομόνοια), Γκονθάλεθ (ΑΕΚ) και Σάστρε (ΑΕΚ) με 91%. Σε απόλυτους αριθμούς, όμως πρώτος σε πάσες ήταν ο Ζοάο Πέδρο του Απόλλωνα, ο οποίος ήταν εντυπωσιακός στις πάσες στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας 129/237 και ποσοστό 54%. Πιο ποιοτικός πασέρ στην αντίπαλη περιοχή ήταν ο Ριέρα με 48/83 και ποσοστό 58%, και πιο πίσω οι Χέφελ (ΑΕΚ) και Τιάγκο (Ομόνοια) με 57%. Ο Τιάγκο είχε τις περισσότερες πάσες – κλειδιά (αυτές που… ξεκλειδώνουν την αντίπαλη άμυνα) με 40/66 και ποσοστό 61% όσο και ο Ράγιος (31/51). Πιο ποιοτικός «κλειδαράς», όμως ήταν ο Ριέρα με 21/27 και εκπληκτικό ποσοστό 78%, ενώ ακολουθεί ο Παπουλής με 20/27 και 74%.

Τα περισσότερα φάουλ ανά παιχνίδι έκανε ο Μίχαλ Ντουρίς της Ανόρθωσης με μέσο όρο (3,7), ενώ ο Λούκας Σόουζα ήταν δεύτερος με 3,4 μ.ο. Τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ ανά παιχνίδι δέχθηκε ο Κοστόφσκι του Εθνικού Άχνας με 4,1 με δεύτερο τον Καρλίτο της Δόξας με 3,5. Τα περισσότερα κοψίματα είχαν οι Παφίτες Αραγιούρι (138) και Πανός (131), ενώ ο Αντρέ Τεξέιρα της ΑΕΛ επανάκτησε την μπάλα 165 φορές και ο Βούρος του ΑΠΟΕΛ 152. Πρώτος στις «ελεύθερες μπάλες» (free ball) o Λέστγιακς με 140 και δεύτερος ο Γκαθτανιάγα της ΑΕΛ με 139. Τις περισσότερες απώλειες της μπάλας είχαν τρεις παίκτες της Ομόνοιας: Ντάρμπισαϊρ (208), Μποτεάκ (186) και Τιάγκο (183).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ