aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Λιγότερη διαφθορά»

«Λιγότερη διαφθορά»

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

«Λιγότερη διαφθορά». Αυτή είναι μια όψιμη ευχή ειδικά αυτή την περίοδο των γιορτών. Η κλασσική ευχή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανέκαθεν ήταν το… «Χρόνια πολλά με υγεία» με διάφορες παραλλαγές της. Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα φέτος παίζει και το λιγότερη διαφθορά. Όπως τα Αγγλικά «Charts» κερδίζει θέσεις χρόνο με το χρόνο και ανεβαίνει ψηλά, δυστυχώς! Έχει φτάσει στην κορυφή και δε λέει να κατέβει. Με τη διαφορά πως εδώ ο χρονικός προσδιορισμός δεν είναι εβδομαδιαίος αλλά… χρόνιος.

Σε μια τέτοια κοινωνία προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Υπήρχαν και παλαιότερα τα ρουσφέτια δε λέω. Απλώς τώρα έχουμε εξελιχθεί σε ειδικούς του θέματος. Φτάσαμε στο σημείο να διοργανώνουμε ημερίδες όπως έγινε το 2017. Τότε έγινε λόγος για «ασύλληπτο μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο». Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ενιαίας νομοθεσίας για τη διαφθορά.

Και λες ρε παιδί μου, ευτυχώς κάποιοι ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο τους, για τον συμπολίτη τους. Και το 2019 εμφανίζεται άλλη έρευνα που μας λέει πως το πρόβλημα της διαφθοράς επιδεινώθηκε! Επικαιροποιημένα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας τα οποία καταγράφουν τους δείκτες διακυβέρνησης της κάθε χώρας, η Κύπρος την πενταετία 2013-2018 παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διερωτάσαι και λες πως αυτοί οι κακοί ξένοι θέλουν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Αλλά και πάλι το επιχείρημα αυτό δε στέκει καθώς σε άλλη έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή των Κύπριων πολιτών το 94% θεωρεί ότι η διαφθορά στον τόπο μας είναι παντού και σε όλα τα επίπεδα.

Πως στο καλό, να μπορέσουμε να προοδεύσουμε όταν όλοι μας συμφωνούμε πως ζούμε… μέσα στη διαφθορά. Άντε τώρα να πείσεις για αξίες όπως ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη, η συνεργασία, η δικαιοσύνη κ.λ.π. Μπορούμε να σώσουμε τον αθλητισμό από αυτό τον συρφετό; Ίσως! Αν παραδειγματιστούμε από τους αθλητές και αθλήτριες των ομαδικών αθλημάτων. Δηλαδή με συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Με εντιμότητα και σκληρή δουλειά. Με ένα προπονητή που επιλέγει τους άριστους για την ενδεκάδα του. Αλλιώς θα χάσει (εκτός και αν έχει το διαιτητή μαζί του). Αλλά και πάλι χωρίς ομαδικό πνεύμα δεν υπάρχει πρόοδος. Είναι δυνατόν ένας διεφθαρμένος προπονητής να έχει στην ενδεκάδα τους ανάξιους και να πάρει πρωτάθλημα; Ποτέ.

Η διαφθορά μας διαβρώνει σε όλα τα επίπεδα. Μας κατατρώει και δεν καταλαβαίνουμε πως όλη αυτήν τη σαπίλα θα την παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον τους υφιστάμενους διεφθαρμένους να τους τιμωρήσουμε δημιουργώντας συνθήκες πρόληψης έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος για άλλους. Ούτε στον αθλητισμό, ούτε στη ζωή μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ