aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣKύπελλο Coca - Cola: Η πρωτιά «αιωνίων» και οι… καρφωτές

Kύπελλο Coca – Cola: Η πρωτιά «αιωνίων» και οι… καρφωτές

Μέσα της εβδομάδας, συγκεκριμένα το τριήμερο 28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, θα γίνουν γνωστές οι τέσσερις ομάδες που θα δηλώσουν παρούσες στην κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Coca-Cola.

Μετά τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων, οι επαναληπτικοί στους τρεις από τους τέσσερις επαναληπτικούς της προημιτελικής φάσης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Νέα Σαλαμίνα – ΑΕΛ (0-1), ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια (2-1), Ανόρθωση – Ολυμπιακός (1-2). Στο τέταρτο ζευγάρι, η Πάφος FC μετά το 4-1 επί της Δόξας εκτός έδρας, κρατάει το εισιτήριο στο χέρι για την επόμενη φάση.

Το «Goal» ανέτρεξε λίγα χρόνια πίσω, συγκεκριμένα από τη σεζόν 2010-11 και ένθεν, διαπιστώνοντας πως προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την παρουσία των ομάδων στην προημιτελική φάση και τη συνέχεια στη διοργάνωση. Σ’ αυτή την χρονική περίοδο των τελευταίων 13 σεζόν, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής, 21 ομάδες βρέθηκαν στη φάση των «8» και οι οποίες φαίνονται στο σχετικό πίνακα. Από αυτές, 9 δεν προκρίθηκαν ποτέ στην ημιτελική φάση.

Από τις 8 ομάδες που δηλώνουν παρούσες φέτος στα προημιτελικά, Ομόνοια και Ανόρθωση βρέθηκαν σε αυτή τη φάση από 11 φορές (όσες και η ΑΕΚ), ακολουθεί η ΑΕΛ με 10 και ο ΑΠΟΕΛ με 9. Από τις πιο πάνω ομάδες, Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ πέτυχαν 7 προκρίσεις στα ημιτελικά και η ΑΕΛ 6 (όσες και η ΑΕΚ). Από τις υπόλοιπες ομάδες που είναι σήμερα στην οκτάδα, η Ανόρθωση πέρασε 5 φορές, η Δόξα 2, Πάφος FC και Ολυμπιακός από 1 και η Νέα Σαλαμίνα καμία. Οι «αιώνιοι» αγωνίζονται μεταξύ τους και «παίζεται» μαζί με την πρόκριση η πρωτιά για παρουσία στα ημιτελικά, με αυτή που θα συνεχίσει στον θεσμό να φθάνει τις 8 προκρίσεις. Μπορεί για τους προπονητές και όχι μόνο να είναι ψιλά γράμματα, όμως είναι ένα στατιστικό στοιχείο που θα καταγραφεί το βράδυ της Τετάρτης.

Όσον αφορά σε κατακτήσεις κυπέλλων τα προηγούμενα 12 χρόνια, από τις 8 ομάδες που βρίσκονται στα προημιτελικά, προηγείται η Ομόνοια με 3, ακολουθεί ο ΑΠΟΕΛ με 2 και ΑΕΛ και Ανόρθωση από 1. Σ’ αυτή την περίοδο πανηγύρισε και η ΑΕΚ μία κατάκτηση, ενώ τη σεζόν 2019-20 Ο θεσμός δεν ολοκληρώθηκε, έφθασε μέχρι και τα προημιτελικά, λόγω της πανδημίας COVID-19. Από τα φετινά 4 ζευγάρια της φάσης των «8» μόλις μια φορά συναντήθηκαν ξανά δύο ζευγάρια, μάλιστα την ίδια σεζόν (2020-21). ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια, με τους γαλαζοκίτρινους να παίρνουν την πρόκριση (1-1, 1-0) και ΑΕΛ – Νέα Σαλαμίνα, με την ομάδα της Λεμεσού να παίρνει το εισιτήριο για τα ημιτελικά (2-0, 0-1).

Ο Απόλλων το απόλυτο!

Ο Απόλλων μπορεί να απουσιάζει φέτος από την προημιτελική φάση, αφού αποκλείστηκε από την ΑΕΛ στα πέναλτι στους «16», όμως προκύπτει ένα σημαντικό στοιχείο. Διατηρεί το απόλυτο στις προκρίσεις από τα προημιτελικά στα ημιτελικά. Συγκεκριμένα, βρέθηκε 8 φορές στη φάση που βρίσκεται σήμερα ο θεσμός του Κυπέλλου και μέτρησε ισάριθμες παρουσίες στην ημιτελική φάση. Όποτε, λοιπόν, φθάνει στους «8» η ομάδα της Λεμεσού, είναι παρούσα και στους «4».

1

ΟΚΤΩ ΟΜΑΔΕΣ: Ποτέ στα ημιτελικά

Από τις 21 ομάδες που βρέθηκαν στα προημιτελικά τις προηγούμενες 12 σεζόν, οι 9 δεν προκρίθηκαν στα ημιτελικά. Αυτές είναι οι Νέα Σαλαμίνα, Αλκή, Καρμιώτισσα, Άρης, ΑΕΠ, Αγία Νάπα, Οθέλλος, Ονήσιλος και ΠΑΕΕΚ. Η πιο πάνω σειρά σχετίζεται με το πόσες φορές βρέθηκαν στα προημιτελικά. Πρόκληση, λοιπόν, για τη Νέα Σαλαμίνα, τη μοναδική από τις πιο πάνω ομάδες που δηλώνει παρούσα φέτος στην προημιτελική φάση.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ

Προσεχώς, λοιπόν, θα γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι τέσσερις ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Από φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, άλλαξε ο κανονισμός και δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ. Τίθεται σε ισχύ από αυτή τη φάση, που είναι διπλοί οι αγώνες, αφού μέχρι τους «16» ήταν μονοί. Στην επόμενη φάση θα προκρίνονται οι ομάδες που θα σημειώνουν συνολικά το μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων στους δύο αγώνες.

2

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ