aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΗ Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα

«Τρίζει», λέει, η καρέκλα του Ζόρζε Σίλας στην ΑΕΛ και πάει με την πλάτη στον τοίχο στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ. Άρχισε η μουρμούρα από τους οπαδούς της Ανόρθωσης για τον Ντάρκο Μίλανιτς και τις επιλογές του στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ.

Μάλιστα, ορισμένοι δεν διστάζουν να βγάζουν τη γλώσσα τους περίπατο, καταλήγοντας σε βεβιασμένα συμπεράσματα από τη 2η αγωνιστική. Δύο προπονητές με προϋπηρεσία σε προηγμένα πρωταθλήματα, σε σχέση με το κυπριακό. Με παραστάσεις πρωταθλητισμού και ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, σε Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Μάριμπορ, αντίστοιχα, βρίσκονται από νωρίς στην… πρίζα, χωρίς να προσμετρείται το γεγονός ότι αμφότεροι ανέλαβαν ομάδες με διψήφιο αριθμό νεοφερμένων ποδοσφαιριστών.

Η υπομονή είναι άγνωστο «συστατικό» της κουλτούρας του Κύπριου οπαδού, και όχι μόνον. Άλλωστε, τρεις προπονητές Τούτιτς (Ολυμπιακός), Ανδρονίκου (Δόξα), Τσόρνιγκερ (Απόλλων) απολύθηκαν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και ο Ντούσαν Ούχριν Τζούνιορ (Καρμιώτισσα) με το πέρας δύο αγωνιστικών. Εν ολίγοις, τέσσερις ομάδες άλλαξαν ήδη προπονητή και τουλάχιστον άλλος ένας είναι υπό έντονη αμφισβήτηση.

Το φαινόμενο απόλυσης προπονητών με το «καλημέρα» σε μια σεζόν δεν είναι σημερινό και φυσικά ούτε κυπριακό, αν και η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε σχετικές έρευνες τα τελευταία χρόνια. Είναι καιρός να εμπεδώσουμε ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια βραδιά και αν μη τι άλλο να δίνεται η απαραίτητη πίστωση χρόνου στους προπονητές, οι οποίοι στην τελική αποτελούν επιλογές των παραγόντων και των υπευθύνων προγραμματισμού.

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα σπουδαίων προπονητών, οι οποίοι στα πρώτα χρόνια της θητείας τους απέτυχαν να πανηγυρίσουν τίτλους, όμως στην πορεία έγραψαν ιστορία. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον χρειάστηκε τέσσερις σεζόν για να κατακτήσει κύπελλο Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Γιούργκεν Κλοπ κάθισε στον πάγκο της Λίβερπουλ τον Οκτώβρη του 2015 και οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης τη σεζόν 2018-19, με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ