aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΗ νύχτα του αρχηγού! Ο Αρτυματάς έκλεψε… φως από τον Κβιλιτάια

Η νύχτα του αρχηγού! Ο Αρτυματάς έκλεψε… φως από τον Κβιλιτάια

Η Ανόρθωση ενισχύθηκε σημαντικά στην τρέχουσα περίοδο, ήρθαν παίκτες-κράχτες, παίκτες με συστάσεις και χαρακτηριστικά ηγέτη, παίκτες ακριβοπληρωμένοι, για να κάνουν τη διαφορά. Στο γήπεδο όμως λάμπει περισσότερο απ’ όλους ο αρχηγός. Ο Κωστάκης Αρτυματάς έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του (και) στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής. Με δύο γκολ του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της η «Κυρία» νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 2-1 κι άντλησε δύναμη για τη συνέχεια. Αντίθετα, οι γαλαζοκίτρινοι παρέμειναν στα χαμηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας και το μέλλον φαντάζει ακόμη περισσότερο… βουνό.

Η αναμέτρηση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» δεν είχε καμία σχέση με μια μονομαχία της 10ης με την 11η ομάδα στη βαθμολογία. Αντίθετα, ήταν μία σύγκρουση ομάδων με ισχυρό εκτόπισμα που κατέθεσαν πάθος και ψυχή, με τις εξέδρες γεμάτες, και όλα εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα από τα μεγάλα ντέρμπι στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Υπήρξαν βέβαια και εντάσεις, αμφισβητούμενες φάσεις, διαμαρτυρίες, ενώ το VAR πήρε… φωτιά από τα πολλά ριπλέι. Τίποτα όμως δεν μπορεί να κλέψει τη λάμψη από το πρόσωπο του Κωστάκη Αρτυματά. Ο αρχηγός της Ανόρθωσης και της εθνικής μας ομάδας με δικό του γκολ βοήθησε την ομάδα του να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο ανοίγοντας το σκορ στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Με δικό του γκολ εις βάρος της Χάποελ Μπερ Σεβά άνοιξε ο δρόμος για πρόκριση στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Στο δε κυπριακό πρωτάθλημα, οι κυανόλευκοι μετρούν δύο νίκες. Κοινή συνισταμένη τα γκολ του αρχηγού! Γκολ στον αγώνα με τον Εθνικό Άχνας, δύο γκολ σήμερα στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ! Ένας λόγος παραπάνω να χαμογελά ο Τιμούρ Κετσπάγια που τον είχε πουλέν στον ΑΠΟΕΛ κι ήταν από τις πρώτες του επιλογές όταν ανέλαβε την «Κυρία». «Ο Κωστάκης έγινε αρχισκόρερ μας και κάθε γκολ που βάζει είναι ωραίο και καθοριστικό. Εμένα μου αρέσουν αυτοί οι παίκτες. Ήταν σε μία ομάδα που δεν έπαιζε πολύ, ήρθε εδώ και έδειξε τα κότσια του, ότι άξιζε να παίζει περισσότερο. Ούτε τα λεφτά δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό, αυτή τη χαρά. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο Γεωργιανός τεχνικός.

Ο Αρτυματάς έκλεψε… φως από έναν πρώην συμπαίκτη του. Ο Γκιόργκι Κβιλιτάια ήταν συγκλονιστικός. Ήταν μακράν ο κορυφαίος της ομάδας του, ο παίκτης που έδωσε το προβάδισμα στους γαλαζοκίτρινους κι η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου προς την εστία του Λόρια. Υποδεχόταν σωστά την μπάλα και νίκησε στις περισσότερες μονομαχίες. Αν μπορούσαν να τον ακολουθήσουν σε απόδοση και κάποιοι άλλοι συμπαίκτες του ενδεχομένως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Στο πρώτο ημίχρονο ο ΑΠΟΕΛ έδειχνε περισσότερο ορεξάτος, κράτησε περισσότερο την μπάλα κι είχε ελαφρώς καλύτερες τελικές (6-5). Το γκολ του Κβιλιτάια (στο 29’) προήλθε από κόντρα επίθεση, ενώ το VAR έκανε έλεγχο αν ο Σάβιτς έκανε πέναλτι στον Λάφερτι. Ο Νατέλ έκανε τη «μαύρη» δουλειά, σούταρε και στην ασταθή απόκρουση του Λόρια ο Κβιλιτάια πήρε το ριμπάουντ κι έγραψε το 0-1. Ο Αρτυματάς ισοφάρισε στο 38’ μετά από ασθενικό διώξιμο του Λουντεμό και σουτ έξω από την περιοχή (ελέγχθηκε από το VAR αν υπήρχε οφσάιντ προηγουμένως, αλλά ο Πόποβιτς ήταν καλυμμένος). Ο Κβιλιτάια θα μπορούσε να διπλασιάσει τα γκολ του, αλλά ο Λόρια είπε «όχι» στον συμπατριώτη του (40’), ενώ στην εκπνοή του ημιχρόνου ο Λάφερτι δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μιχαήλ.

Στην επανάληψη, η Ανόρθωση άλλαξε σχηματισμό (έπαιξε με τρεις στην άμυνα), βελτιώθηκε σημαντικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα κυριάρχησε. Έκανε αρκετές ευκαιρίες και απείλησε με μακρινά φάουλ του Χριστοδουλόπουλου και σουτ των Ουάρντα και Κορέια, μέχρι να επιτευχθεί το νικητήριο με σουτ του Αρτυματά (70’). Ο επόπτης έδειξε οφσάιντ, το VAR μελετούσε για πέντε λεπτά (χωρίς λόγο, αφού η φάση ήταν ξεκάθαρη) και στο τέλος το γκολ επικύρωσε ο διαιτητής Χρυσοβαλάντης Θεουλή. Οι φιλοξενούμενοι έχασαν τη μεγαλύτερή τους ευκαιρία στο 90’+7’ (ο Εντονγκαλά από κοντά σούταρε πάνω στο πόδι του Κορέια) και ζήτησαν πέναλτι υποστηρίζοντας ότι προηγουμένως η μπάλα κτύπησε στο χέρι του Αραγιούρι, αλλά το VAR αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε παράβαση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ