aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΓήπεδο Λεμεσού: Από τα €15 εκατ. στα €38 (+10)!

Γήπεδο Λεμεσού: Από τα €15 εκατ. στα €38 (+10)!

Ενώ η χωρητικότητα του νέου γηπέδου της Λεμεσού φαίνεται ότι κλειδώνει μεταξύ των 10.500 και 11.000 θέσεων, προκύπτουν εξελίξεις που ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα εμπόδια. Όχι ως προς την ολοκλήρωση του έργου που υπολογίζεται σε έξι μήνες περίπου, αλλά ως προς τη διαχείρισή του και την… πληρωμή του λογαριασμού.

Με αφορμή τον θόρυβο για μείωση της χωρητικότητας, η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας (ξανα)πιάνει δουλειά για το νέο γήπεδο της Λεμεσού. Θα διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο στην όλη διαδικασία και στη μείωση της χωρητικότητάς του σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 20%.

Μιλώντας χθες στον «Αctive 107,4 & 102,5», στην εκπομπή «Ατζέντα», ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πέτριδη, ανέφερε ότι θα ερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα και θα αναζητηθούν —αν υπάρχουν— ευθύνες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εντοπίσει προβλήματα στη διαδρομή για την κατασκευή του νέου σταδίου της Λεμεσού, τα οποία καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του 2017 (δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2018).

Το «Goal» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. «Θα διερευνήσουμε την πορεία του έργου. Ένα έργο που στους αρχικούς σχεδιασμούς θα στοίχιζε 15 εκατομμύρια ευρώ και θα ήταν 13 χιλιάδων θέσεων και φτάσαμε σήμερα να στοιχίζει 38 εκ. ευρώ συν 10 εκ. ευρώ για το οδικό δίκτυο και να μην γνωρίζουμε πόσων θέσεων θα είναι, αλλά σίγουρα πολύ λιγότερων από τον αρχικό σχεδιασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριος Πετρίδης. Έβαλε στο τραπέζι ένα θέμα που… ξεχάστηκε και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αποτελέσει ένα μεγάλο βραχνά για τους χρήστες του γηπέδου, δηλαδή τις ομάδες της ΑΕΛ, του Απόλλωνα και του Άρη.

«Επειδή ακούσαμε κάποιους από τους εκπροσώπους των ομάδων να αναμένουν ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα πάρουν το γήπεδο με το κλειδί στο χέρι και θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το γήπεδο ανήκει στο Κράτος, στον ΚΟΑ. Είναι κρατική ενίσχυση ο ΚΟΑ να επιχορηγεί οποιαδήποτε εταιρεία που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτά λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβάλλει ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών ενισχύσεων. Θα πρέπει ο ΚΟΑ να ενοικιάζει με ενοίκιο το γήπεδό του, το οποίο ενοίκιο θα πρέπει να είναι αγοραίο. Δηλαδή να είναι ένα ενοίκιο που θα αντικατοπτρίζει τις τάσεις της αγοράς και όχι κάποιο συμβολικό, χαριστικό ενοίκιο. Οι ομάδες θα πρέπει να πληρώνουν για να αγωνίζονται στο νέο γήπεδο της Λεμεσού. Θα το ενοικιάζουν από τον ΚΟΑ. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε από τώρα για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις στο μέλλον», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σε σχετική ερώτηση του «Goal» για το ύψος του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώσουν οι ομάδες στον ΚΟΑ (μέσω της εταιρείας που συστάθηκε για τη διαχείριση του γηπέδου), ο Μάριος Πετρίδης μας ανέφερε: «Πρόκειται για αγοραίο ενοίκιο, το οποίο πρέπει να συμβαδίζει με τις τιμές της αγοράς την περίοδο που θα το χρησιμοποιούν. Ουσιαστικά, οι χρήστες θα πρέπει να καλύψουν το κόστος κατασκευής του έργου σε σχέση με τα χρόνια που θα ισχύει η μίσθωση. Αυτό ισχύει με βάση τα δεδομένα του Εφόρου Ελέγχου Κρατικής ενίσχυσης και των προνοιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ευνοεί την κρατική επιχορήγηση των εταιρειών».

Είναι ενδεικτικό ότι η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ, που χρησιμοποιούν το ΓΣΠ, πληρώνουν μόνο δικαιώματα χρήσης (και όχι ενοίκιο) που ξεπερνά τις 20 χιλιάδες ευρώ για κάθε ματς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ