aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣEπιτροπή Δεοντολογίας και έντονης δυσπιστίας

Eπιτροπή Δεοντολογίας και έντονης δυσπιστίας

TOY ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Ας αρχίσουμε από τα θετικά… Η πλειονότητα των φίλων του αθλητισμού στον τόπο μας έχει μάθει ότι υφίσταται και λειτουργεί Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Κι ότι ανάμεσα στους όρους εντολής της είναι και η ποινική διερεύνηση (η πειθαρχική διερεύνηση για τις ευθύνες δηλαδή των σωματείων και των ποδοσφαιριστών θα συνεχίσει να γίνεται από την ΚΟΠ) ύποπτων χειραγωγημένων αγώνων.

Κάτι παραπάνω από ένα εικοσαήμερο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Επιτροπή Δεοντολογίας υπό την προεδρία του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους συνεχίζει να είναι στο προσκήνιο λόγω της υπόθεσης της αναμέτρησης της Ανόρθωσης με τον Απόλλωνα.

«Μπορεί να βγει κάτι;», είναι η απορία που ακούγεται συχνά από πολλούς ποδοσφαιρόφιλους. Στην παρούσα φάση ή απάντηση μοιάζει με… κόκκινη προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για πυκνή ομίχλη. Για να είμαστε λίγο πιο σωστοί, η ορατότητα δεν είναι απλά περιορισμένη, αλλά παραπέμπει σε μαύρο σκοτάδι. Μία επιτροπή, της οποίας ο πρόεδρος, ο κ. Παπαχαραλάμπους, βάλλεται πανταχόθεν. «Η καλύτερη και η πιο έντιμη επιλογή για τον πρόεδρο της Επιτροπής, για το καλό του ποδοσφαίρου, θα ήταν να παραιτηθεί και να αποχωρήσει ησύχως και αξιοπρεπώς από το αξίωμα που του εμπιστεύτηκε το Υπουργικό Συμβούλιο», λέει ο Απόλλων.

Η Ανόρθωση μέσω νομικού της γραφείου, καλεί σε άμεση δημόσια απολογία τον κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και τον καλεί να ανακαλέσει σχετικές δηλώσεις και σχόλια, διαφορετικά «θα λάβει όλα τα νόμιμα δικαστικά μέτρα εναντίον του». Για το εν λόγω θέμα, τα δύο τα σωματεία, από κοινού, προσπαθούν να διευθετήσουν συνάντηση απευθείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη, δεν έγινε λόγω των ραγδαίων εξελίξεων για την Αμμόχωστο.

Μετά από τη διερεύνηση ενός θέματος από την Επιτροπή Δεοντολογίας, ο ερευνών λειτουργός της, συντάσσει το πόρισμα και το διαβιβάζει στον Γενικό Εισαγγελέα για τα περεταίρω. Υπό τις περιστάσεις και για τον συγκεκριμένο αγώνα, προέκυψαν ήδη ένα σωρό εμπόδια. Ο ίδιος ο ερευνών λειτουργός και μέλος της Επιτροπής, κ. Χάρης Σαββίδης, δήλωσε πρόσφατα στον Active 107,4 & 102,5 και στην εκπομπή «Βάλε ένα Γκολ» ότι θεωρεί ότι υπάρχει μια αρνητική διάθεση ή προδιάθεση για την Επιτροπή: «Είναι μεγάλο το πρόβλημα και πραγματικά είναι αυτό το βάρος της ευθύνης, που νοιώθω εγώ προσωπικά, σε αυτή τη διαδικασία».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υπόθεση «Ανόρθωση – Απόλλων», προέκυψε μέσα από τις δηλώσεις του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Δηλώσεις επί δηλώσεων, σε ιστοσελίδες, σε εφημερίδες, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, που περισσότερο προκάλεσαν σύγχυση και αμφιβολία παρά… φως. Από τις πιο σοβαρές πτυχές της υπόθεσης μέχρι τη διαδικασία και την ώρα που γινόταν το καθετί.

Για παράδειγμα, η όλη ιστορία ενός αγώνα που έγινε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, άρχισε με το δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) το μεσημέρι της Δευτέρας 21ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως η Επιτροπή είχε παρατηρήσει αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα σε συγκεκριμένο αγώνα, και γι’ αυτό το λόγο προχώρησε στην προσεκτική παρακολούθηση του από την τηλεόραση ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον οι υποψίες ήταν εύλογες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως “αφού είδαμε τη στοιχηματική δραστηριότητα προσέχαμε και την κάθε κίνηση του κάθε παίκτη”». Εν ολίγοις, τα μέλη της Επιτροπής δεοντολογίας είχαν ενημέρωση στην περίφημη πλατφόρμα της, για αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα πριν από την έναρξη του αγώνα, γι αυτό εξάλλου και στην παρακολούθησή του «προσέχαμε και την κάθε κίνηση του κάθε παίκτη»!

Το εκπληκτικό στην όλη ιστορία είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Χάρη Σαββίδη (δηλώσεις στον Active 107,4 & 102,5), μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας, «η πρώτη ειδοποίηση στην πλατφόρμα ενημέρωσης της Επιτροπής ήρθε γύρω στις 8:15 – 8:20 το πρωί της Δευτέρας»!

Πέρα από το αν υπήρξε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στον εν λόγω αγώνα, υπάρχουν πολλά σημεία ομίχλης και αντιφάσεις που δημιουργούν ερωτηματικά στον φίλαθλο κόσμο. Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι για την υπόθεση δόθηκαν στην Αστυνομία 21 ονόματα: «Δώσαμε στην Αστυνομία 21 ονόματα. Ζητήσαμε τη συνδρομή της Αστυνομίας. Από δικές μας έρευνες προέκυψαν τα 21 άτομα»! Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε ότι «δεν ζητήθηκε περαιτέρω βοήθεια από μας, θα πάρουν καταθέσεις από μόνοι τους»!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ