aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Το φαινόμενο Αλφέρτο Κιεριγκίνι

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Πόσες φορές ακούσατε έναν ποδοσφαιριστή να λέει πως είναι πάρα πολύ δύσκολη η απόφαση να βάλει τέλος στην καριέρα του; Φαντάζομαι άπειρες. Εάν είναι μάλιστα σε μια ηλικία που αισθάνεται πως τον βαστάνε ακόμα τα πόδια του, οπότε θα μπορούσε να παίξει άλλα δύο-τρία χρονάκια, τότε το θεματάκι μάλλον παραπέμπει σε γροθιά κατευθείαν στο στομάχι του.

Είναι και αυτοί που ασφαλώς φρόντισαν να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε αποχωρώντας από την ενεργό δράση να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τη στρογγυλή θεά και έτσι, να μην είναι τόσο… βαρυστόμαχο το τέλος. Άλλοι γίνονται προπονητές. Άλλοι μέχρι και πόστο στη διοίκηση της αγαπημένης τους ομάδας αναλαμβάνουν.

Είναι μερικοί όμως που δεν το βάζουν κάτω και κόντρα στα εμπόδια που συναντούν, εξακολουθούν να παίζουν μπάλα, νικώντας ακόμα και τα πρώτα σημάδια του χρόνου. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Ιταλό τερματοφύλακα Αλφέρτο Κιεριγκίνι έχω την εντύπωση πως πολύ δύσκολα συναντά κάποιος. Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1966.

Ναι, δεν σας κάνουμε πλάκα. Είναι 50 ετών! Πέντε δεκαετίες στην πλάτη… Και σε ποια ομάδα αγωνίζεται; Στη Τρε Πενέ. Στον σύλλογο του Σαν Μαρίνο που θα παλέψει (είναι το αουτσάιντερ) απέναντι στη Δε Νιου Σεντς στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Εκεί που περιμένει, δηλαδή, ο ΑΠΟΕΛ!

Και μην οδηγηθεί αβίαστα το μυαλό σας πως ο Κιεριγκίνι που ειρήσθω εν παρόδω διεκδικεί τον άτυπο τίτλο του «γηραιότερου ποδοσφαιριστή», ξέχασε πότε έχει να αγωνισθεί σε επίσημο ματς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα soccerway.com προ δύο μηνών έπαιξε για πέντε λεπτά στον εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με τη Μουράτα, ενώ τη σεζόν 2014-15 κατέγραψε 720 λεπτά!

Από τα 43 του χρόνια έως τώρα, φόρεσε 16 φορές τα γάντια και υπεράσπισε την εστία της (άσημης) Τρε Πενέ, με τον συνολικό χρόνο συμμετοχής στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του Σαν Μαρίνο από την αγωνιστική περίοδο 2009-10 να ανέρχεται στα 1.279 λεπτά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, βεβαίως, για πόσα χρόνια θα συνεχίσει ο Κιεριγκίνι να αγωνίζεται ή να συμμετέχει στις προπονήσεις, αλλά όπως είπε προ ετών, «είσαι όσο μεγάλος αισθάνεσαι», προϊδεάζοντας έτσι άπαντες τότε ότι δεν ήταν πρόθυμος να τα παρατήσει σύντομα.

Ο 50άρης Ιταλός, λοιπόν, κάλλιστα θα ήταν παλαίμαχος ή τέλος πάντων θα μπορούσε να ήταν επί σειρά ετών προπονητής τερματοφυλάκων στην ομάδα που βρίσκεται πάντα δίπλα του και τον υποστηρίζει. Δεν λέει, όμως, να κρεμάσει τα γάντια του και το παλεύει με όσες δυνάμεις και αντοχές του απέμειναν. Για πόσο ακόμα; Μόνο ο ίδιος γνωρίζει… Ένα τεράστιο respect στον ερασιτέχνη πορτιέρο Κιεριγκίνι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ