aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΠρέπει να μάθουν να αποδέχονται και την αποτυχία

Πρέπει να μάθουν να αποδέχονται και την αποτυχία

Μετά τους χθεσινούς ημιτελικούς του κυπέλλου ΑΠΟΕΛ – Απόλλωνας και Ομόνοια – ΑΕΚ, φάνηκαν σε μεγάλο βαθμό τα σημάδια οπαδικής δυσαρέσκειας, ιδιαίτερα από τους φίλους του ΑΠΟΕΛ. Διότι, δυστυχώς, όπως δείχνει η ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο και η κυπριακή οπαδική νοοτροπία – κουλτούρα, δύσκολα αποδέχονται τις αποτυχίες οι οπαδοί μιας ομάδας, η οποία είναι πρωτοπόρος και διεκδικεί πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ πέτυχε και σπουδαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Όταν συμβεί αυτό, η «οργή» τους στρέφεται συνήθως εναντίον του προπονητή, των παικτών, της διοίκησης και των διαιτητών. Ήδη ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ Τιμούρ Κετσπάγια, δέχεται αρκετά «πυρά», μετά τις ισοπαλίες με Ανόρθωση (1-1) και τον Απόλλωνα (2-2) στο πρωτάθλημα, παρόλο που ο ΑΠΟΕΛ συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος.

Αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει μόνο στο κυπριακό πρωτάθλημα. Και στην Ισπανία πρόσφατα, οι ποδοσφαιριστές της Μπαρσελόνα αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους οπαδούς της, μετά την ήττα και τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ και τις ήττες στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ας αναλογιστούν, όμως, οι Κύπριοι φίλαθλοι, ότι εάν μια ομάδα του βεληνεκούς της Μπαρσελόνα, μπορεί να βρεθεί σε αγωνιστική κατάπτωση και να διανύει περίοδο «ελεύθερης πτώσης», τότε είναι πολύ πιο φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό σε κυπριακές ομάδες.

Λέχθηκαν αρκετά αρνητικά σχόλια για τον προπονητή του ΑΠΟΕΛ. Δεν θα ασχοληθώ με αυτά γράφονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από αρκετούς οπαδούς που κάνουν λόγο ότι ο Κετσπάγια δεν είναι αυτός που ουσιαστικά επιλέγει τους ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν την ενδεκάδα σε κάθε αγώνα. Θα σταθώ μόνο στο θέμα της πειθαρχίας των παικτών, καθώς κατά το τελευταίο δίμηνο, κάποιοι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ, όπως οι Τόμας ντε Βινσέντι, Γιώργος Μερκής, ο Βινίσιους Φράνκο οι οποίοι αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη κάρτα για εντελώς «αψυχολόγητες» ενέργειες. Αλλά και πάλι, κατ’ εμένα δεν είναι σωστό να κατηγορείται ο προπονητής (και) για τις αντιαθλητικές ενέργειες των ποδοσφαιριστών του.

Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται να καταπολεμηθεί από όλους, ο χουλιγκανισμός, αφού τα κρούσματα του παρελθόντος είναι πάρα πολλά. Όσον αφορά στο αγωνιστικό μέρος, μπάλα είναι και γυρίζει, πότε νικάς και πότε χάνεις ακόμα και αν είσαι σωστά προετοιμασμένος. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο…

*Ο Αντώνης Χαλικιόπουλος είναι φοιτητής του τμήματος Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ