aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΠετεβίνος: «Αν δεν ήταν διαχειρίσιμο το χρέος δεν θα βρισκόμασταν εδώ»

Πετεβίνος: «Αν δεν ήταν διαχειρίσιμο το χρέος δεν θα βρισκόμασταν εδώ»

Μιλώντας στην εκπομπή του Active 107,4 & 102,5, «Βάλε ένα γκολ», ο Νεκτάριος Πετεβίνος αναφέρθηκε στις διοικητικές εξελίξεις του ΑΠΟΕΛ. Παραλλήλως, επανέλαβε ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο, ενώ μίλησε και για την οικονομική ζημιά που επέφερε στους γαλαζοκίτρινους ο κορωνοϊός.

Παρακάτω αναλυτικά όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του συλλόγου της Λευκωσίας:

Για το πώς αντιμετωπίζει η διοίκηση τα σενάρια που ακούγονται: «Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία. Έχει οριστεί μια Γενική Συνέλευση η οποία έχει ως θέμα την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Για να γνωρίζει ο κόσμος, όταν ορίζονται έκτακτες και όχι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να ορίζονται για συγκεκριμένο λόγο. Τα τελευταία εφτά χρόνια έχουν γίνει τρεις, το 2013 όπου υπήρξε ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, το 2015 όπου υπήρξε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτή που έχει προκύψει τώρα, για τις 23 του Μάρτη, που είναι επίσης για ανάδειξη νέου ΔΣ. Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες 40 ημέρες μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα, να κάνει τις διεργασίες του, να προετοιμαστεί, αν επιθυμεί να προχωρήσει σε έλεγχο και να παρουσιαστεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ζητώντας την ψήφο για να αναλάβει τη Διοίκηση του ΑΠΟΕΛ. Αυτή είναι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από χθες μετά την ανακοίνωση. Θα υπάρξει ακόμα μια ανακοίνωση στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία θα αναφέρεται σε λεπτομέρειες, δηλαδή στην έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων και στο τι θα γίνει από άποψη ατζέντας. Πρέπει αυτά να αναρτηθούν δημόσια γιατί θα αποτελέσουν την πρόσκληση για όλους τους μετόχους. Έχει οριστεί στις 23 Μαρτίου για να είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα, όσον αφορά τη διακίνηση του κόσμου και να διεξαχθεί μια Συνέλευση με αισθητή παρουσία του κόσμου, για να μπορέσει ο καθένας να παρουσιαστεί.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΠΟΕΛ αναφέρθηκε στην πρόθεση των διοικούντων για τη συνέχεια: «Όσον αφορά στο πώς το αντιμετωπίζει η διοίκηση, έχει αναφερθεί και στο δικό σας σάιτ ο κ. Πετρίδης, ό,τι είπε σε εσάς είπε και σε εμένα, θα αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών για το τι θα πράξει. Το μόνο που πρέπει να αναφέρω εγώ είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει παραίτηση, η οποία προϋπόθετε και «ακέφαλο» ΑΠΟΕΛ, είναι αρκετά σημαντικό ότι θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση. Θα παίξει ρόλο στην απόφασή του αν θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες ή όχι και τι θα γίνει στη Συνέλευση, γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο η παρούσα Διοίκηση να μην θέλει να συνεχίσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα έχουμε νέα Έκτακτη Συνέλευση».

Για το ξαφνικό της Έκτακτης Συνέλευσης και αν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους για να συμμετάσχουν διοικητικά: «Δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου. Θεωρώ όμως ότι δεν έχει πιάσει κάποιον εξ απροόπτου, είναι κάτι που έχει συζητηθεί στο παρελθόν. Έχω μάλιστα τοποθετηθεί και εγώ ο ίδιος για το θέμα οποιασδήποτε μορφής Γενικής Συνέλευσης, αλλά δεν θα μπορούσε να ήταν δυνατό εν μέσω της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα είναι δυνατό, αν και την ίδια ώρα επεξεργαζόμαστε και άλλες λύσεις που μπορούν να προκύψουν, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος. Όμως ζούμε στην Κύπρο, και αντιλαμβανόμαστε ότι όταν υπάρχει τέτοιο θέμα, όπου θα πρέπει μια διοίκηση να κάνει μια κίνηση, είναι κάτι το οποίο μπορείς να αντιληφθείς ότι μπορεί να συμβεί».

Για το αν έχει ζητήσει κάποιο μέλος ή μέτοχος οικονομικό έλεγχο: «Υπήρξαν συναντήσεις για να υπάρξει μια αποτύπωση της εικόνας. Υπάρχει ο λογιστικός έλεγχος, ο οποίος παρουσιάζεται στην ετήσια Γενική Συνέλευση. Αυτές οι οικονομικές καταστάσεις εκπονούνται από ορκωτούς ελεγκτές και παρουσιάζονται από το ορισμένο ελεγκτικό γραφείο που ορίζει η Εταιρεία και δίνει το πράσινο φως η Γενική Συνέλευση για να του ανατεθεί. Είναι ανεξάρτητο, δεν έχει σχέση με την εταιρία ο οποιοσδήποτε λογιστικός έλεγχος. Αυτό τον λογιστικό έλεγχο τον παίρνουν όλοι οι μέτοχοι σε κάθε ετήσια Γενική Συνέλευση. Αυτό το οποίο έγινε ως βήμα παραπάνω, και έγινε τόσο στον κ. Γιάννη Δημητρίου όσο και στο Σωματείο, είναι να δοθούν κάποια επιπλέον στοιχεία, για να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο, για να γνωρίζει κάποιος ποιο είναι το πλάνο και η πραγματική κατάσταση. Ο οποιοσδήποτε επιθυμεί με οποιοιδήποτε λογιστικό τρόπο να προχωρήσει σε έλεγχο των οικονομικών της Εταιρίας».

Για το ενδιαφέρον του Γιάννη Δημητρίου: «Ο Γιάννης Δημητρίου είχε έρθει πριν 1.5 μήνα ως μέτοχος. Είχε αναλάβει μια πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί μια ομάδα, όπως αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της Εταιρείας, προσπάθησε να συνθέσει μια επιτροπή η οποία θα παρουσιαζόταν και θα είχε συγκεκριμένο έργο. Δεν έγινε αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους, αλλά από εκεί και πέρα έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία που έχει ως ορίζοντα την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 23ης Μαρτίου».

Για το χρέος που θεωρείται διαχειρίσιμο: «Αν δεν ήταν διαχειρίσιμο δεν θα βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα έξοδα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι λογιστικές καταστάσεις έδειξαν ότι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019, υπήρχε ένα συγκεκριμένο χρέος. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι οφειλές προς το Κράτος, το οποίο υπάρχει σε όλες τις ομάδες, αλλά και στον ΑΠΟΕΛ, και στην Ομόνοια και στην Ανόρθωση (περίπου 10εκ. ευρώ), τα οποία είναι διακανονισμένα. Είχε αναφερθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα 90χρονα του ΑΠΟΕΛ, για κάτι που αφορούσε όλες τις ομάδες, ότι θα υπάρξει διαγραφή κάποιου μέρους των χρημάτων το 2017. Από το 2017 και έπειτα, τελικά είχαμε τις περιβόητες 180 δώσεις, οι οποίες εξ όσων γνωρίζω τηρούνταν από τα πλείστα σωματεία , το ΑΠΟΕΛ πλήρωνε κανονικά μέχρι και τον Μάρτιο. Από τον Μάρτιο και μετά υπήρξε μια αναστολή λόγω της κατάστασης, γιατί οι ομάδες δεν είχαν πλέον τα έσοδα για να πληρώνουν και αυτές τις δόσεις. Υπενθυμίζω τον Ιούνιο υπήρξε συνάντηση μεταξύ ΚΟΠ, εκπροσώπων Σωματείων και Υπουργού Οικονομικών, για να υπάρξει νέος διακανονισμός όσον αφορά την εφαρμογή της διεκπεραίωσης των δόσεων. Είχε ζητηθεί πιο πρόσφατα από τον ίδιο τον Υπουργό νέα συνάντηση για να ολοκληρωθεί εκείνο το σχέδιο. Δεν έγινε, περιμένουμε να γίνει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα τρέχοντα έξοδα και τα λεφτά που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος του Μάη, έχει αναφερθεί ο Πρόεδρος της Εταιρείας και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση που έγινε τον Ιούνιο, ότι αν δεν περάσει ο ΑΠΟΕΛ στους ομίλους υπάρχει μια τρύπα που πρέπει να καλυφθεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο, που είναι γύρω στα 5εκ. Αυτά είναι που αναφέρθηκε ότι μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμα, γιατί μέχρι στιγμής προχωρά κανονικά η Εταιρεία, μπαίνουν κάποια λεφτά μέσα και πληρώνονται κανονικά οι υπάλληλοι. Από τα 16εκ. που έχουν παρουσιαστεί στο λογιστικό έτος του 2019, τα 3εκ. αναφέρονται σε χρέος που έχει ο ΑΠΟΕΛ στην Cablenet, που ουσιαστικά είναι η προεξόφληση του 30% των τριών πρώτων χρόνων, δηλαδή 3εκ. που παρουσιάζονται ως χρέος του ΑΠΟΕΛ προς την Cablenet, φέτος θα είναι 3, του χρόνου θα είναι 2, του επόμενου χρόνου 1 και του μεθεπόμενου μηδέν. Είναι λεφτά που πήρε. Εγώ δεν μπαίνω σε αυτές τις συζητήσεις γιατί δεν γνωρίζω τα λογιστικά».

Για το πλήγμα του ΑΠΟΕΛ από τον κορωνοϊό και τις πληροφορίες ότι είναι 3.5 εκατομμύρια ευρώ ζημιά: «Υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό ποσό που έχει κόψει η ΟΥΕΦΑ, σε σχέση με τα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς και που λόγω του ότι έπρεπε να μειώσει τα δικά της έξοδα έκοψε από τις ομάδες. Δηλαδή εμείς από την πορεία μας την προπέρσινη στους ομίλους, έπρεπε να βάλουμε στα ταμεία μας μισό εκατομμύριο, μας ενημέρωσε η ΟΥΕΦΑ ότι ποσοστιαία θα κόψει από όλες τις ομάδες και από εμάς έκοψε μισό εκατομμύριο. Και αυτό συμπεριλαμβάνεται στα τριάμισι 3.5 εκατομμύρια ευρώ ζημιά».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ