aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ντιρέκτ* αντεπίθεσης από τα σχοινιά…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Στην πυγμαχία όταν ο μποξέρ υποχρεωθεί από τον αντίπαλό του να βρίσκεται διαρκώς στα σχοινιά, στριμωγμένος δηλαδή, δύσκολα μπορεί να βγει από εκεί και να ανατρέψει την κατάσταση. Γίνεται, αλλά κατ’ εξαίρεση. Το σύνηθες είναι να βρεθεί στο κανναβάτσο ή να διακόψει το ματς ο διαιτητής. Στο ποδόσφαιρο, όμως, ειδικά όταν πρόκειται για νοκ άουτ παιχνίδια, κάποιες φορές μια φάση αρκεί για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Η πρόσφατη περιπέτεια του ΑΠΟΕΛ στη Λιθουανία απέναντι στη Σούντουβα το αποδεικνύει, αφού αλλιώς θα αντιμετώπιζε τον μεθαριανό επαναληπτικό αν έμενε το 0-3 και διαφορετικά με το 1-3, που διαμορφώθηκε στο 90’+4 με το γκολ του Καζού. Οι φίλοι των γαλαζοκιτρίνων, όμως, έχουν βιώσει στο πετσί τους τη διαφορά που κάνει το «σαν μάννα εξ ουρανού εκτός έδρας γκολ», που τους γέμισε με προσδοκίες ανατροπής στη ρεβάνς του ΓΣΠ. Μάλιστα, τις προηγούμενες τρεις φορές, η επιτυχία είχε ποσοστό 100%, αφού επιτεύχθηκε το 3 στα 3.

Ήταν το μακρινό καλοκαίρι του 2002, όταν η ομάδα του Ευγένιο Γκέραρντ αντιμετώπιζε τη Μάριμπορ στη Σλοβενία, στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένας μετέπειτα γνωστός μας, αφού φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ, έκανε τη ζημιά. Το όνομά του Νεμάνια Τσόροβιτς, ο οποίος σκόραρε δύο φορές (45’, 64’). Οι γαλαζοκίτρινοι πίεσαν για να μειώσουν, έχασαν ευκαιρίες, ο Ρόμικ Χατζάντριαν απώλεσε πέναλτι και στο ριμπάουντ βρήκε δοκάρι.

Διαβάστε επίσης: AΠΟΕΛ: Ο πανικός και η υποψία σε περίπτωση μη ανατροπής

Όλα έμοιαζαν χαμένα. Τελικά, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ στο 90’+4, ο Βούλγαρος αριστερός μπακ Ζαχάρι Σιράκοφ έγινε κάτοχος της μπάλας έπειτα από κόντρες και σούταρε, στέλνοντάς την να περάσει από… δάσος ποδιών και να καταλήξει στα δίχτυα (1-2). Το γκολ έδωσε φτερά και στον επαναληπτικό ήρθε το 4-2 στο ΓΣΠ, που έστειλε την κυπριακή ομάδα στον 3ο προκριματικό γύρο.

Οι επόμενες δύο φορές ήταν πολύ πιο πρόσφατες και μάλιστα σημειώθηκαν την ίδια σεζόν. Την περίοδο 2016-17 επί Τόμας Κρίστιανσεν. Φρεσκάρουμε τη μνήμη. Ο ΑΠΟΕΛ αγωνιζόταν στο γήπεδο Λέρκενταλ του Τρόντχαϊμ, η Ρόζενμποργκ είχε κυριαρχήσει στο πρώτο ημίχρονο και πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων με τους Γκίτγιαερ (22’) και Σκέλβικ 45’+1. Η κατάσταση έμοιαζε και πάλι δύσκολη και αναζητείτο ένα γκολ να κάνει τη διαφορά. Η λύση δόθηκε από τον Γιώργο Εφραίμ στο 67’ και το 1-2 έδωσε ξανά ελπίδες. Στον χιτσκοϊκό επαναληπτικό, οι γαλαζοκίτρινοι νίκησαν με 3-0 χάρις σε τέρματα που σημειώθηκαν μετά το 90’ (Γιάννης Γιαννιώτας 90’+1, Βάντερ Βιέιρα 90’+6, Τόμας ντε Βινσέντι 90’+8). Έτσι, βρέθηκαν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τέλος, η σπουδαιότερη ανατροπή από τις τρεις: Ο Γιάννης Γιαννιώτας μείωσε σε 2-3 στο 89’ του αγώνα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο «Σαν Μάμες» (τα γκολ: Μερκής 38’ αυτ., Αντούριθ 61’, Γουίλιαμς 72’/Εφραίμ 36’, Γιαννιώτας 89’). Έτσι, στη Λευκωσία έγινε καμίνι το ΓΣΠ και η νίκη με 2-0 (Σωτηρίου 46’, Γιαννιώτας 54’ πεν.) έστειλε τον ΑΠΟΕΛ στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Απομένει να μάθουμε την κατάληξη της τέταρτης φοράς…

*Από τα βασικότερα χτυπήματα της πυγμαχίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ