aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΚρίστιανσεν: Τι τον κρατά, τι τον διώχνει

Κρίστιανσεν: Τι τον κρατά, τι τον διώχνει

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ο ΑΠΟΕΛ διάγει μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας του, αλλά η περαιτέρω σύμπλευση με τον Τόμας Κρίστιανσεν δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το θέμα της παραμονής του Δανού προπονητή βρίσκεται στον αέρα στην παρούσα φάση, με τον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομο Πετρίδη να σημειώνει: «Τώρα θα μπούμε στο ζουμί με τον Κρίστιανσεν. Ο μόνος προπονητής με τον οποίο μιλήσαμε είναι ο Κρίστιανσεν και τώρα που ξεκαθάρισε ο στόχος θα κάτσουμε πιο ήρεμα να μιλήσουμε». Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας, επιχειρώντας να εστιάσουμε στο το τι κρατά τον Δανό προπονητή και τι τον διώχνει.

ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ: Ερχόμενος στον ΑΠΟΕΛ, ως πρώτος προπονητής μονάχα δύο φορές είχε κοουτσάρει σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πριν από δύο χρόνια στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, όταν η ΑΕΚ τα είπε με τον Μπορντό. Αν και άπειρος, κατάφερε να παρουσιάσει μια πολύ καλά διαβασμένη ομάδα στα πλείστα παιχνίδια των εκτός συνόρων υποχρεώσεων, ανεβάζοντας τις προπονητικές μετοχές του. Αποτέλεσμα; Προκρίθηκε ο ΑΠΟΕΛ ως πρώτο από τον όμιλό του στη φάση των «32», όπου απέκλεισε την Αθλέτικ Μπιλμπάο και εκτοξεύτηκε στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΦΡΑΓΙΔΑ: Το γεγονός πως έκλαψε από χαρά αμέσως μετά τον προχθεσινό αγώνα με την Ομόνοια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για τον πρώτο τίτλο που πανηγύρισε στην προπονητική καριέρα του, προφανώς και λέει πάρα πολλά όσον αφορά στην αξία που είχε. Ακόμα και με τα λάθη του, ασφαλώς και φέρει μεγάλο μερίδιο στην κατάκτηση του τίτλου. Σε μια χρονιά που η ομάδα θα φτάσει τα 60 επίσημα παιχνίδια, τα περισσότερα από ποτέ προηγουμένως και με το κοουτσάρισμά του παραλλήλως καρπώθηκε αρκετά εκατομμύρια ο σύλλογος στην Ευρώπη.

ΚΑΙ ΦΤΟΥ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ: Οι ιθύνοντες στον ΑΠΟΕΛ έχουν στο μυαλό πως προχωρώντας σε μια αλλαγή προπονητή που μάλιστα έχει επιτύχει τους στόχους της ομάδας, να μην αποδειχθεί εν τέλει συμφέρουσα για το σύλλογο. Ενόψει βαρυσήμαντων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, θα πρέπει να προσμετρηθεί το ακόλουθο: Μέχρι να εντοπίσεις και να «κλειδώσεις» τον επόμενο προπονητή, να μπει στο κλίμα, να μάθει τα νέα δεδομένα και να «τρέξει» 100άρι ο προγραμματισμός, ίσως χαθεί σημαντικός χρόνος. Γιατί όσο εύκολα μπορείς να διώξεις έναν προπονητή τόσο δύσκολο είναι να τον αντικαταστήσεις με καλύτερο ή ισάξιό του.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΒΑΛΑ ΣΤ’ ΑΛΟΓΟ: Πριν από δύο μήνες τουλάχιστον ήταν καβάλα στ’ άλογο. Υπό την έννοια πως η ομάδα πήγαινε από το καλό στο καλύτερο στις εντός και εκτός συνόρων υποχρεώσεις, λαμβάνοντας την υποστήριξη των πλείστων για τη δουλειά του. Εδώ και εβδομάδες, όμως, με την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών αγώνων και εκεί που θα ανέμενε κάποιος πως θα έβγαζε μεγαλύτερη φρεσκάδα το σύνολο, έγινε το αντίθετο. Ο ΑΠΟΕΛ παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές κατώτερος των προσδοκιών και δεν κατάφερε να επιβάλει τους δικούς του κανόνες σε σημαντικά παιχνίδια.

ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Το ότι πως ο ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να κερδίσει τους δύο βασικούς αντιπάλους για την κατάκτηση του τίτλου, ήταν κάτι που για ορισμένους έχει «τσαλακώσει» την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Κόντρα στην ΑΕΚ, ο Θρύλος μέτρησε τρεις ισοπαλίες και μία ήττα και απέναντι στον Απόλλωνα (αντίπαλος στον τελικό του κυπέλλου) κατέγραψε μία ισοπαλία και δύο ήττες. Οπότε τίθεται ένα θέμα. Επιπρόσθετα, ο μετεγγραφικός σχεδιασμός του καλοκαιριού ήταν προβληματικός και σε αυτό μερίδιο ευθύνης χρεώνεται και στον Κρίστιανσεν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ,ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ: «Αν θέλει ο ΑΠΟΕΛ να κρατήσει τον Κρίστιανσεν θα τον κρατήσει», μάς είπε χθες καλά πληροφορημένη πηγή. Δηλαδή, το οικονομικό δεν είναι το μεγαλύτερο αγκάθι που πρέπει να ξεκαθαρίσει. Ξέχωρα από το πιο πάνω, η διοίκηση και πολύ περισσότερο ο πρόεδρος Πρόδρομος Πετρίδης πρέπει να πεισθεί πως ο Δανός μπορεί να δημιουργήσει τον ΑΠΟΕΛ που ονειρεύεται και πρωτίστως έχει την ικανότητα (επομένως να τυγχάνει εμπιστοσύνης) ν’ αναπτύξει το σύνολο. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έγινε με τον Δώνη, είναι προφανές πως ο προπονητής μένει στη θέση του απλώς μέχρι να φύγει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ