aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Οι 651 μέρες και το άγριο βλέμμα

ΑΠΟΕΛ: Οι 651 μέρες και το άγριο βλέμμα

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Για να γίνει αλλαγή ο Νούνο Μοράις, δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν: Α) Ο ΑΠΟΕΛ να έχει «καθαρίσει» το παιχνίδι ή το αντίθετο κι ως εκ τούτου να κριθεί σκόπιμο όπως πάρει ανάσες. Β) Να έχει τραυματιστεί, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συμβεί.

Ο Πορτογάλος αποτελεί έναν εκ των πιο σταθερών ποδοσφαιριστών που πέρασαν από την ομάδα της Λευκωσίας, μακράν τον πιο ανθεκτικό και «ατσαλένιο», με απίστευτα στατιστικά (αγώνες, κλεψίματα, τρέξιμο) και με τεράστια προσφορά στην ομολογουμένως άκρως επιτυχημένη πορεία κατά την τελευταία δεκαετία.

Σε τέτοιο βαθμό που σε κάθε παιχνίδι, ανεξαρτήτως αντιπάλου, η ενδεκάδα άρχισε επί σειρά πολλών ετών από αυτόν. Για όλους τους προπονητές που πέρασαν από το προπονητικό κέντρο «Αρχάγγελος» έμοιαζε με πύργο, γύρω από τον οποίο εμπνεύστηκαν για να αποτυπώσουν την αγωνιστική φιλοσοφία τους.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Ένας Μούσα δεν φέρνει την άνοιξη

Όπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, η αλλαγή του εμβληματικού αρχηγού του ΑΠΟΕΛ στο πρόσφατο παιχνίδι με την Πάφος FC στο 59ο λεπτό προκάλεσε συζητήσεις. Ο φωτεινός πίνακας στο «Στέλιος Κυριακίδης» έγραφε με κόκκινα γράμματα τον αριθμό 26 και με πράσινα το 6, δηλαδή το νούμερο του Σάββα Γκέντσογλου. Ο προπονητής Πάολο Τραμετσάνι έκρινε πως ο 34χρονος πλέον Πορτογάλος έπρεπε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα, ενώ το σκορ ήταν στο 0-0. Ο Ιταλός, λοιπόν, τόλμησε να τον αποσύρει από τόσο νωρίς, μια κίνηση ομολογουμένως σπάνια από κόουτς στον ΑΠΟΕΛ.

Για να καταλάβετε, έπρεπε να γυρίσουμε 651 μέρες πίσω και δη στις 22 Ιανουαρίου 2017 για να εντοπίσουμε την προηγούμενη φορά που ο Μοράις έγινε αλλαγή πριν από το χρονόμετρο δείξει το 59ο λεπτό σε αγώνα πρωταθλήματος. Τότε, προπονητής ήταν ο Τόμας Κρίστιανσεν. Ο Δανός αντικατέστησε τον Πορτογάλο με την έναρξη του δεύτερου μέρους ώστε να του δώσει ανάσες καθώς η ομάδα κέρδιζε με 5-0 την ΑΕΖ (20ή αγωνιστική, 7-0).

Άλλες τρεις φορές είχε γίνει αλλαγή ο Νούνο πριν συμπληρωθεί το 75ο λεπτό, με τις δύο εξ αυτών να είχαν «καθαρίσει» οι γαλαζοκίτρινοι την υπόθεση νίκη (2016-17 Άρης-ΑΠΟΕΛ 0-3, 2017-18 ΑΠΟΕΛ-Πάφος FC 4-0). Αυτή που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και έγινε θέμα, καταγράφηκε στη λήξασα σεζόν και δη στην εντός έδρας ισοπαλία με την ΑΕΚ (0-0). Το πρόσωπο του Μοράις, όταν ο τέταρτος διαιτητής σήκωσε το φωτεινό πινακάκι για να γίνει αλλαγή στο 68ο λεπτό, τα έλεγε όλα. Απόρησε αρχικά, φάνηκε να κοιτάζει αγριεμένα τον Γιώργο Δώνη και στη συνέχεια έριξε άλλη μια ματιά για να επιβεβαιώσει πως ο αριθμός που αναγραφόταν ήταν όντως το 26.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 75ο ΛΕΠΤΟ

ΣΕΖΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΛΕΠΤΟ
2018-19 Πάφος FC-ΑΠΟΕΛ 0-0 59′
2017-18 11η ΑΠΟΕΛ-Πάφος FC 4-0 72′
2017-18 28η ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ 0-0 68′
2016-17 Άρης-ΑΠΟΕΛ 0-3 63′
2016-17 20ή ΑΠΟΕΛ-ΑΕΖ 7-0 45′

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ