aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Δεν το λες και λίγο 9 χρόνια μετά – Αδυναμίες, θετικά και συμπεράσματα

ΑΠΟΕΛ: Δεν το λες και λίγο 9 χρόνια μετά – Αδυναμίες, θετικά και συμπεράσματα

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Στις 13 Ιουλίου 2011 ο ΑΠΟΕΛ κέρδιζε 2-0 την Σκεντερμπέου Αλβανίας για τον β΄προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και ακολούθως «τρέλανε» την ποδοσφαιρική Ευρώπη με την επική πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Χρειάστηκε να περάσουν εννιά χρόνια (και κάτι) για να καταφέρουν οι γαλαζοκίτρινοι να πετύχουν εκτός έδρας νίκη σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Σε τρεις απόπειρες οι μόνιμοι πρωταθλητές Κύπρου τα τελευταία εφτά χρόνια αναδείχθηκαν δύο φορές ισόπαλοι (2-2 με την Ελσίνκι τη σεζόν 2014/15 και 0-0 με την ΤNS τη σεζόν 2016/17), ενώ δέχθηκαν «σφαλιάρα» πέρυσι από την Σούντουβα (3-1).

Το «πάθημα» έγινε μάθημα για τον ΑΠΟΕΛ που κατάφερε να εξασφαλίσει σκορ πρόκρισης στο «Κράι Μπίστριτσε». Κακά τα ψέματα αν οι γαλαζοκίτρινοι, μετά την εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Σουτιέσκα, δεν καταφέρουν να σφραγίσουν το εισιτήριο της πρόκρισης το βράδυ της Τρίτης (30/7) στο ΓΣΠ απέναντι στους Μαυροβούνιους θα πρόκειται για «αυτοκτονία».

Διαβάστε επίσης: Ιωάννου: Η εξάρτηση από τον Τάαμαρι και ο παίκτης που ξεχωρίζει

Τα κενά, η αδυναμία και οι διακριθέντες

Όσοι περίμεναν ότι ο ΑΠΟΕΛ θα έβγαζε «φωτιές» στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς προφανώς θα απογοητεύτηκαν, αλλά η απαίτησή τους ήταν εκτός (ποδοσφαιρικής) πραγματικότητας. Για μια ομάδα με τέσσερα νέα πρόσωπα στο αρχικό σχήμα, στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν η εικόνα του ΑΠΟΕΛ ήταν λίγο πολύ η αναμενόμενη. Το ανησυχητικό για τους γαλαζοκιτρίνους ήταν τα κενά που παρουσίασε στα άκρα της άμυνας με τους Γιάκολις (δεξιά) και Μιχαΐλοβιτς (αριστερά) να δείχνουν… έξω από τα νερά τους και την τριάδα στην άμυνα να μην εμπνέει εμπιστοσύνη.

Ο Τραμετσάνι το διαπίστωσε και γι’ αυτό έριξε στο παιχνίδι τον Σάβιτς αντί του Γιάκολις στο 59’. Την ίδια ώρα τοποθέτησε τον Ιωάννου σε ρόλο αριστερού μπακ-χαφ και τον Μιχαΐλοβιτς στη φυσική του θέση (δεξί μπακ-χαφ), όπου έδειξε πιο άνετος και βελτιωμένος.

Επιθετικά ο ΑΠΟΕΛ στηρίχθηκε στον ορεξάτο Ντε Βινσέντι και τον Τάαμαρι. Ο Ιορδανός μπορεί να μην ήταν σούπερ το βράδυ της Τρίτης (23/7), όμως ακόμα και σε μία μέτρια βραδιά (συνεχίζει) να αποτελεί βαρόμετρο για την ομάδα του Τραμετσάνι.

Ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται βελτίωση. Αυτή μπορεί να έρθει με την είσοδο στην ενδεκάδα των Σάβιτς, Άλεφ και Μάτιτς. Το δίδυμο Γκέντσογλου-Σόουζα στη μεσαία γραμμή δεν έφτασε σε ψηλά επίπεδα απόδοσης και είναι θέμα χρόνου να «σπάσει». Γι’ αυτό άλλωστε αποκτήθηκαν οι Άλεφ και Μάτιτς. Καλές κινήσεις είχε ο Χαλένιους, όμως δεν έγινε απειλητικός στα 60’ που αγωνίστηκε. Όταν μάθει το παιχνίδι των συμπαικτών του και όταν αυτοί μάθουν τις «συνήθειες» του, θα κριθεί αν έχει τις ικανότητες να τραβήξει το «κουπί» στο σκοράρισμα. Ο Πάβλοβιτς σε 30’ συμμετοχής ήταν… ένα βήμα πίσω. Ξέρει μπάλα και το δείχνει σε κάθε επαφή, όμως οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι πρόκειται για επιθετικό που έχει πεδίο δράσης την αντίπαλη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΕΛ: Απόδραση αλά… ιταλικά

Η αδικία του ποδοσφαίρου 

Σε μία συζήτηση περί αδικίας στον αθλητισμό το συμπέρασμα ήταν πως το ποδόσφαιρο είναι το πιο άδικο άθλημα. Ενδεχομένως αυτό να το καθιστά και ως τον βασιλιά των σπορ. Την… αδικία του ποδοσφαίρου λίγο έλειψε να βιώσει ο Βιντ Μπέλετς. Ο Σλοβένος τερματοφύλακας έπιασε τα… άπιαστα, ήταν ο κύριος λόγος που ο ΑΠΟΕΛ έφυγε με «διπλό» από το Μαυροβούνιο, όμως λίγο έλειψε να γίνει ο μοιραίος. Υπέπεσε σε σοβαρό λάθος στη φάση του πέναλτι της Σουτιέσκα, όμως για καλή του τύχη είχε ως σύμμαχο το δοκάρι.

Ο Σλοβένος τερματοφύλακας στο ντεμπούτο του με την γαλαζοκίτρινη φανέλα, στον πρώτο αγώνα του β΄προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ με την Σουτιέσκα, απέδειξε γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πάολο Τραμετσάνι και πήρε με το «καλημέρα» γάντια βασικού στον ΑΠΟΕΛ «εκθρονίζοντας» τον Μπόι Βάτερμαν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ