aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΤο πανό έχει τη δική του (απίστευτη) ιστορία… (videos)

Το πανό έχει τη δική του (απίστευτη) ιστορία… (videos)

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η αξέχαστη βραδιά στο Μπιλμπάο το 1994, κατά την οποία τριάντα πέντε χιλιάδες θεατές των γηπεδούχων, όρθιοι χειροκροτούσαν θερμά τους παίκτες της Ανόρθωσης και φώναζαν ασταμάτητα και ρυθμικά «Famagusta-Famagusta («Αμμόχωστος-Αμμόχωστος») και «Freedom to Cyprus» («Ελευθερία στην Κύπρο») ξύπνησε μνήμες.

Το σχετικό θέμα του «Goal» έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Έγινε, επίσης, γνωστό, ποιος ήταν η αιτία για τη δημιουργία εκείνου του συγκινητικού πανό («Save Famagusta, Freedom for Cyprus») που έκανε την εμφάνισή του σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα που έπαιζε η Ανόρθωση.

Δημιουργός του ήταν ο Ανδρέας Αναστασίου, γνωστός ως Ασκιάς, βέρος Αμμοχωστιανός και φανατικός φίλος της «Καρίας», που διατηρεί κατάστημα σουβενίρ στο παλιό λιμάνι Λεμεσού. Εκείνο το πανό, λοιπόν, έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία που όχι μόνο ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου, αλλά έγινε θέμα ακόμη και στη Ρωσία! Για την ακρίβεια, έγινε θέμα σε ένα ντοκιμαντέρ του μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today» που φτάνει σε 700 εκατομμύρια νοικοκυριά σε 100 χώρες του πλανήτη! Ο Ασκιάς που λέτε, ήθελε ένα δυνατό μήνυμα ενόψει της αναμέτρησης με την Αθλέτικ στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να φτιάξει το εν λόγω πανό.

«Σκέφτηκα ότι το σύνθημα “Σώστε την Αμμόχωστο, Ελευθερία στην Κύπρο”, ήταν το καλύτερο. Στο Μπιλμπάο το ανεβάζαμε και το κατεβάζαμε συνέχεια επειδή φοβόμασταν ότι μπορεί να θεωρηθεί μήνυμα “πολιτικού περιεχομένου”. Στο τέλος, όμως, όταν η ομάδα αποθεώθηκε και όλος ο κόσμος φώναζε “Αμμόχωστος – Αμμόχωστος”, αποφασίσαμε να το παίρνουμε παντού. Το πήραμε στη Γλασκώβη, στο Γιερεβάν, στο Νεσατέλ, στην Καρλσρούη, στη Μάλτα. Τα πιο σοβαρά προβλήματα τα είχαμε στο Βέλγιο στο ματς με αντίπαλο τη Λιρς, λόγω της παρουσίας πολλών Τούρκων. Βγαίνοντας από το γήπεδο παίξαμε λίγο… ξύλο, αφού έγιναν μικροσυμπλοκές», θυμάται ο Ανδρέας Αναστασίου που τις τελευταίες ημέρες «τρέχει» για την επανεκλογή της κόρης του, Πάμελας Αναστασίου Παπαϊακώβου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου.

Όταν το 2008, συνεργείο του «Russia Today» ήρθε στην Κύπρο για να καταγράψει τον άθλο της Ανόρθωσης να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ασκιάς βρέθηκε στο δρόμο τους κι ούτε λίγο ούτε πολύ έγινε ο «πρωταγωνιστής» στο σχετικό ντοκιμαντέρ. Φιλοξένησε τους Ρώσους δημοσιογράφους στο σπίτι του (στην υποδοχή του οποίου ήταν ανηρτημένο το πανό!), μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο της Ανόρθωσης, Ευγένιο Χαμπουλλά, κι ακολούθως τους ξενάγησε στο Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» για συνεντεύξεις με τον Κετσπάγια και τους υπόλοιπους.

«Κατάλαβα ότι ήθελαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την Αμμόχωστο και να καταγράψουν εικόνες. Οπόταν τους πρότεινα να τους πάω στο σπίτι μου, στο Βαρώσι. Πήρα μία σημαία της Ανόρθωσης και πήγαμε. Ήταν πολύ συγκινητικές στιγμές, υπάρχουν τα βίντεο στο Youtube, δες τα», μας είπε ο Ασκιάς που έκανε διαφώτιση για το κυπριακό πρόβλημα ίση με δέκα υπηρεσιών του Κράτους.  Το συνεργείο του «Russia Today» κατέγραψε ιστορικά σημεία της Αμμοχώστου με τις απαραίτητες πληροφορίες και βέβαια, την επίσκεψη του Ανδρέα Αναστασίου στο σπίτι που γεννήθηκε, ξαναμπήκε στο δωμάτιό του, στην αυλή του, αγνάντεψε τη γειτονιά, συγκινήθηκε και συγκίνησε.

Κι ακολούθως επίσκεψη στο σχολείο των παιδικών του χρόνων, που ήταν διπλοκλειδωμένο. Αναπολώντας τους συμμαθητές και τους δασκάλους του, μιλώντας στην κάμερα, ο Ασκιάς πρόλαβε να πει: «Εδώ πέρασα δώδεκα χρόνια. Έξι στο δημοτικό και έξι στο γυμνάσιο. Τα συναισθήματά μου δεν είναι όμορφα, αλλά ελπίζουμε. Ήμουν 18 χρονών και τώρα είμαι 54». Και λούστηκε στα κλάματα… Άνοιξε τη σημαία της Ανόρθωσης και με δυσκολία πρόσθεσε: «Αυτή είναι η ιστορία της Αμμοχώστου. Αυτή είναι η Ανόρθωση Αμμοχώστου. Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε σύντομα και θα παίξουμε Τσάμπιονς Λιγκ στην Αμμόχωστο».

Σε εκείνο το ντοκιμαντέρ του «Russia Today» είχε μιλήσει και ο Τιμούρ Κετσπάγια, τονίζοντας ότι η παρουσία της Ανόρθωσης στο Τσάμπιονς Λιγκ αύξησε κατακόρυφα το ενδιαφέρον για το κυπριακό πρόβλημα και την Αμμόχωστο. «Ο κόσμος βλέπει τα παιχνίδια της Ανόρθωσης κι ενδιαφέρεται για τον σύλλογο και το πρόβλημα της Κύπρου», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γεωργιανός τεχνικός. Οκτώ χρόνια από τότε, στην Ανόρθωση έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά στον αγωνιστικό τομέα, αλλά η δίψα για την επιστροφή στην Αμμόχωστο παραμένει αναλλοίωτη…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ