aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΠροειδοποίηση στην Cyta για τα τηλεοπτικά από την Ελεγκτική Υπηρεσία

Προειδοποίηση στην Cyta για τα τηλεοπτικά από την Ελεγκτική Υπηρεσία

Τη θέση ότι ουδεμία δαπάνη για την αγορά/ανανέωση τηλεοπτικών δικαιωμάτων προβολής των αγώνων των κυπριακών ομάδων δεν πρέπει να αναλαμβάνεται από τη Cyta, εάν τεκμηριωμένα αυτή δεν παρέχει οικονομική ανταποδοτικότητα (value for money), επαναλαμβάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν πιθανές συνεργασίες της Cyta με αθλητικά σωματεία για το σκοπό αυτό.

Σε γραπτή ανακοίνωση σημειώνεται ότι τη θέση αυτή η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καταγράψει και στην πρόσφατη έκθεσή της για τη Cyta που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 15 Ιουνίου 2017 και η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

Για το σκοπό αυτό, έχουν καθοριστεί παράμετροι και κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό του ανταλλάγματος για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της κάθε ομάδας (π.χ. ο αριθμός των φιλάθλων της κάθε ομάδας, η κατάταξη στα τελευταία πρωταθλήματα, η τηλεθέαση των αγώνων) και να αξιολογούνται τα ωφελήματα που προέκυψαν από τη χορηγία που δόθηκε παλαιότερα, προστίθεται. Επίσης, κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να καταγράφονται οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις προς την Αρχή.

Είναι γνωστό ότι οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα, σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Τούτο είναι ορθό αφού διαφορετικά η Ελεγκτική Υπηρεσία θα καθίστατο μέρος της εκτελεστικής εξουσίας και θα έχανε την ανεξαρτησία της. Από την άλλη, στην Ετήσια Έκθεση μας για την Cyta για το 2013, με αφορμή την κατασπατάληση του αποθεματικού του Ταμείου Συντάξεων της Cyta αλλά και τη δαπάνη (και τότε) δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την Cytavision με αδιαφανείς διαδικασίες, είχαμε καταγράψει τα ακόλουθα».

Και η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει αναφορά στο ότι με βάση τον περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Νόμο (Κεφ. 302) τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θεωρούνται ότι εργοδοτούνται στη δημόσια υπηρεσία με την έννοια του Ποινικού Κώδικα. Στο σύγγραμμα του κ. Μιλτιάδη Μιλτιάδους «Οι ασκούντες επιχείρηση οργανισμοί δημοσίου δικαίου», προστίθεται, αναφέρεται ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενός ημικρατικού οργανισμού έχουν ευθύνη για τις πράξεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και η ευθύνη τους μπορεί να είναι ποινική ή αστική. Όπως αναφέρεται, τα μέλη μπορεί να υπέχουν ποινική ευθύνη για τη διάπραξη ορισμένων αδικημάτων του Μέρους ΙΙΙ του Ποινικού Κώδικα («Αδικήματα εναντίον της άσκησης νόμιμης εξουσίας») όπως είναι η κατάχρηση εξουσίας.

Όσον αφορά στην αστική ευθύνη, στο σύγγραμμα εξηγείται ότι αυτή μπορεί να προκύπτει από ευθύνες των μελών έναντι του ίδιου του Οργανισμού, όπως το καθήκον για επίδειξη δεξιότητας και επιμέλειας για το οποίο τα παραδείγματα που παρατίθενται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις άφρονες επενδύσεις, την παραγνώριση επαγγελματικών συμβουλών, τις μη εξουσιοδοτημένες πληρωμές, τη συσσώρευση επισφαλών χρεών κλπ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όπως εξηγείται, σε τέτοιες περιπτώσεις αστικής ευθύνης, ο Οργανισμός έχει δικαίωμα να καταχωρήσει αγωγή εναντίον του αμελούς μέλους του διοικητικού συμβουλίου για να επιδιώξει αποζημίωση.

«Είναι συνεπώς εισήγηση μας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει το θέμα και να υποβάλει σχετική εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών για το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων ή για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν από τα πρόσωπα αυτά αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιά που υπέστη η Αρχή εξ αιτίας των πράξεων ή παραλείψεων τους».

Στη βάση της πιο πάνω σύστασης μας, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, δρομολογήθηκαν για το θέμα του Ταμείου Συντάξεων της Cyta σημαντικές ενέργειες προς αναζήτηση της οφειλόμενης λογοδοσίας από τους υπαίτιους, αν και υπήρξε, και εξακολουθεί να υπάρχει, σημαντική καθυστέρηση και αντίσταση. Θεωρούμε όμως σημαντικό πως αναγνωρίστηκε ότι ουδείς μπορεί να παραμένει ατιμώρητος αν κατασπαταλά με άφρονα τρόπο, πόσο μάλλον με δόλιο τρόπο, την κρατική περιουσία που του εμπιστεύονται οι πολίτες, καταλήγει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας λέγοντας ότι αυτή είναι η γραμμή πάνω στην οποία κινείται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ