aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΚράτα καλά ρε παικταρά Πελέ!

Κράτα καλά ρε παικταρά Πελέ!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Χωρίς αμφιβολία είναι ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής στο ρόστερ της Ανόρθωσης. Κανένας άλλος δεν έχει αγωνιστεί σε τόσο ψηλό επίπεδο και για κανέναν άλλο δεν έχουν «επενδυθεί» τόσα πολλά χρήματα. Στα 17 του ήταν βασικός (με την Σαλγκέιρος) και λίγο αργότερα ήταν βασικός στις εθνικές ομάδες κάτω των 20 και κάτω των 21 ετών της Πορτογαλίας, στις οποίες μετρά 24 συμμετοχές. Κι αυτό το… Πελέ, ως παρατσούκλι, μάλλον δεν ήταν τυχαίο. Όλα έδειχναν ότι ο νεαρός Βίτορ που γεννήθηκε στο Οπόρτο, στο μεγάλο λιμάνι της Πορτογαλίας, ήταν έτοιμος για μεγάλα πράγματα.

Ο πρώτος που τον πίστεψε, περισσότερο απ’ όλους, ήταν ένας συμπατριώτης του, μία τεράστια φυσιογνωμία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Ζοσέ Μουρίνιο, προπονητής τότε της Ίντερ. Για να τον αποκτήσει η Ίντερ το 2007, όταν ο Πελέ ήταν 20 χρονών, πλήρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ προσφέροντάς του πενταετές συμβόλαιο.

Στο Μιλάνο δεν ήταν άσχημος,  αφού έπαιξε σε καμιά 20αριά ματς, δίπλα από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τον Ζανέτι, τον Κρέσπο, τον Μπαλοτέλι, τον Μαϊκόν, τον Καμπιάσο, τον Ζούλιο Σέζαρ, τον Ματεράτσι κι ένα σωρό άλλους ποδοσφαιρικούς σουπερ σταρ.

Με το Νο 30 στην πλάτη αναδείχθηκε πρωταθλητής Ιταλίας, με δικό του γκολ οδήγησε την Ίντερ στον τελικό του κυπέλλου, ενώ σκόραρε και στον τελικό παρά την ήττα (1-2) από τη Ρόμα. Με τόσα πολλά αστέρια, ο Μουρίνιο ήθελε κάτι καλύτερο και για να αποκτήσει τον Κουαρέσμα πούλησε τον Πελέ στην Πόρτο για 6 εκατομμύρια ευρώ! Εκείνη η… πράξη αποδείχθηκε «καταστροφική» για τον Κουαρέσμα (αναδείχθηκε ο «χειρότερος ποδοσφαιριστής του Καμπιονάτο»), αλλά και για τον Πελέ.

Συνέχισε να παίζει στις μικρές ομάδες της Πορτογαλίας, αλλά στην Πόρτο τίποτα… Γι’ αυτό δόθηκε δανεικός στην Πόρτσμουθ και ακολούθως στη Βαγιαδολίθ, όπου ήταν βασικό στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μετά πήγε στην Τουρκία (έναντι 680 χιλιάδων ευρώ), όπου έκανε ρεκόρ παραμονής παίζοντας στην Εσκισεχίρ για τρεις σεζόν με 45 συμμετοχές.

Ακόμη και στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός πλήρωσε 440 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει από τον Εργοτέλη, αλλά και πάλι δεν έπιασε και δόθηκε δανεικός (στη Λειβαδιά και ακολούθως στην Ανόρθωση). Πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που δαπανήθηκαν από όλες τις ομάδες, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα για τους κατά καιρούς  δανεισμούς του.

Είναι αλήθεια ότι ο Πελέ δεν κατάφερε ούτε στην Κύπρο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. «Λόγω χαρακτήρα», είναι η συνήθης επωδός που τον συνοδεύει. Τις προάλλες ήταν στις εξέδρες του «Αντώνης Παπαδόπουλος» ένας Άγγλος τεχνικός, ο οποίος ρωτούσε να μάθει αν ο Πελέ είναι τραυματίας κι έμεινε στον πάγκο. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να διακριθεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Προχθές ο Πελέ αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο στήθος, πήγε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Λάρνακας και χθες κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασής του. Όλα δείχνουν ότι ο Πορτογάλος αρχίζει μία νέα περιπέτεια, αυτή τη φορά για την υγεία του. Να ευχηθούμε όλα να πάνε καλά και σύντομα να επιστρέψει σιδερένιος. Κράτα καλά ρε παικταρά!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ