aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑυτός που έκοψε το εισιτήριο για την Τραπεζούντα

Αυτός που έκοψε το εισιτήριο για την Τραπεζούντα

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Μια προ 12ετίας ξεχασμένη ιστορία με πρωταγωνίστρια την Ανόρθωση, εξυμνεί την αξία της υπομονής στο ποδόσφαιρο. Ξεχασμένη επειδή την επισκίασε -φυσιολογικά- το μετέπειτα έπος της Τραπεζούντας και στη συνέχεια οι αναμετρήσεις με την Ρέιντζερς για μια θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στις 20 Ιουλίου του 2005, στην 31η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της προσφυγιάς, η ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου υποδεχόταν τη Ντιναμό Μινσκ για τον πρώτο προκριματικό της διοργάνωσης, στον επαναληπτικό του 1-1 (58’ Λέντσεβιτς / 44’ Νίκος Φρούσος) της Λευκορωσίας. Βάσει του πρώτου αποτελέσματος και με δεδομένο πως η αντίπαλος βρισκόταν σε πολύ ψηλότερο σημείο ετοιμότητας, η αποστολή της «Κυρίας» ήταν αρκετά δύσκολη.

Τότε, ο παίκτης-προπονητής Τιμούρ Κετσπάγια και ο πρόεδρος Ανδρέας Παντελή, οι οποίοι δεν είχαν κανένα δισταγμό να πουν «ναι» στη χρησιμοποίηση του μεγαλύτερης χωρητικότητας ΓΣΠ ως ευρωπαϊκής έδρας, είχαν γίνει αποδέκτες μουρμουρητών για την πρεμιέρα της ομάδας. Παρέμειναν ωστόσο πιστοί στη ρεαλιστική προσέγγιση των αναμετρήσεων με τους Λευκορώσους και ζήτησαν από τους παίκτες να εφαρμόσουν μέχρι το τελευταίο λεπτό την τακτική που θα έφερνε το αποτέλεσμα, όχι τις εντυπώσεις.

Κι όντως, η φιλοξενούμενη ομάδα πέταγε φωτιές στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Λευκωσίας. Έδειχνε ικανή να κρατήσει ανέπαφη την εστία της ενώ με εκρηκτικές επιθέσεις, που είχαν ως πρωταγωνιστή έναν ασταμάτητο Λέονιντ Κοβέλ, έβαλε δύσκολα στην άμυνα των γηπεδούχων, όμως και η εστία του Αντώνη Γιωργαλλίδη παρέμενε ανίκητη, γεγονός που μετέτρεψε την αναμέτρηση σε ρωσική ρουλέτα. Η εντύπωση στον κόσμο ήταν διάχυτη πως όποιος άνοιγε το σκορ, θα κλείδωνε και την πρόκριση.

Η Ανόρθωση περνούσε δύσκολες στιγμές όμως παρέμενε ψύχραιμη, υπομονετική και στο κόλπο της πρόκρισης. Όταν η άμμος στην κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει, ο πάγκος και ο κόσμος εμψύχωναν ολοένα και περισσότερο τους παίκτες για να καταθέσουν ψυχή, να ξεχάσουν τον παράγοντα κόπωση και να οργανώσουν την επίθεση που θα τέλειωνε το παιχνίδι.

Μια ηγετική πρωτοβουλία χρειαζόταν και ήρθε: Όχι από τον Γκιόργκι Κινκλάντζε, τον Νίκο Νικολάου, τον Τιμούρ Κετσπάγια ή κάποιον άλλο από τους σταρ της ομάδας, αλλά από τον τότε νεαρό αριστερό μπακ Κωνσταντίνο Σαμάρα. Στο 72 λεπτό της συνάντησης επιτέθηκε, σούταρε, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αρτούρ Λέσκο, γράφοντας το τελικό 1-0 και το όνομα της «Κυρίας» στον δεύτερο προκριματικό της διοργάνωσης.

Εκεί όπου συνάντησε την Τραπεζούντα, σαφώς πιο έτοιμη αγωνιστικά και ψυχολογικά, ρίχνοντας τη νοκ άουτ και βγάζοντας στους δρόμους όλη την Κύπρο, ανεξαρτήτως συλλογικής προέλευσης. Το εισιτήριο για το ραντεβού με την ιστορία και εν τέλει τη περήφανη πρόκριση στην Τουρκία, υπό μία έννοια το έδωσε εκείνο το γκολ του Σαμάρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ