aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΤο… three-peat της ντροπής

Το… three-peat της ντροπής

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Το κύπελλο είναι ο δεύτερος τη τάξει θεσμός του κυπριακού ποδοσφαίρου, αφού το πρωτάθλημα θα έχει πάντα τα ηνία. Ωστόσο, καθιερώθηκε να λέμε ότι ο τελικός είναι η γιορτή του αθλήματος. Το ιδανικό παιχνίδι για να ολοκληρωθεί η σεζόν, ανάμεσα σε δύο αντιπάλους που διψούν για την κατάκτηση ενός τίτλου.

Δυστυχώς, όμως, το πιο περιθωριακό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας έχει αντίθετη άποψη (κυρίως) τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, στον τελικό ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ (1-0), οι ανεγκέφαλοι έφτασαν στο… three-peat της ντροπής. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απέδειξαν ότι η Κύπρος όχι μόνο δεν μπορεί να διοργανώσει έναν ποδοσφαιρικό τελικό-γιορτή, αλλά έχει μπει σε λογική «πάλι καλά που δεν θρηνήσαμε θύματα».

Την περασμένη Τετάρτη, εκσφενδονίστηκε από τη νότια εξέδρα κροτίδα με κατεύθυνση τη δυτική και ευτυχώς, δεν βρήκε στόχο. Πριν από την έναρξη του αγώνα, μα και μετά το γκολ του Απόλλωνα, οι «νότιοι» και οι «δυτικοί» προέβησαν σε ρίψη αντικειμένων και φωτοβολίδων. Επίσης, ΑΠΟΕΛίστες εισέβαλαν στο κενό διαχωριστικό και έφτασαν μία ανάσα από τους Απολλωνίστες. Ευτυχώς, οι επιτηρητές του γηπέδου επενέβησαν εγκαίρως.
Παραλλήλως, η διεύθυνση του ΓΣΠ μετρούσε ζημιές την επομένη του παιχνιδιού, που έγιναν από τους οπαδούς των δύο ομάδων. Νικητές και ηττημένοι θα κληθούν να πληρώσουν τα (κυριολεκτικώς) σπασμένα με μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ αναμένεται να τους επιβληθεί και τιμωρία από τον αθλητικό δικαστή.

Αυτά, όμως, δεν ήταν τα χειρότερα που έγιναν την τελευταία τριετία. Ο τελικός του 2015 ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ (4-2) αμαυρώθηκε από τη 40λεπτη διακοπή, εξαιτίας επεισοδίων από τους οπαδούς της δεύτερης. Συμπεριφορά που ανάγκασε τη ΜΜΑΔ να εισέλθει στην κεντρική εξέδρα και να υποχρεώσει τους οπαδούς της ομάδας της Λεμεσού να εξέλθουν του σταδίου. Το γεγονός ότι δεν διεκόπη το ματς, οφείλεται στην υπομονή που επέδειξε ο Τσέχος διαιτητής, Πάβελ Κράλοβετς. Στο ίδιο ματς, επεισόδια μικρότερης έντασης προκλήθηκαν μπροστά από την ανατολική εξέδρα, ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και οπαδούς του ΑΠΟΕΛ.

Τέλος, στον τελικό του 2016 ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ομόνοια (2-1), οι κυπελλούχοι δεν πανηγύρισαν όπως θα ήθελαν. Ο λόγος ήταν η εισβολή οπαδών τους με το τέλος του αγώνα, οι οποίοι όχι μόνο επιδόθηκαν σε ξεγύμνωμα των παικτών, κινήθηκαν και απειλητικά προς τους οπαδούς της Ομόνοιας, οι οποίοι πέρασαν στην αντεπίθεση. Επίσης, το ματς διεκόπη στο 56ο λεπτό για ρίψη φωτοβολίδων από την εξέδρα των οπαδών του Απόλλωνα.

Τρεις συνεχόμενες αποτυχίες διοργάνωσης ενός επιτυχημένου τελικού. Και πλέον δικαιούνται οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι να ανησυχούν ακόμη περισσότερο. Διότι τα επεισόδια στο τελευταίο ματς της σεζόν τείνουν να θεσμοθετηθούν από αλήτες, οι οποίοι διαφέρουν μόνο στο χρώμα του κασκόλ ή της φανέλας που φορούν. Και φτάνουμε σε σημείο, να μην φτάνουν σε  sold out οι φιναλίστ, μα και να μην πηγαίνουν στο γήπεδο άνθρωποι που κατέχουν εισιτήρια υπό τον φόβο των επεισοδίων.

Τα χειρότερα γίνονται πριν και μετά

Τα επεισόδια στο γήπεδο που διεξάγεται ο τελικός είναι η μία πτυχή της υπόθεσης. Η άλλη αφορά σε ό,τι προηγείται ή ό,τι ακολουθεί εκτός γηπέδων. Μία νύχτα πριν από τον φετινό τελικό, Απολλωνίστες και ΑΕΛίστες τα έκαναν γης μαδιάμ στη Λεμεσό. Τα ερασιτεχνικά βίντεο που αναρτήθηκαν προκάλεσαν σοκ, μα και ανησυχία ενόψει του τελικού.

Ένα χρόνο προηγουμένως, ήταν η οπαδοί της Ομόνοιας που επιδόθηκαν σε άναμμα φωτιών στην Παλλουριώτισσα, λίγες ώρες πριν από τον τελικό με τον Απόλλωνα (1-2). Με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια με δυνάμεις της ΜΜΑΔ, που παρενέβησαν. Επίσης, μετά τον τελικό του 2012 ανάμεσα σε Ομόνοια και ΑΕΛ (1-0), οπαδοί της πρώτης πήγαν να πανηγυρίσουν στη Λεμεσό (σιντριβάνι) και ενεπλάκησαν σε μεταμεσονύχτια επεισόδια με αυτούς της δεύτερης.

Ποιος ξεχνά, όμως, τι προηγήθηκε του τελικού του 2010, ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ (2-1); Οπαδοί των δύο ομάδων άναβαν φωτοβολίδες και τις έριχναν στα χωράφια που βρίσκονται κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων Λευκωσίας-Λάρνακας και Λεμεσού-Λάρνακας. Αποτέλεσμα ήταν το άναμμα φωτιών και η άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.  Τα χειρότερα, όμως, έγιναν προηγουμένως στη Λεμεσό. Γύρω στους σαράντα οπαδούς του Απόλλωνα συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Μακαρίου και προέβησαν σε επεισόδια σε στάσεις λεωφορείων.

Όσο πίσω στο χρόνο πηγαίνουμε, δεν σταματούμε να βρίσκουμε δυσάρεστες ιστορίες τελικών κυπέλλων. Με θύματα πολίτες, που βλέπουν ανυπεράσπιστοι ζημιές σε οικίες, σε αυτοκίνητα, σε καταστήματα και γενικά στις περιουσίες του, ενώ κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους. Όλα αυτά για ένα παιχνίδι, που επιμένουμε να ονομάζουμε γιορτή του ποδοσφαίρου…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ