aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΞετυλίγεται το… κουβάρι της νέας προσπάθειας για 14 ομάδες Α’ κατηγορίας

Ξετυλίγεται το… κουβάρι της νέας προσπάθειας για 14 ομάδες Α’ κατηγορίας

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Αρχίζει σιγά-σιγά να ξετυλίγεται το… κουβάρι της νέας προσπάθειας των ομάδων του κάτω γκρουπ για τη διατήρηση 14 ομάδων στο Πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Εδώ και αρκετές ημέρες, με κάθε ευκαιρία, οι αξιωματούχοι των ομάδων που ευνοούν το ενδεχόμενο να μην πέσουν τέσσερις με το τέλος της τρέχουσας περιόδου, ανέφεραν ότι συσκέπτονται και συνδιαλέγονται για να επανεξετάσουν το όλο το ζήτημα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη συνεργασία του συνδέσμου ποδοσφαιριστών και του συνδέσμου προπονητών έχει ζητηθεί η βοήθεια των πλέον ειδικών. Συγκεκριμένα, έχουν απευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη διεξαγωγή μίας επιστημονικής μελέτης που θα περιλαμβάνει παραμέτρους για ένα καλύτερο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Θα ζητηθεί από τους ερευνητές, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, να εντοπίσουν ποιο είναι το καλύτερο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος (με 12 ή 14 ή 16 ομάδες). Επίσης, θα αναζητηθεί σε κάθε περίπτωση η ανταγωνιστικότητα και το καλύτερο για την ανάπτυξη του Κύπριου ποδοσφαιριστή και την ενίσχυση της εθνικής μας ομάδας.

Ταυτόχρονα να γίνει μια μελέτη βιωσιμότητας του κυπριακού ποδοσφαίρου στο σύνολό του. Επικεφαλής της έρευνας, θα είναι ο δρ Ανδρέας Θεοφάνους, πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών – Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι αξιωματούχοι των ομάδων του κάτω γκρουπ, θεωρούν ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (απέμεινε η υπογραφή των συμβολαίων για να αρχίσει η δουλειά), θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και μία δεξαμενή σκέψης για τις όποιες αλλαγές επιβάλλεται να γίνουν άμεσα ή σε βάθος χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία -ακόμη μεγαλύτερη- μελέτη είχε γίνει το 2006  από ειδικούς με επικεφαλής τον Ανδρέα Θεοφάνους, επί προεδρίας Κωστάκη Κουτσοκούμνη στην ΚΟΠ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εκείνη η έρευνα συνέβαλε έτσι ώστε κάποιες από τις ομάδες μας να πραγματοποιήσουν εξαιρετικές ευρωπαϊκές πορείες και να συμμετάσχουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.

Με την έρευνα στα χέρια, τα σωματεία, ο σύνδεσμος ποδοσφαιριστών και ο σύνδεσμος προπονητών, θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν και την εικόνα και τις συνθήκες του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας Γιάννος Χρυσοστόμου μιλώντας χθες στον Active 107,4 & 102,5 και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ», ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός για τις προθέσεις της πλειονότητας των ομάδων του κάτω γκρουπ.

«Δεν υπάρχει θέμα επαναφοράς του θέματος των 14 ομάδων τη δεδομένη στιγμή. Όταν τελειώσει το πρωτάθλημα, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, θα το δούμε. Από την πρώτη μέρα λέγαμε και εμείς και ο Εθνικός, ότι υπάρχουν στρεβλώσεις. Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι εδραιώνονται αυτές οι στρεβλώσεις. Κάποιοι θα παίξουν χτυπημένοι από τον κορωνοϊό, κάποιους θα αναβληθούν τα παιχνίδια τους και θα τα παίξουν μαζεμένα, κάποιοι θα στερηθούν ποδοσφαιριστές. Όλα αυτά θα πρέπει να τα συνοψίσουμε και να τα δούμε στο τέλος. Οι στρεβλώσεις υπάρχουν από την πρώτη ημέρα. Στο τέλος, θα υπάρχουν δεδομένα να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Να μην γινόμαστε καραγκιόζηδες… Πριν ένα μήνα τέθηκε το θέμα, να πάμε τώρα ξανά να το επαναφέρουμε; Να τα δούμε στο τέλος και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις θα τεθεί εκ νέου το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι πασιφανές, από τις δηλώσεις των αξιωματούχων τους, ότι το θέμα της διατήρησης των 14 ομάδων θα επανέλθει στο τραπέζι. Είναι νωρίς για εκτιμήσεις, αλλά οι «μικροί» και «μικρομεσαίοι» δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ