aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣTα social media καταστρέφουν καριέρες

Tα social media καταστρέφουν καριέρες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

Αλόγιστη είναι η χρήση των social media από τους ποδοσφαιριστές των μεγάλων ομάδων της Κύπρου. Ο Ρικάρντο Λαβόρδε της Ανόρθωσης λίγο μετά το ισόπαλο 1-1 της «Κυρίας» με την Πάφος FC στο «Στέλιος Κυριακίδης» έκανε ανάρτηση στο Instagram χαρακτηρίζοντας θετικό το αποτέλεσμα. Δέχθηκε «πυρά» από τα Μέσα Ενημέρωσης και αρκετούς φίλους της ομάδας με αποτέλεσμα να αποσύρει την ανάρτησή του (story) πολύ πριν την προγραμματισμένη ώρα αυτόματης διαγραφής της (τα story στα Instagram για όσους δεν γνωρίζουν διαρκούν 24 ώρες).

Ο Τόμας ντε Βινσέντι μετά τη δύσκολη επικράτηση του ΑΠΟΕΛ στο «Αμμόχωστος» επί του Ερμή, τα ρεζιλίκια που συνέβησαν (επεισόδια στο γήπεδο) και την απόλυση του Μπρούνο Μπαλταζάρ τραγουδούσε ξέγνοιαστος στα social media.

Τα πιο πάνω παραδείγματα δεν είναι τα μοναδικά. Είναι, όμως, ενδεικτικά για το τι επικρατεί στον διαδικτυακό κόσμο. Οι ποδοσφαιριστές χαρακτηρίζονται από πολλούς ως κακομαθημένα παιδιά. Και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, χωρίς να σημαίνει ότι ισχύει για όλους. Άλλωστε, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να διαχειριστεί ένας 22χρονος ή 25χρονος το χρήμα και τη δημοσιότητα που του δίνει το άθλημα.

Διαβάστε επίσης: Tρεις κυπριακές ομάδες στις πιο γερασμένες της Ευρώπης

Επιβάλλεται οι ομάδες να δουν «ζεστά» το θέμα χρήσης των social media από τους ποδοσφαιριστές καθώς πολλές φορές οι επιλογές τους προκαλούν προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και στις ομάδες. Γιατί όσο και αν φαίνεται παρατραβηγμένο ο κόσμος των social media είναι ικανός στη σημερινή εποχή να καταστρέψει καριέρες.

Οι γκάφες αθλητών στα social media

Toν Μάρτη του 2017 ο Γιώργος Τζαβέλας έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υπονοούμενα για τον τότε προπονητή του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς. Ποδοσφαιριστές του «Δικέφαλου» έκαναν like στον πρώην συμπαίκτη τους και ξέσπασε «πόλεμος» στα αποδυτήρια της ομάδας.

Έτσι, η διοίκηση του ΠΑΟΚ αποφάσισε πέρα από την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού στο κομμάτι των social media να προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες με κυριότερη τη διεξαγωγή σεμιναρίων από ειδικούς για τους νεαρούς παίκτες. Μαθήματα για το πώς να διαχειρίζονται τη δημόσια εικόνα τους μέσα από τα social media, έτσι ώστε να έχουν τη σωστή κρίση πριν αποφασίσουν να πατήσουν ένα like ή κάνουν μία ανάρτηση στους λογαριασμούς τους.

Θέμα με τη χρήση των social media είχε προκύψει και στην ΑΕΚ και μάλιστα ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε μία επίσκεψή του στα Σπάτα είχε κάνει παρατηρήσεις για κάποιες αναρτήσεις έπειτα από άσχημα αποτελέσματα. Για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα, απαγορεύτηκε στους παίκτες της ΑΕΚ να κάνουν χρήση των λογαριασμών τους.

Τα παραδείγματα στα οποία διάσημοι αθλητές υπέπεσαν σε γκάφες στα social media είναι πολλά. Η Βούλα Παπαχρήστου, Ελληνίδα αθλήτρια του άλματος εις τριπλούν λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έκανε ποστ ένα ρατσιστικό ανέκδοτο. Η ΕΟΕ λίγο αργότερα την απέκλεισε από την αποστολή της χώρας και γνώρισε την κατακραυγή από τον κόσμο. Ο NBAer Ντρέιμοντ Γκριν, υποδέχτηκε τον Αύγουστο του 2016 με ένα σούπερ δώρο προς τις… θαυμάστριές του, αφού μπερδεύτηκε και αντί να στείλει φωτογραφίες του πέους του σε προσωπικό μήνυμα, το ανέβασε σε κοινή θέα. Φυσικά το θέμα έγινε viral σε όλο τον πλανήτη. Ο Λανς Άρμστρονγκ, ο ποδηλάτης που έγινε γνωστός για τα κατορθώματά του και την μετέπειτα εξομολόγησή του ότι ήταν ντοπαρισμένος, θέλησε να δώσει το τηλέφωνό του σε κάποια θαυμάστριά του και τελικά το ανέβασε σε στάτους στο twitter.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πολλούς αθλητές είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους. Κάποιοι, μάλιστα, θησαυρίζουν μέσω αυτών. Για παράδειγμα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο τσεπώνει 100.000.000 ευρώ τον χρόνο από τις αναρτήσεις του στο Instagram.

Εταιρείες αθλητικών ειδών στρώνουν «χρυσάφι» στα πόδια διάσημων ποδοσφαιριστών ώστε να προβάλλονται μέσω των social media. Πρόσφατα, ανάρτηση του Νέιμαρ είχε 1.710.546 προβολές σε μόλις τέσσερις ώρες. Οι πλείστοι εκ των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών έχουν συμβουλάτορες για το πως προβάλλουν τον εαυτό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ