aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤα ποσοστά είναι παγίδες και εγκλωβίζουν τις ομάδες

Τα ποσοστά είναι παγίδες και εγκλωβίζουν τις ομάδες

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παγίδα από το να μιλήσεις δημόσια δίνοντας προγνωστικά για την προοπτική μιας ομάδας. Ούτε καν οι στοιχηματικές εταιρείες πέφτουν σε όλα μέσα και οι οποίες έχουν πίσω τους ένα στρατό ανθρώπων, τους λεγόμενους «bet traders».

Όπως λοιπόν και στο στοίχημα παίρνεις το ρίσκο σου, έτσι και οι ομάδες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο δίνοντας ποσοστά για την εξέλιξή τους. Οι προσδοκίες που δημιουργούνται διαφέρουν από ένα απλό «θα είμαστε καλύτεροι, θα παλέψουμε για τον τίτλο ή η ομάδα θα βελτιωθεί». Δίνοντας προγνωστικά δημιουργείς θέματα συζήτησης τα οποία σου δημιουργούν απρόοπτους μπελάδες.

Ένα παράδειγμα, ας πούμε, στο δικό μας πρωτάθλημα είναι τα ποσοστά που έχουν οι ομάδες μας για την κατάκτηση του τίτλου. Πρόχειρα και ενδεικτικά ας θεωρήσουμε αμελητέο το ποσοστό που θα πρέπει να δώσουμε στην Αλκή και την Ένωση. Ας πούμε έχουν 0,5%, δηλαδή και οι δύο μαζί 1%. Πάμε στις υπόλοιπες «μικρές» και να φανούμε απλοχέρηδες δίνοντας 1% στον Ερμή,  2% στη Δόξα και τη Σαλαμίνα και 3% στην Πάφος FC. Η σούμα για όλες μας κάνει 9%. Μένει ένα υπόλοιπο 81% για τις ομάδες της πρώτης εξάδας.

Πόσο να δώσουμε στην ΑΕΛ που ξεκίνησε περίφημα τη σεζόν; Λέω 10%. Να πιστώσουμε την Ομόνοια λίγο παραπάνω λόγω και της οικονομικής ασφάλειας που έχει φέτος; Να την πιστώσουμε 15%. Την ΑΕΚ παρ’ ότι πέρσι τερμάτισε 4η αλλά τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκεί; Να μην της δώσουμε και αυτής ένα 20%; Και επειδή η Ανόρθωση, αν και τερμάτισε πέρσι στην 3η θέση, εντούτοις, επειδή δεν ξεκίνησε να της δώσουμε το ίδιο ποσοστό. Δηλαδή 20%. Ξέρετε πόσο είναι το υπόλοιπο; Μόλις 26% για τον ΑΠΟΕΛ και τον Απόλλωνα.

Οπότε δεν βγαίνει η σούμα. Γιατί ακόμη και αν πάμε ανάποδα και δώσουμε 25% πιθανότητες στον ΑΠΟΕΛ και τον Απόλλωνα για τον τίτλο, πώς θα το πάρουν όταν τους εξηγήσεις πως έχουν 75% να χαθεί αυτός ο στόχος; Τα ποσοστά βγαίνουν, ούτε μπορείς σήμερα να πεις του Αεκτζή ή του Ανορθωσιάτη πως έχεις 5% να πάρεις το πρωτάθλημα για να αυξήσεις τα ποσοστά των άλλων.

Αντίστοιχα λοιπόν θεωρώ πως ο τεχνικός της Ομόνοιας, Χουάν Κάρλος Ολίβα, δεν έπρεπε να μπει σε αυτή τη λογική των ποσοστών λέγοντας πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ πως η ομάδα του έφτασε στο 80% της απόδοσής της και ούτε χρειαζόταν η τοποθέτηση του διευθυντή Ποδοσφαίρου Πλουτή Αβραάμ που μετά το ντέρμπι μείωσε το ποσοστό στο 50%.

Τα ποσοστά, επαναλαμβάνω, είναι παγίδες. Αντίθετα, την προοπτική που υπάρχει την καταλαβαίνει όλος ο κόσμος χωρίς να χρειάζεται η δοκιμασία της ακρίβειας που καμιά φορά δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ