aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤα αστέρια που αναμένεται να λάμψουν στην κυπριακή λίγκα!

Τα αστέρια που αναμένεται να λάμψουν στην κυπριακή λίγκα!

«Το πρωτάθλημα αρχίζει, η εξέδρα πλημμυρίζει, γίνεται χαμός σε κάθε γκολ». Αυτό τραγουδούσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε μια εποχή βέβαια πολύ διαφορετική από τη σημερινή ωστόσο κάποια πράγματα όσο κι αν περνάνε τα χρόνια, δεν αλλάζουν.

Το πρωτάθλημα άρχισε λοιπόν, έστω και κουτσουρεμένο, οι εξέδρες μπορεί να μην… πλημμυρίσουν αλλά ο… χαμός σε κάθε γκολ, θα είναι χαμός ειδικά στα ντέρμπι. Αυτό δεν γίνεται να αλλάξει. Για να έρθει όμως το γκολ, η καλή εμφάνιση, η νίκη και εν τέλει η διάκριση, η κάθε ομάδα στηρίζεται στα «όπλα» της. Στους παίκτες που θα βγουν μπροστά και θα ξεχωρίσουν.

Σε κάτι τέτοιους ποντάρουν και οι κυπριακές ομάδες (άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο) ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχει η κάθε μια. Όλα αυτά βεβαίως στα χαρτιά γιατί στο γήπεδο θα δοθούν οι αποδείξεις.

ΑΕΚ – ΦΛΟΡΙΑΝ ΤΟΛΜΕΣ

Ο Γάλλος επιθετικός πέρσι σκόραρε 29 τέρματα σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε να σηκώσει το κύπελλο η ΑΕΚ. Ανανέωσε το συμβόλαιό του για δυο ακόμη χρόνια και πλέον στη Λάρνακα είναι «βασιλιάς». Και πώς να μην είναι με τη συχνότητα που σκοράρει; Πέρσι είχε σχεδόν μέσο όρο ένα γκολ ανά παιχνίδι στο πρωτάθλημα και αν δεν τραυματιζόταν μάλλον θα ήταν ο πρώτος σκόρερ με διαφορά. Ο Τολμές είναι ο στράικερ που δείχνει ότι μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και στην ΑΕΚ περιμένουν μία εξίσου παραγωγική σεζόν. Έχει την προσωπικότητα, τον τσαμπουκά και την ικανότητα να δώσει αρκετά ακόμη στην ομάδα της Λάρνακας. Είναι σημαντικό να βρει την καλύτερη δυνατή χημεία με τον Γιάννου και να βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Βέβαια, ο Γάλλος φορ θα έχει σαν «ανταγωνιστή» τον Ιβάν Τρισκόφσκι, ο οποίος άρχισε φορτσάτα στην Ευρώπη, πέτυχε έξι γκολ και αυτός είναι που δικαιούται τη «μερίδα του λέοντος» για το γεγονός ότι η ΑΕΚ διεκδικεί συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

ΑΕΛ – ΑΛΕΞ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ

Ο Άλεξ ντα Σίλβα αποκτήθηκε για να ανεβάσει το επίπεδο και την ποιότητα της ομάδας και το παιχνίδι της ΑΕΛ θα περνά από τα δικά του πόδια. Έμπειρος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στην ΑΕΛ για να πετύχει τους στόχους της. Ο Ντούσαν Κέρκεζ πιστεύει πως θα βοηθήσει την ΑΕΛ, στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής. Η ΑΕΛ έχει ανάγκη από ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και ο Ντα Σίλβα είναι τέτοιος. Απομένει να το επιβεβαιώσει στο γήπεδο. Ο προπονητής του αναμένει πως θα είναι πρωταγωνιστής με την φανέλα της ΑΕΛ. Είναι σε θέση να αναπτύξει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις με την κάθετη πάσα, ενώ βλέπει και δίκτυα.

ΑΛΚΗ – ΟΥΡΚΟ ΠΑΡΝΤΟ

Στο χτίσιμο μιας καλής ομάδας η επιλογή του τερματοφύλακα είναι το «Α» και το «Ω». Τα πάντα αρχίσουν και καταλήγουν στον «άσσο», έτσι και στην Αλκή έκαναν ότι περνούσε από το χέρι (και την τσέπη) τους για να διατηρήσουν στις τάξεις της ομάδας τον Ούρκο Πάρντο. Έναν πλήρη τερματοφύλακα, αξιόπιστο και έμπειρο που μπορεί να προσφέρει πολλά από αυτά που λείπουν σε άπειρες ομάδες. Ο Βέλγος κίπερ διαθέτει τεράστια εμπειρία, ηγετικές ικανότητες και νοοτροπία νικητή, στοιχεία που μπορούν να δώσουν ώθηση σε όλη την ομάδα για να υλοποιήσει και φέτος τον στόχο της παραμονής στην Α’ Κατηγορία.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ – ΡΙΚΑΡΔΟ ΛΑΒΟΡΔΕ

Η απόκτηση του έγινε τεράστιο σίριαλ. Σίριαλ που κράτησε μήνες. Τελικά, έστω και με καθυστέρηση ο Ρικάρδο Λαβόρδε επέστρεψε στην ομάδα της Αμμοχώστου μετά από πέντε χρόνια και είναι έτοιμος να ηγηθεί της όλης προσπάθειας. Παίκτης με εκρηκτικότητα, ταχύτητα, ξέρει να δημιουργεί αλλά και να σκοράρει και δεν είναι τυχαίο που ο Λέβι επέμενε στην απόκτηση του. Η ενίσχυση με τον Κολομβιανό επιθετικό αποτέλεσε άλλη μία οικονομική υπέρβαση για την «Κυρία» η οποία περιμένει να αποσβέσει την επένδυση της με τις καλές εμφανίσεις του Λαβόρδε. Ο ίδιος γνωρίζει ότι όλοι περιμένουν πολλά απ’ αυτόν και το μόνο που έχει να κάνει είναι να δουλέψει σκληρά και να αποδείξει ότι στα 30 του χρόνια μπορεί να παραμείνει το ίδιο σημαντικός και απαραίτητος για την ομάδα της Αμμοχώστου.

ΑΠΟΕΛ – ΡΕΖΑ ΓΚΟΥΤΣΑΝΕΤΖΑΝΤ

Πρόκειται για έμπειρο, μαχητικό και ευέλικτο ποδοσφαιριστή, στον οποίο επενδύουν πολλά στον ΑΠΟΕΛ για τη διεύρυνση του αγωνιστικού βεληνεκούς της γραμμής κρούσης. Στον Ιρανό με το παράξενο επίθετο, εύχονται στην ομάδα ότι θα επιβεβαιώσει τις συστάσεις που τον συνοδεύουν, συμβάλλοντας προς την ευόδωση των στόχων. Τα πρώτα δείγματα γραφής, πάντως, είναι αισιόδοξα. Ο Ρέζα, γεννημένος στις 20 Σεπτεμβρίου 1987 στο Μασάντ, κατέγραψε 43 συμμετοχές στην εθνική του ομάδα και 15 γκολ. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, δηλαδή, ότι βρισκόταν στην αποστολή του Ιράν στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της έως τώρα ποδοσφαιρικής διαδρομής του στην Ολλανδία, αγωνιζόμενος μάλιστα στις μικρές εθνικές ομάδας των «Οράνιε». Τα προηγούμενα δύο χρόνια έπαιζε στη Χέρενφεεν, σκοράροντας 32 τέρματα σε 75 αναμετρήσεις. Τα 22 εξ αυτών ήταν τη σεζόν 2016-17, η παραγωγικότερη στην καριέρα του.

ΑΠΟΛΛΩΝ – ΖΟΑΟ ΠΕΔΡΟ

Ο Πορτογάλος είναι μια μηχανή που δεν σταματά με τίποτε. Πέρσι πραγματοποίησε εκπληκτική σεζόν και το ίδιο προβλέπεται πως θα γίνει και φέτος. Ο Ζοάο Πέδρο, εξελίχθηκε σε φοβερή μονάδα και δίκαια πέρσι αναδείχθηκε πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος. Καλύπτει όλη την δεξιά πλευρά, τρέχει, μαρκάρει, εκτελεί τις στατικές φάσεις και γενικά πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή που ενθουσιάζει, με το πάθος και την ταχύτητα του. Στον Απόλλωνα πιστεύουν πως ο Πέδρο, θα δώσει συνέχεια στις καλές του εμφανίσεις για να συμβάλει και στη νέα σεζόν στην υλοποίηση των στόχων της ομάδας του. Διανύει την τέταρτη του σεζόν στον Απόλλωνα. Ήλθε δανεικός από την Πορτογαλία το καλοκαίρι του 2015 και την επόμενη σεζόν αποκτήθηκε με ελευθέρα από την Μπράγκα, η οποία είχε τα δικαιώματα.

ΔΟΞΑ – ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΑΣΑΜΟΑ

O Δόξα θα στηρίξει και πάλι πολλά στον Μπεντζαμίν Ασαμόα, ο οποίος πέρυσι ήταν ένα… κέντρο μόνος του. Πέτυχε έξι καθοριστικά γκολ, τα πλείστα πανέμορφα και αναμένεται να αποτελέσει και φέτος ένα από τα στηρίγματα της ομάδας της Κατωκοπιάς.

ΕΡΜΗΣ – ΣΕΚΟΥ ΚΕΪΤΑ

Στα 23 του χρόνια ήρθε στην Κύπρο, από τη Γ’ Κατηγορία της Γαλλίας, ψάχνοντας να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ο διεθνής επιθετικός από τη Γουινέα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Ερμή, έβαλε την υπογραφή του και αναμένεται να είναι από τους ποδοσφαιριστές που θα απασχολήσουν στο νέο πρωτάθλημα. Ταχύτατος, εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, έχει συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και διαθέτει όλο το «πακέτο» για να κάνει τη διαφορά. Αγωνίζεται κυρίως στην κορυφή της επίθεσης, αλλά μπορεί να αγωνιστεί και στα «φτερά». Τα πρώτα του μεγάλα βήματα τα έκανε στην ακαδημία της Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου κατέγραψε και μία συμμετοχή με την πρώτη ομάδα στο κύπελλο τον Δεκέμβριο του 2014. Στα φιλικά έδειξε τι μπορεί να κάνει και καλό είναι να κρατήσετε, το όνομα του γιατί αναμένεται να απασχολήσει αρκετά.

ΟΜΟΝΟΙΑ – ΜΑΤ ΝΤΕΡΜΠΙΣΑΪΡ

Δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από τον Ματ Ντέρμπισαϊρ. Ο κορυφαίος επιθετικός της Ομόνοιας και του πρωταθλήματος την τελευταία διετία. Ο άνθρωπος που αποτέλεσε όαση, στις χειρότερες σεζόν της ιστορίας της Ομόνοιας. Στα 32 του χρόνια, ο Άγγλος επιθετικός είναι έτοιμος να συμβάλει στην αναγέννηση της ομάδας και μαζί με τους συμπαίκτες του να την οδηγήσουν και πάλι ψηλά, να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο και γιατί όχι κάποιον τίτλο. Η ατυχία χτύπησε τον άσο της ομάδας με το «καλημέρα» αφού τραυματίστηκε στο φιλικό με τον Παναθηναϊκό και θα χάσει τα πρώτα ματς του πρωταθλήματος. Όμως, όταν είναι έτοιμος, φαντάζει ικανός, με την στήριξη των συμπαικτών του, να κάνει την διαφορά και να οδηγήσει την Ομόνοια σε επιτυχίες.

ΠΑΦΟΣ FC – ΚΕΒΙΝ ΜΠΕΡΙΓΚΟΝΤ

Ο Γάλλος επιθετικός αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αμέσως έκανε την διαφορά με τις εμφανίσεις του.  Δεν σκόραρε μόνο, άνοιγε διαδρόμους και μοίραζε ασίστ. Πέρσι είχε σημειώσει 7 γκολ, σε μόλις 14 παιχνίδια, φέτος περιμένουν περισσότερα. Ο Κέβιν Μπεριγκόντ, αποτελεί το πιο δυνατό όπλο της επιθετικής γραμμής της Παφιακής ομάδας. Έχει γίνει οικονομική υπέρβαση για την απόκτηση του, ωστόσο δεν μετανιώνει κανείς γι’ αυτό. Λογικά περιμένουν περισσότερα από  τον Μπεριγκόντ στη νέα σεζόν και δεν είναι υπερβολή πως οι ενέργειες και τα τέρματα του θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Πάφος FC. Ο Μπεριγκόντ αναμένεται πως θα ηγηθεί φέτος των γαλάζιων, αλλά φαίνεται πως θα έχει και συμπαραστάτες. Ο Άνταμ Νέμετς, είναι το πιο ηχηρό όνομα που αποκτήθηκε στην ομάδα φέτος, ως η τελευταία μετεγγραφή και όταν θα είναι έτοιμος, αναμένεται πως μαζί με τον Γάλλο «παρτενέρ» του, θα είναι από τους πρωταγωνιστές για την ομάδα του Στίβεν Πρέσλι. Οι Παφίτες περιμένουν πολλά από τον βασικό επιθετικό της Εθνικής Σλοβακίας που αναμένεται να ξεσηκώσει το «Στέλιος Κυριακίδης» με την ποιότητά του.

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ – ΕΓΙΟΝΓΚ ΕΝΟΧ

Πενήντα μία φορές διεθνής με το Καμερούν, με συμμετοχές σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και άλλα τόσα Κόπα Άφρικα. Δύο φορές πρωταθλητής Ολλανδίας με τον περίφημο Άγιαξ. Κυπελλούχος Βελγίου με τη Σταντάρ Λιέγης. Συμμετοχές σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα 32 του χρόνια, ο Εγιόνγκ Ενόχ ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, γεμάτος πλούσιες εμπειρίες και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δίχως αμφιβολία, η παρουσία του Καμερουνέζου ανασταλτικού χαφ στους «βυσσινί» παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αν αποδώσει σύμφωνα με την αξία του θα αποτελέσει ένα γερό χαρτί στα χέρια του Αντρέ Πάους.

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΚΙΝΓΚΣΛΕΪ ΟΝΟΥΕΓΚΜΠΟΥ

Προέρχεται από πολύ καλές παρουσίες στη Β’ και Γ’ κατηγορία της Γερμανίας και έγινε υπέρβαση για να αποκτηθεί, με σκοπό να καλυφθεί επάξια ή καλύτερα το κενό που άφησε ο Αλεξάντρε Καρλάο. Ο λόγος για τον Νιγηριανό στράικερ Κίνγκσλεϊ Ονουέγκμπου, του οποίου η μετεγγραφή δημιούργησε υψηλές προσδοκίες. Είναι 31 χρονών και σε δέκα χρόνια επαγγελματικής καριέρας, πέτυχε 75 γκολ. Αγωνίστηκε κατά σειρά σε Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ, Γκρόιτερ Φιρθ, Σαντχάουσεν και Ντούισμπουργκ. Πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή-τανκ που βλέπει τον κόσμο από τα 191 εκατοστά και διακρίνεται για τη σωματική του διάπλαση. Είναι αρκετά δυνατός λόγω της σωματοδομής του και ικανός στο ψηλό παιχνίδι, ενώ παρά το ύψος του δεν υστερεί σε ταχύτητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ