aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΣάντης: «Αν η Ανόρθωση βρισκόταν στην 1η θέση...»

Σάντης: «Αν η Ανόρθωση βρισκόταν στην 1η θέση…»

Τις δικές του απόψεις για τη διακοπή του πρωταθλήματος, παρέθεσε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον Super ΣΠΟΡ FM 104.0, ο πρώην εκπρόσωπος της Ανόρθωσης στην ΚΟΠ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Σάντης.

«Όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο θέλουν όλα να κρίνονται στο γήπεδο. Δεν αγαπούν άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο το ποδόσφαιρο, είναι άλλα θέματα. Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, με τα δεδομένα στην Κύπρο με την πανδημία έπρεπε να συνεχιστεί. Όταν οι μεγάλες χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπο να επαναρχίσουν, θεωρώ ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε σοβαρός λόγος σε σχέση με την πανδημία να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Όταν βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με περισσότερα κρούσματα και θανάτους, να γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια για να επαναρχίσει το πρωτάθλημα, θεωρώ ότι η Κύπρος με τα κρούσματα που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα και με βάση τα διατάγματα, δεν υπήρχε σοβαρός λόγος να προχωρήσουμε σε αυτή την απόφαση», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Πρέπει να ξέρουμε πως παίρνονται οι αποφάσεις. Η απόφαση της 15ης Μαΐου είναι απλά το τελετουργικό. Οι αποφάσεις για τέτοιου είδους ζητήματα παίρνονται από τους προέδρους των σωματείων της Α’ κατηγορίας, άλλους με μεγαλύτερη ισχύ και άλλους με λιγότερη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε εδώ και 30-40 μέρες, απλά σε όλη αυτή την πορεία η προσπάθεια ήταν να στηθεί ένα σενάριο το οποίο κάποιος τρίτος όπως η UEFΑ, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι δεν υπήρχε περιθώριο να αρχίσει το πρωτάθλημα. Αυτά γίνονται σε συνεργασία με την ηγεσία της Ομοσπονδίας και οι λόγοι που πάρθηκαν δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία, αλλά με άλλους δύο παράγοντες».

Εξηγώντας, ανέφερε: «Ο πρώτος είναι αγωνιστικός και έχει να κάνει με την βαθμολογική θέση των ομάδων και πιθανές αντιδράσεις των οπαδών. Άλλος ερμηνεύει ότι είναι πρωταθλητής, άλλοι ότι δεν έγινε το πρωτάθλημα. Στο δεύτερο γκρουπ είπαν γιατί να ρισκάρουν να πάνε διαβάθμιση; Στην προσπάθεια να γίνει συνδυασμός συμφερόντων έπρεπε να δουν σε ποιους συμφέρει περισσότερο. Έπρεπε να ικανοποιηθούν και κάποιες ομάδες από την Β’ κατηγορία. Ικανοποιήθηκαν και αυτοί που θα έπεφταν κατηγορία, ικανοποιήθηκαν και άλλες στα θέματα της Ευρώπης. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το οικονομικό. Θεωρούν ότι θα ήταν προς όφελος τους η διακοπή».

Επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για βόλεμα, εξυπηρέτηση συμφερόντων και οικονομικό όφελος, συνέχισε: «Αυτή είναι η κοινωνία και κατ’ επέκταση το ποδόσφαιρο μας. Οι επιδημιολόγοι έχουν βγει δημόσια και είπαν ότι μπορεί να επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Η προσπάθεια ήταν πώς να πείσουμε ότι σωστά διακόπτουμε το πρωτάθλημα».

Στη συνέχεια έμμεσα ανέφερε πως ό,τι έγινε, έγινε σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ, άρα δεν υπάρχει λόγος να μην αποδεχθεί τη διακοπή η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία: «Θεωρώ ότι έχει βγει προς τα έξω, υπάρχει συνεννόηση της ΚΟΠ με την ΟΥΕΦΑ και θα μου είναι πολύ παράξενο αν δεν γίνει αποδεκτό όλο αυτό. Η UEFA  δέχεται πιέσεις μέσω της FIFpro και από τους προπονητές και είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να τον παραβλέπουμε».

Αν η Εκτελεστική της ΚΟΠ παίζει ρόλο σε όλο αυτό, απάντησε: «Σε θέματα τις Εκτελεστικής πολλές φορές τάχθηκα ενάντια σε κάποια θέματα. Και τον καιρό που ήμουν στην Ομοσπονδία οι αποφάσεις παίρνονταν μετά από διαβουλεύσεις με τα σωματεία και δεν είναι κακό αυτό. Αν ακόμα 1-2 μεγάλα σωματεία ήταν υπέρ της διεξαγωγής, το πρωτάθλημα θα συνεχιζόταν».

Το ότι η απόφαση πάρθηκε ένα 10ήμερο πριν από την ημερομηνία που έθεσε ως χρονοδιάγραμμα η ΟΥΕΦΑ, είπε: «Έπρεπε να τελειώσει το συντομότερο γιατί είναι και το οικονομικό. Και να πω και κάτι: Επειδή είπαμε ότι του χρόνου θα είναι 14 οι ομάδες και τα τηλεοπτικά παιχνίδια θα μειωθούν, σας λέω ότι δεν θα είναι δύο γύρων το πρωτάθλημα, αλλά τριών γύρων. Θα πέσουν δύο ομάδες από την κανονική διάρκεια, οι άλλες 12 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ και θα πάμε σε 36 αγωνιστικές. Δεν λέω ότι ξέρω κάτι, είναι η άποψη μου».

«Θα επανέλθει και του χρόνου το ενδεχόμενο οι ομάδες να είναι 14 και το 2021-22, αλλά για να έχει πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό το επόμενο πρωτάθλημα. Αλλά προσωπικά θεωρώ ότι για την Κύπρο είναι πολλές οι 14 ομάδες», πρόσθεσε.

Αν θα είχε τις ίδιες απόψεις σε περίπτωση που η Ανόρθωση ήταν στην 1η θέση και αν μίλησε με τον Ευγένιο Χαμπουλλά, απάντησε: «Πιθανόν όχι. Γι’ αυτό είπα για παιχνίδια συμφερόντων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι αγαπούν το ποδόσφαιρο περισσότερο από άλλους. Μίλησα με τον Ευγένιο. Μαζί πήγαμε στην Ανόρθωση επί Κίκη Κωνσταντίνου το 1993-1994. Υπάρχει απογοήτευση και στεναχώρια γιατί αφαιρέθηκε το δικαίωμα για κάτι καλύτερο, αλλά από την άλλη είναι η επόμενη μέρα στην οποία πρέπει να προχωρήσει η Ανόρθωση και να βγει πιο δυνατή. Η Ανόρθωση θα διεκδικήσει τα νομικά της δικαιώματα. Αμφιβάλω αν θα υπάρχει επιτυχία. Δε θεωρώ ότι υπάρχουν μαύρες μέρες στο ποδόσφαιρο».

«Γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Ανόρθωση και από τον κ. Χαμπουλλά και το Δ.Σ. της εταιρείας και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τον άφησα τελευταίο αλλά κάθε άλλο παρά τελευταίος είναι ο Χρίστος Πουλλαΐδης. Είναι ένας άνθρωπος που ξόδεψε πολλά λεφτά και ουσιαστικά δεν κέρδισε τίποτα. Φέτος, βλέπει ότι θα μπορούσε κάποια πράγματα να τα υλοποιήσει και ξαφνικά αυτό το όνειρο και οι κόποι και οι μόχθοι διακόπηκαν βίαια», κατέληξε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ